Γιατί λέω ένα μεγάλο «ΝΑΙ» στη χειμερινή κολύμβηση - Ήρθε η ώρα να πείσω κι εσενα!

Ιωάννα Τζανή
Γιατί λέω ένα μεγάλο «ΝΑΙ» στη χειμερινή κολύμβηση - Ήρθε η ώρα να πείσω κι εσενα!

Μήπως ήρθε ο καιρός να το δοκιμάσεις κι εσύ; 

Η αλήθεια είναι πως δεν ήμουν ποτέ κρυουλιάρα, αλλά παρόλο που μεγάλωσα σε ένα παραθαλάσσιο μέρος (το πανέμορφο Γύθειο), δεν τόλμησα ποτέ να κολυμπήσω τον χειμώνα. Το νωρίτερο που είχα δοκιμάσει να μπω στη θάλασσα ήταν Μάρτιος, και αυτό με δυσκολία. Μα δεν μπορούσα να φανταστώ τι έχανα!

priscilla du preez e6fcNpur53A unsplash

Τι προκαλεί τις κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της κολύμβησης;

Έπρεπε, λοιπόν, να βρω κάποιον να με παρακινήσει για να γίνω και εγώ μια χαρούμενη και... περήφανη χειμερινή κολυμβήτρια. Πέρυσι, λοιπόν, λίγο πριν τις παγερές μέρες του Φεβρουαρίου, που όλη η Ελλάδα αποκλείστηκε από τα χιόνια, ο πρώην φίλος μου μού πρότεινε να πάρουμε το sup και να πάμε για μπάνιο.

6 Φεβρουαρίου 2021 ήταν η μέρα που συνειδητοποίησα πόσο απολαυστική είναι η θάλασσα τους χειμερινούς μήνες. Και έκτοτε, δε σταμάτησα ποτέ τα μπάνια, μέχρι και σήμερα!


https://www.instagram.com/p/CMPRKaUhGN7/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Κάθε Σαββατοκύριακο που βρίσκω ελεύθερο χρόνο, παίρνω ένα καλό βιβλίο και μια πετσέτα, επιλέγω μια παραλία της Αθήνας που μου αρέσει και πηγαίνω να απολαύσω το μπάνιο μου.

Μπορεί και μόνο στο άκουσμα αυτής της ψυχρολουσίας να... ανατριχιάζεις, αλλά πίστεψέ με, είναι μια μοναδική εμπειρία που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσεις. Πέρα του ότι θα σε κρατήσει σε φόρμα και σε... #summermood (για τις λάτρεις του καλοκαιριού) καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, προσφέρει εξαιρετικά οφέλη τόσο στην υγεία όσο και στην ψυχολογία μας. Πλέον μπορώ να το πω με σιγουριά: η χειμερινή κολύμβηση είναι το απόλυτο ελιξίριο μιας καλής και υγιούς ζωής!


https://www.instagram.com/p/CWx379AjUmq/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ένα ακόμη θετικό της χειμερινής κολύμβησης είναι ότι σχεδόν πάντα η θάλασσα είναι πεντακάθαρη όπου και να πας, ακόμη και σε παραλίες της Αθήνας που το καλοκαίρι δεν... πλησιάζεις! Να μη ξεχασω, επίσης, να σου αναφέρω ότι από τότε που ξεκίνησα τα χειμερινά μπάνια δεν έχω κρυολογήσει ούτε μια φορά. Γι' αυτό ξέχνα τις δικαιολογίες του τύπου «θα ανεβάσω πυρετό» και διάφορα τέτοια - δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση!

Πραγματικά, κάθε φορά που γυρίζω σπίτι μετά από το χειμερινό μπάνιο μου, νιώθω άλλος άνθρωπος και πανέτοιμη να αδράξω την υπόλοιπη μέρα φορώντας το πιο λαμπερό μου χαμόγελο!


https://www.instagram.com/p/CWN0XOQsf54/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Extra tip: Για τις πιο τολμηρές σαν κι εμένα, το να καθίσεις μετά στον ήλιο έστω και για μισή ώρα, σου χαρίζει ένα υπέροχο ελαφρώς σταρένιο χρώμα που σε συνοδεύει όλους τους μήνες του χρόνου!

Τώρα αν δε σε έπεισαν τα δικά μου επιχειρήματα, ελπίζω να σε πείσουν τα επιχειρήματα των επιστημόνων!


https://www.instagram.com/p/CMjxHP8A8HE/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης στην υγεία και την ομορφιά μας!

  • Κάθε φορά που «πέφτεις» στην κρύα θάλασσα, απελευθερώνονται στο σώμα σου ενδορφίνες, οι λεγόμενες «ορμόνες της ευτυχίας», που όχι μόνο προσδίδουν ψυχική ευεξία, αλλά έχουν και αναλγητικές ιδιότητες που διαρκούν από 2 έως 4 ώρες.
  • Το κολύμπι χειμώνα-καλοκαίρι ενδυναμώνει τους μυς, βελτιώνει τη στάση του σώματος, την αντοχή, την ευλυγισία, γι’ αυτό και όσοι υποφέρουν από ρευματικές παθήσεις, ινομυαλγία και άλλες μυοσκελετικές νόσους, αναφέρουν ότι η χειμερινή κολύμβηση έχει ανακουφιστική επίδραση πάνω τους.
  • Το χειμερινά μπάνια αυξάνουν την αντοχή και τονώνουν το μυϊκό, καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουντον μεταβολισμό, αυξάνοντας τις καύσεις και συμβάλλοντας έτσι στο να χάσουμε βάρος.
  • Η χειμερινή κολύμβηση βελτιώνει τη λίμπιντο, αλλά και τη γονιμότητα. Αυτό επιτυγχάνεται από την αύξηση της έκκρισης τεστοστερόνης στους άνδρες και, αντίστοιχα, των οιστρογόνων στις γυναίκες.
  • Το δέρμα αναζωογονείται κάνοντας φυσική απολέπιση, ενώ η όψη του γίνεται πιο λεία.
  • Το κρύο νερό ενεργοποιεί τους θερμοϋποδοχείς στο δέρμα, οι οποίοι δίνουν εντολή μέσω του εγκεφάλου για να αυξηθούν οι χτύποι της καρδιάς, με αποτέλεσμα να νιώθουμε αναζωογονημένες.
  • Η χειμερινή κολύμβηση ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε με την πάροδο του χρόνου θα διαπιστώσεις ότι κρυολογείς όλο και πιο σπάνια.
  • Οι χαλαρωτικές ιδιότητες του υγρού στοιχείου βοηθούν στην καταπολέμηση του καθημερινού στρες και άγχους.


Tips για ασφαλή μπάνια τον χειμώνα

Επειδή, όμως, η ασφάλειά μας είναι πάνω απ' όλα, θα πρέπει να έχεις υπ' όψιν σου μερικές σημαντικές προϋποθέσεις που συνιστούνται πριν βάλεις μαγιό, πάρεις το καπελάκι σου και πας στην πιο κοντινή παραλία για να κολυμπήσεις.

  1. Για ευνόητους λόγους ασφαλείας, καλό θα είναι να προτιμάς να πηγαίνεις σε παραλίες όπου συχνάζουν χειμερινοί κολυμβητές, ειδικά αν είσαι σε μεγαλύτερη ηλικία. Εκτός του ότι θα ξέρεις πως υπάρχει κόσμος που μπορεί να σε βοηθήσει σε περίπτωση ανάγκης, θα έχεις παρέα και πίστεψέ με, αν συζητήσεις μαζί τους θα πάρεις πολύ πιο εύκολα την απόφαση να μπεις μέσα στη θάλασσα και να κολυμπήσεις.
  2. Η καλύτερη ώρα για να πας στην παραλία είναι περί τις 2 μ.μ., αφού τα μεσημέρια η όποια ζέστη βρίσκεται στο peak της.
  3. Συβουλεύσου τον καρδιολόγο σου πριν γίνεις κι εσύ μια από εμάς!
  4. Πριν μπεις στη θάλασσα, κάνε μια μικρή προθέρμανση. Αυτή μπορεί να είναι τζόγκινγκ δίπλα στο κύμα ή αν είσαι από τις τυχερές που έχουν σχετικά κοντά τους παραλία, πήγαινε με τα πόδια μέχρι εκεί.
  5. Να έχεις πάντα μαζί σου μια ζεστή ζακέτα και πετσέτα, ώστε να σκουπιστείς καλά και έπειτα να ντυθείς αν κρυώνεις μόλις βγεις από τη θάλασσα.

Instagram: ioanna_tzani__

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χειμερινή κολύμβηση: Οι 3 λόγοι που θα σας πείσουν (ελπίζουμε) να την ξεκινήσετε

Σώμα και υγεία: Tα πολλαπλά οφέλη της κολύμβησης

Κολύμβηση ή τρέξιμο; Εξαρτάται πόσο θέλετε να ζήσετε!