Μάθε πώς να αποκομίσεις σημαντικά οφέλη από τα τελευταία 30 δευτερόλεπτα του ντους σου

Ιωάννα Τζανή
Μάθε πώς να αποκομίσεις σημαντικά οφέλη από τα τελευταία 30 δευτερόλεπτα του ντους σου

Το παγωμένο νερό είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία μας και 30 δευτερόλεπτα ψυχρολουσίας αρκούν!

Ήρθε η ώρα να... ζεσταθείς στην ιδέα μιας... ψυχρής εξόδου από τη γεμάτη υδρατμούς μπανιέρα σου. Και αν αναρωτιέσαι τι εννοώ, μιλάω για τα τελευταία 30 περίπου δευτερόλεπτα της εμπειρίας του αχνιστού μπάνιου σου, γυρνώντας τη θερμοκρασία του νερού στο τέρμα παγωμένο.

Αν θέλεις, αποκάλεσέ το και «σκωτσέζικο ντους». Ό,τι σε βολεύει, αρκεί να το δοκιμάσεις - ναι, ακόμα και τον χειμώνα, αφού αυτή η σύντομη ψυχρολουσία προσφέρει πολλαπλά οφέλη, τα οποία σίγουρα υπερτερούν κατά πολύ κάθε ελαφριάς ενόχλησης.

banio meta tin proponisi

Υπάρχει λόγος που πρέπει να κάνεις κρύο ντους αμέσως μετά τη γυμναστική

Για όσες είναι εθισμένες στα καυτά ντους - σαν εμένα (!) - μπορώ να καταλάβω ότι είναι δύσκολο ακόμα και να το ακούσουν, αλλά έχε μου εμπιστοσύνη! Έχω πολύ ισχυρά κίνητρα για να σε πείσω να το δοκιμάσεις.


https://www.instagram.com/p/CWU_qLBKvBC/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Μπρος στα κάλλη, τι 'ναι ο... πόνος

Πρώτα απ' όλα, το πολύ ζεστό ντους δεν είναι καλό για κανέναν. Εκτός του ότι μπορεί να βλάψει και να ερεθίσει την επιδερμίδα, δεν κάνει καθόλου καλό στο τριχωτό της κεφαλής.

Τα μαλλιά αγαπούν και χρειάζονται το κρύο νερό. Ένα παγωμένο ξέβγαλμα διορθώνει κατά κάποιον τρόπο κάθε «κακό» που μπορεί να έχει προκαλέσει το ζεστό νερό στο ευαίσθητο και λεπτό δέρμα του τριχωτού της κεφαλής μας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ξεφλούδισμα ή φαγούρα. Χαρίζει, επίσης, επιπλέον λάμψη στα μαλλιά μας, γι' αυτό και πολλοί επαγγελματίες κομμωτές πλένουν τα μαλλιά των πελατισσών με κρύο νερό.

Το παγωμένο νερό έχει παρόμοια επίδραση και στο υπόλοιπο σώμα, αφού χαρίζει πιο σφριγηλό και απαλό δέρμα, ειδικά αν υποφέρεις από ξηρότητα τον χειμώνα.

Τώρα, εάν τα λαμπερά μαλλιά και το απαλό δέρμα δεν είναι αρκετά καλοί λόγοι για να βάλεις αυτά τα 30 δευτερόλεπτα κρύου ντους στη ζωή σου, έχω να σου αναφέρω μερικά ακόμη σημαντικά οφέλη που προσφέρει αυτή η συνήθεια και είμαι σίγουρη ότι θα σε κερδίσουν!



Το κρύο νερό αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και τον μεταβολισμό

Σύμφωνα με το «The British Journal of Sports Medicine», εκείνα τα λίγα δευτερόλεπτα παγωμένου ντους, το σώμα σοκάρεται επειδή εργάζεται πιο σκληρά για να διατηρήσει μια σταθερή θερμοκρασία, η οποία στην πραγματικότητα καίει περισσότερες θερμίδες. Είναι, επίσης, ένας - απαίσιος αλλά θαυματουργός - τρόπος για να ξυπνήσεις και σου δίνει μια ορμή ενέργειας για να κάψεις ακόμη περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας σου.

Τονώνει τη διάθεση

Παρόλο που η ιδέα ενός κρύο ντους σου προκαλεί εκνευρισμό, αν το τολμήθεις θα τονωθεί η διάθεσή σου. Το παγωμένο νερό ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και αυξάνει τους νευροδιαβιβαστές, όπως η νορεπινεφρίνη και οι ενδορφίνες, τα οποία χαρίζουν καλή διάθεση.



Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το παγωμένο ντους βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην πρόληψη ασθενειών, επομένως είναι ιδιαίτερα ευεργετικό κατά την περίοδο που σε ταλαιπωρεί μια γρίπη ή ένα κρυολόγημα. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην ενίσχυση της κυκλοφορίας και στην κίνηση της λέμφου.

Η λεμφική παροχέτευση παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία μας. Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από κόμβους και υγρό που μεταφέρει νερό και θρεπτικά συστατικά, καθώς και τοξίνες και απόβλητα, μέσα και έξω από το σώμα όλη την ημέρα, καθημερινά. Η στάσιμη λέμφος που συσσωρεύεται στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο στο πρόσωπο και στην κοιλιά, δυσφορία, μόλυνση, ασθένεια, εξάρσεις και κακό ύπνο. Η υγιής λεμφική παροχέτευση μπορεί να διεγερθεί με μασάζ ή με άσκηση, αλλά αυτά τα 30 δευτερόλεπτα κρύου ντους μπορούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά επίσης.