Η αδρανοποίηση βρέθηκε ότι εμποδίζει φυσικά το σώμα μας από τη γήρανση

Η αδρανοποίηση βρέθηκε ότι εμποδίζει φυσικά το σώμα μας από τη γήρανση

Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχει «κόλπο» αλλά πόσο εφικτό είναι για τον άνθρωπο;

Τι θα γινόταν αν σου έλεγαν ότι υπάρχει ένας εντελώς φυσικός τρόπος για να σταματήσεις το σώμα σου να γερνά; Μμμμ υπέροχη ιδέα, δε νομίζεις;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχει «κόλπο»: Θα πρέπει να μένεις σε αδράνεια από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο κάθε χρόνο. Ανέφικτο βεβαίως αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να καθυστερήσει τη γήρανση.

3 συνήθειες που θα σε κάνουν να δείχνεις πιο ξεκούραστη

Αυτό ανακάλυψε μια ομάδα βιολόγων του UCLA που μελετούσαν μαρμότες με κίτρινη κοιλιά. «Αυτοί οι μεγάλοι επίγειοι σκίουροι είναι σε θέση να σταματήσουν ουσιαστικά τη διαδικασία γήρανσης κατά τη διάρκεια των επτά έως οκτώ μηνών που περνούν σε χειμερία νάρκη στα υπόγεια λαγούμια τους», αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Nature Ecology and Evolution. Η μελέτη, η οποία είναι η πρώτη που ανέλυσε το ρυθμό γήρανσης μεταξύ των μαρμότων στη φύση, δείχνει ότι αυτό το φαινόμενο αντιγήρανσης ξεκινά μόλις τα ζώα φτάσουν τα 2 χρόνια, δηλαδή την ηλικία της σεξουαλικής ωριμότητας.

https://www.instagram.com/p/CajTkAelS6D

Οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα αίματος μαρμότας που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια πολλών καλοκαιρινών περιόδων στο Κολοράντο, όταν τα ζώα είναι ενεργά πάνω από το έδαφος, για να δημιουργήσουν στατιστικά μοντέλα που τους επέτρεψαν να εκτιμήσουν τι συνέβη κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκης. Αξιολόγησαν τη βιολογική γήρανση των μαρμότων με βάση τις γνωστές επιγενετικές αλλαγές - εκατοντάδες χημικές τροποποιήσεις που συμβαίνουν στο DNA τους-.

marmota.jpg

«Τα αποτελέσματά μας από διαφορετικές στατιστικές προσεγγίσεις αποκαλύπτουν ότι η επιγενετική γήρανση ουσιαστικά σταματά κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκης», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Gabriela Pinho, η οποία διεξήγαγε τη μελέτη ως διδακτορικός φοιτητής του UCLA με συμβουλές από τους Daniel Blumstein και Robert Wayne, καθηγητές οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας. «Διαπιστώσαμε ότι η επιγενετική ηλικία των μαρμότων αυξάνεται κατά την ενεργό περίοδο, σταματά κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκης και συνεχίζει να αυξάνεται την επόμενη ενεργή περίοδο».