Μη μένεις κλεισμένη στο σπίτι - Οι σημαντικότεροι λόγοι για να βγεις έξω ASAP

Μη μένεις κλεισμένη στο σπίτι - Οι σημαντικότεροι λόγοι για να βγεις έξω ASAP

Το να βγεις έξω δεν είναι μόνο ευεργετικό για τη διάθεσή σου, αλλά και για το σώμα σου.

Ενώ μπορεί να το αντιλαμβάνεσαι διαισθητικά ότι αισθάνεσαι πιο υγιής μετά από μια βόλτα στο δάσος, στην παραλία ή έστω στο πάρκο της γειτονιάς σου, οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο καθαρός αέρας έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Οι σωματικές βελτιώσεις που σχετίζονται με την ύπαιθρο περιλαμβάνουν περισσότερη ενέργεια, ευκολότερη αναπνοή και γενική υγεία του ανοσοποιητικού. Παρακάτω θα μάθεις λεπτομερώς πώς ο φρέσκος αέρας ενισχύει τη σωματική μας ευεξία.

5 σημάδια που στέλνει το σώμα σου ότι παίρνεις υπερβολική ποσότητα βιταμίνης D

Υγιέστερη καρδιά και πνεύμονες

Το σπίτι καθεμιάς από εμάς είναι γεμάτο με ατμοσφαιρικούς ρύπους εσωτερικών χώρων που μπορεί να μην γνώριζες καν μέχρι σήμερα: αρωματικά κεριά, σωματίδια που σχετίζονται με το μαγείρεμα, θυμίαμα, τρίχες κατοικίδιων, ακάρεα και άλλα αλλεργιογόνα. «Ο αέρας των εσωτερικών χώρων μπορεί να είναι πιο μολυσμένος από τον εξωτερικό αέρα - το πρόβλημα είναι ότι επειδή οι ρύποι είναι κοινοί, δεν τους θεωρούμε επικίνδυνους για την υγεία», λέει ο γιατρός Gary Adamkiewicz. Και προσθέτει: «Η άλλη μεγάλη κατηγορία είναι τα χημικά, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων καθαρισμού. Οι άνθρωποι θέλουν να πιστεύουν ότι φρεσκάρουν τον αέρα, αλλά στην πραγματικότητα απελευθερώνουν χημικές ουσίες που αποτελούν πρόβλημα για την υγεία του αναπνευστικού».

Η αύξηση του χρόνου που περνάς έξω, λοιπόν, έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία των πνευμόνων και του καρδιαγγειακού σου συστήματος. Η ελαχιστοποίηση της έκθεσής σου σε ρύπους μειώνει την πίεση στην καρδιά και το κυκλοφορικό σου σύστημα.

Αυξημένα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα

Κάθε φορά που εισπνέεις, η αιμοσφαιρίνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια δεσμεύει το οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματός σου, μετακινώντας το σε όλο το σώμα για να τροφοδοτήσει κάθε διαδικασία μέσα στο σύστημά σου. Τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα οξυγόνου μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, δύσπνοια, σύγχυση και ταχυπαλμία - αλλά η ενίσχυση του οξυγόνου μπορεί να σε βοηθήσει να απαλλαχθείς από όλα αυτά. Το να βγεις έξω είναι ένας από τους πιο γρήγορους και εύκολους τρόπους για να αυξήσεις αμέσως τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σου.

Καλύτερος ύπνος και υγιέστερα οστά

Ενώ η ηλιοφάνεια και ο καθαρός αέρας είναι τεχνικά δύο διαφορετικά πράγματα, είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγεις τα οφέλη του φυσικού φωτός για την υγεία μόλις βγεις έξω. Το να περνάς περισσότερο χρόνο έξω βοηθά στο να διατηρήσεις τους κιρκάδιους ρυθμούς σου στον φυσικό τους κύκλο, βελτιώνοντας τους χρόνους ύπνου-αφύπνισης και οδηγώντας σε πιο ξεκούραστες νύχτες. Οι ακτίνες UVB αυξάνουν επίσης τα επίπεδα της βιταμίνης D, μιας θρεπτικής ουσίας που επιτρέπει στο σώμα σου να επεξεργάζεται το ασβέστιο για την υγεία των οστών και έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες που υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού, τη μυϊκή λειτουργία και τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων.