Ο καφές φταίει που δεν κοιμάσαι- Πώς θα τον απολαμβάνεις χωρίς να τον στερείσαι

Μαρία Ροδίτη
Ο καφές φταίει που δεν κοιμάσαι- Πώς θα τον απολαμβάνεις χωρίς να τον στερείσαι

Δεν χρειάζεται να βγάλεις από την καθημερινότητά σου τον καφέ, επειδή επηρεάζει τον ύπνο σου.

Λατρεύω τον καφέ. Είναι κλασική, πρωινή και αδιαπραγμάτευτη συνήθεια. Είναι το πρώτο πράγμα που κάνω μόλις φτάσω στο γραφείο. «Κορίτσια, θα παραγγείλουμε καφέ;», μου λένε οι συνάδελφοι και είμαι η πρώτη που φωνάζω «ΝΑΙ» με στόμφο!

Βλέπεις, δεν μπορώ να ξυπνήσω και να λειτουργήσω χωρίς καφέ. Είναι αγαπημένο και άκρως απαραίτητο ρόφημα στην καθημερινότητά μου. Αντέχω, όμως, να πιώ μόνο μια κούπα. Αν πιώ και δεύτερη… απλά κάηκα. Θα περιφέρομαι στο σπίτι όλη νύχτα δίχως σταματημό.

Coffee please: 7 items για να φτιάχνεις στο σπίτι τον καλύτερο καφέ σαν αληθινή barista

Ο καφές και η… δράση του

Ο καφές είναι τέλειος αν καταναλώνεται με μέτρο. Αν το παρακάνεις… την έβαψες. Θα σου εξηγήσω ακριβώς τι εννοώ.

Ναι, μεν ο καφές είναι super wow και τονωτικό ρόφημα για να ξυπνήσεις το πρωί, είναι όμως και διουρητικός. Αν, μάλιστα, πιείς 3-4 κούπες την ημέρα, ας μην το συζητήσουμε καλύτερα.

via GIPHY

Και όχι μόνο! Η πολλή κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει σοβαρότερες παρενέργειες, όπως η αύξηση των καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης, αλλά και το άγχος. Σε εμένα προσωπικά τι συμβαίνει;

Αν πιώ δεύτερη κούπα καφέ και ειδικά μετά τις 3 το μεσημέρι καταστράφηκα. Δεν πρόκειται να κοιμηθώ ούτε στη Δευτέρα Παρουσία. Και να που όλο αυτό έχει εξήγηση. Και σου το λέω έτσι, γιατί μέχρι πρότινος… νόμιζα ότι όλα ήταν στο μυαλό μου.

Πότε πρέπει να πιείς τον τελευταίο καφέ της ημέρας

Οι ειδικοί λένε ότι ο καθένας έχει διαφορετική ευαισθησία απέναντι στον καφέ. Δηλαδή, ένας άνθρωπος μπορεί να επηρεάζεται σημαντικά από την κατανάλωση καφέ, ενώ ένας άλλος να μην… καταλαβαίνει τίποτα (αυτή σίγουρα δεν είμαι εγώ).

Ωστόσο, αυτό που ισχύει για όλους είναι το εξής: ότι η καφεΐνη χρειάζεται περίπου 6 ώρες για να διασπαστεί μέσα στο σώμα. Στη συνέχεια, χρειάζονται άλλες λίγες ώρες για να εξαλειφθεί η καφεΐνη ή να φτάσει σε χαμηλά επίπεδα.



Ποιο είναι το συμπέρασμα, σύμφωνα με τους ειδικούς; Ότι όλοι πρέπει να καταναλώνουμε τον τελευταίο καφέ 10 ώρες πριν πέσουμε για ύπνο. Ναι! 10 ώρες νωρίτερα.

Σου φαίνεται πολύ; Εμένα, πάντως, με την ευαισθησία που έχω στον καφέ, μού φαίνεται μια χαρά!