Γιατί πιστεύουμε ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν πιο ωραία μυρωδιά από άλλους;

Ιωάννα Τζανή
Γιατί πιστεύουμε ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν πιο ωραία μυρωδιά από άλλους;

Ο ρόλος που παίζει η μυρωδιά στην έλξη και τις ανθρώπινες σχέσεις γενικότερα.

Η όσφρηση είναι μια ισχυρή αίσθηση, και σίγουρα η όμορφη μυρωδιά έιναι ένα από τα πράγματα που μας ελκύουν σε έναν άνθρωπο. Αλλά γιατί ορισμένοι άνθρωποι μας μυρίζουν καλύτερα από κάποιους άλλους; Η απάντηση έχει να κάνει με τις ορμόνες – συγκεκριμένα, τις φερομόνες.

«Οι φερομόνες είναι χημικές ουσίες που παράγουν τα ζώα και οι άνθρωποι, οι οποίες αλλάζουν και επηρεάζουν τη συμπεριφορά ενός άλλου ζώου ή ανθρώπου του ίδιου είδους. Οι φερομόνες είναι μια ορμόνη και εκκρίνονται έξω από το σώμα, σε αντίθεση με άλλες ορμόνες που εκκρίνονται εσωτερικά», λέει η Erica Spiegelman, ειδικός ευεξίας, σύμβουλος αποκατάστασης και συγγραφέας του The Rewired Life. Μελέτες δείχνουν ότι εκκρίνονται από το δέρμα, τους ιδρωτοποιούς αδένες, το σάλιο και τα ούρα.

Νερολί: Το συστατικό που οφείλουμε στην ταπεινή νεραντζιά θα γίνει η νέα σου εμμονή

Ο ρόλος που παίζει η μυρωδιά στην έλξη

Αυτό που μας ενδιαφέρει, βέβαια, περισσότερο είναι ο ρόλος που παίζουν οι φερομόνες στον τρόπο που ελκύουμε ο ένας τον άλλον και στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε. «Όλα έχουν να κάνουν με το DNA. Αν σε ελκύει η μυρωδιά κάποιου, θα μπορούσε να σημαίνει ότι το DNA σας είναι παρόμοιο. Έχουν γίνει πολλές μελέτες και έχει διαπιστωθεί ότι τα μπλουζάκια ανθρώπων με διαφορετικό DNA από το δικό τους μυρίζουν καλύτερα στους περισσότερους ανθρώπους», εξηγεί η Spiegelman.

Τι συμβαίνει λοιπόν αν κάποιος μας μυρίζει καταπληκτικά αρχικά, αλλά στη συνέχεια μυρίζει απαίσια; Καθώς μεγαλώνουμε, οι φερομόνες μας αλλάζουν. «Κοιτάξτε πώς μυρίζει ένα νεογέννητο: γλυκό και πούδρα. Αυτό αλλάζει όταν γινόμαστε έφηβοι, καθώς διαφορετικές ορμόνες απελευθερώνονται εσωτερικά και μυρίζουν εξωτερικά», λέει η Spiegelman.

Και προσθέτει:

«Μελέτες έχουν δείξει ότι οι νεότεροι άνθρωποι δεν βρίσκουν ελκυστικές τις μυρωδιές των ηλικιωμένων». Έτσι, στην παραπάνω περίπτωση, λέει ότι αν είστε και οι δύο περίπου στην ίδια ηλικία και μεγαλώνετε μαζί, το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχίσετε να έλκεστε από τη μυρωδιά ο ένας του άλλου.

Οι φερομόνες μπορούν να προκαλέσουν διάφορες συμπεριφορές σε ζώα και ανθρώπους. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν τον δεσμό μεταξύ μητέρας και παιδιού, αλλά και τη σεξουαλική διέγερση.