7 ροφήματα που καταπραΰνουν τον λαιμό και ηρεμούν τα συμπτώματα από αλλεργίες

7 ροφήματα που καταπραΰνουν τον λαιμό και ηρεμούν τα συμπτώματα από αλλεργίες

Αν υποφέρεις από εποχικές αλλεργίες, αυτά τα ροφήματα αποτελούν τους μεγαλύτερους συμμάχους σου.

Εάν υποφέρεις από αλλεργίες, αυτή περίοδος (άνοιξη και αρχή καλοκαιριού) μπορεί να φαίνεται ιδιαίτερα «βάναυση» για το ανοσοποιητικό σου καθώς αντιμετωπίζεις φαγούρα στα μάτια, ρινική καταρροή, πονόλαιμο και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα που μπορούν να σε εμποδίσουν να νιώθεις καλύτερα κάθε μέρα για εβδομάδες.

Παρόλο που υπάρχουν μερικές εξαιρετικές θεραπείες που μπορείς να βρεις στα φαρμακεία και θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς τη δύσκολη περίοδο των αλλεργιών, στηρίζουμε το τσάι αυτές τις μέρες όχι μόνο για να βοηθήσουμε στην μείωση των συμπτωμάτων αλλά και για να αποτρέψουμε την εμφάνισή τους από την αρχή. Ο Will Cole, FMCP, DNM, DC, κορυφαίος ειδικός στη λειτουργική ιατρική και μαζί με τη Lindsay Chimileski, φυσίατρο, βελονίστρια, καθηγήτρια και βοτανολόγο, μιλούν για τις ευεργετικές ιδιότητες των τσαγιών απέναντι στις αλλεργίες. Επιπλέον, επισημαίνουν ποια είναι τα καλύτερα τσάγια που βοηθούν στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο και άλλες ασθένειες που προκαλούνται από τις αλλεργίες της εποχής.

Είναι covid ή αλλεργία; Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως τα συμπτώματα είναι σχεδόν τα ίδια

Γιατί το τσάι συνδυαστικά με τα βότανα μπορεί να είναι ένας ισχυρός μαχητής κατά των αλλεργιών

tsai.jpg

«Όλα τα αληθινά τσάγια που προέρχονται από το φυτό Camellia sinensis—μαύρο, πράσινο, λευκό και oolong—έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά», λέει ο Δρ. Cole. Ο ίδιος λέει ότι η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα η επιγαλλοκατεχίνη, πιο γνωστή ως EGCG, δρα για την καταπολέμηση της φλεγμονής ενισχύοντας τα προ-αντιοξειδωτικά μονοπάτια ενώ μειώνει τη φλεγμονώδη δραστηριότητα. Είτε πάσχεις από αλλεργίες είτε από άλλη πάθηση, το τσάι αποτελεί ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες για κάθε διατροφή. «Πολλά αφεψήματα από βότανα και μανιτάρια είναι επίσης γεμάτα με βιταμίνη C, ψευδάργυρο, κερκετίνη και αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβονοειδή για να αποτρέψουν αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα», προσθέτει η Δρ Chimileski.

Αλλά τα οφέλη για την υγεία δεν ξεκινούν και δεν σταματούν στα φύλλα τσαγιού - το να φτιάχνεις τσάι και να κάτσεις να το απολαύσεις, προσφέρει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία. «Μου αρέσει που η παρασκευή και η κατανάλωση τσαγιού γιατί μπορεί να χρησιμεύσει ως "κουμπί επαναφοράς" και υπενθύμιση αυτοφροντίδας όλη την ημέρα, βοηθώντας μας να δημιουργήσουμε τα δικά μας τελετουργικά ευεξίας», λέει η Δρ Chimileski. «Το να φτιάχνεις ένα φλιτζάνι τσάι σου προσφέρει μια στιγμή ηρεμίας για να πάρεις μια βαθιά ανάσα, να κάνεις focus στο παρόν, και να βγάλεις το άγχος και τις υποχρεώσεις από το κεφάλι σου. Μας αναγκάζει να κάνουμε παύση σε μια μέρα χωρίς διακοπή για να υποστηρίξουμε το παρασυμπαθητικό σύστημα "ανάπαυσης και πέψης"».

7 ροφήματα που πρέπει να πιείτε κατά την περίοδο των αλλεργιών

tsai2.jpg

Ο Δρ. Cole λέει ότι πολλά αφεψήματα από βότανα μπορεί να είναι εξαιρετικές προσθήκες στο καθημερινό μας πρόγραμμα αυτοφροντίδας εάν υποφέρουμε από αλλεργίες. Για εκείνον τα ροφήματα από κουρκουμά, τζίντζερ και τσουκνίδα, τα οποία, όπως λέει, μπορούν να καταπραΰνουν κάθε φλεγμονή που εμφανίζεται στα ιγμόρεια και συμβάλει στην πίεση, τη συμφόρηση, τη ρινική καταρροή και άλλα εποχιακά συμπτώματα αλλεργίας. «Συνιστώ επίσης την εχινάκεια και τον ευκάλυπτο, τα οποία μπορούν να εξαλείψουν τη συμφόρηση και είναι γεμάτα αντιβακτηριακές ιδιότητες», λέει ο Δρ. Cole.

Στη Δρ Chimileski αρέσει επίσης ο ύσσωπος, ο οποίος όπως λέει «μπορεί να καταπραΰνει προβλήματα που σχετίζονται με τη ρινική οδό και και τον λαιμό, ενώ επίσης καθαρίζει τα ιγμόρεια». Όσο για το τσάι από τριαντάφυλλο; Αυτό προσφέρει μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C για να βοηθήσει στη ρύθμιση της αλλεργικής απόκρισης που συμβαίνει σε όλο το σώμα. Και όσοι υποφέρουν από φαγούρα και υγρά μάτια μπορεί να επωφεληθούν από το τσάι χαμομηλιού, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ηρεμία του νευρικού συστήματος και προάγει τον ξεκούραστο ύπνο.

Ο Δρ. Cole λέει ότι όταν πρόκειται για ασθενείς που αντιμετωπίζουν εποχιακές αλλεργίες, η απόλυτη σύστασή του είναι να εργαστούν για την εξισορρόπηση του εντέρου τους. «Το έντερό σας είναι το θεμέλιο ολόκληρης της υγείας σας και στεγάζει το μεγαλύτερο μέρος του ανοσοποιητικού σας συστήματος», λέει. «Η φόρτωση με τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, φυτικές ίνες και άλλες φυτικές τροφές με θρεπτικά συστατικά θα είναι πολύ χρήσιμο κατά την περίοδο των αλλεργιών».