Είναι covid ή αλλεργία; Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως τα συμπτώματα είναι σχεδόν τα ίδια

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Είναι covid ή αλλεργία; Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως τα συμπτώματα είναι σχεδόν τα ίδια

Αυτό που αποκλείει κανείς από τις αλλεργίες είναι -όπως υποστηρίζουν οι αλλεργιολόγοι- ο πυρετός.

Πώς να μη μιλήσουμε για αλλεργίες την άνοιξη; Καθώς εκατομμύρια άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα από τον ετήσιο κατακλυσμό της γύρης -με τον γνωστό έντονο βήχας, το φτέρνισμα και την καταρροή - οι αλλεργιολόγοι υπενθυμίζουν στους ασθενείς να λάβουν υπόψη όλα τα σημάδια πριν απορρίψουν τον COVID ή υποθέσουν ότι πάσχουν από αυτό. Τα πράγματα περιπλέκουν καθώς είναι ολοένα και περισσότερο οι αυξημένοι αριθμοί γύρης και οι νέες αλλεργίες στο σπίτι ειδικά στους εργαζόμενους που δουλεύουν σε καθεστώς τηλεργασίας ακόμη.

Η Dr. Stacy Silvers, αλλεργιολόγος με έδρα το Όστιν, λέει ότι το 2020 και το 2021, ο COVID ήταν ευκολότερο να διαχωριστεί από τις εποχιακές αλλεργίες, επειδή τα συμπτώματα του COVID ήταν πιο σοβαρά. Τώρα, με περισσότερες ήπιες παραλλαγές που εμφανίζονται, είναι πιο δύσκολο να βρει κανείς τη διαφορά. «Στα συμπτώματα της Omicron βλέπουμε τώρα περισσότερο το φτέρνισμα και την καταρροή που συνηθίζαμε να συνδέουμε κυρίως με αλλεργίες», λέει. «Και οι άνθρωποι δεν έχουν τόσο υψηλό πυρετό με τις παραλλαγές του ιού, κάτι που ήταν ένας πολύ εύκολος παράγοντας διαφοροποίησης».

Υποφέρεις από αλλεργίες της άνοιξης; 5 φυσικοί τρόποι να το αντιμετωπίσεις

Για να γίνει η διάκριση, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων μοιράζονται ένα γραφικό που περιγράφει τα συμπτώματα του COVID και επισημαίνει εκείνα που παρουσιάζουν οι εποχιακές αλλεργίες. (Βλέπε παρακάτω.) Μια ενδεικτική διάκριση για παράδειγμα είναι ο πυρετός.

pinakas_allergion_covid.JPG

«Στις αλλεργίες δεν βλέπουμε ποτέ πυρετό, παρά την εσφαλμένη ονομασία "πυρετός του χόρτου"», λέει η Silvers. Τόσο ο COVID όσο και οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Ομοίως, μπορεί να εμφανιστεί ρινική έκκριση ή απώλεια γεύσης ή όσφρησης και με τα δύο. Αλλά μόνο το COVID θα προκαλέσει πυρετό, πόνους στο σώμα και δύσπνοια. Υπάρχει μόνο ένα σύμπτωμα αλλεργίας που δεν παρουσιάζει ο COVID: φαγούρα ή υγρά μάτια. «Η φαγούρα δεν είναι χαρακτηριστικό σημάδι», λέει ο Clifford W. Bassett, M.D., ιδρυτής και διευθυντής στο Allergy & Asthma Care της Νέας Υόρκης.

allarfies.jpg

Σε περιπτώσεις όπου δεν είναι σαφές ποια πάθηση προκαλεί τα συμπτώματά σου, οι αλλεργιολόγοι προτείνουν ένα γρήγορο τεστ COVID. «Δεν είναι ασφαλές να διακρίνεις αυτά τα συμπτώματα μόνος σου», λέει ο Michael Blaivas, MD, επικεφαλής ιατρός της Anavasi Diagnostics. «Υπάρχει απλώς υπερβολική επικάλυψη στα κοινά συμπτώματα μεταξύ των αλλεργιών και των τρεχουσών εκδηλώσεων του COVID. Ο πυρετός μπορεί να είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί με τον COVID από ό,τι σε κάποια αλλεργία, αλλά μπορεί ακόμα να εμφανιστεί στην περίπτωση λοιμώξεων των κόλπων. Τότε, φυσικά, υπάρχει η πιθανότητα να έχει κανείς αλλεργία και COVID ταυτόχρονα», λέει ο Δρ. Michael Blaivas.

covid.jpg

Το τεστ COVID είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να δεις από τι πάσχεις. «Γενικά, οι μετρήσεις γύρης γίνονται όλο και υψηλότεροι και η επικρατούσα σκέψη είναι ότι οφείλεται στην κλιματική αλλαγή», λέει η Dr. Stacy Silvers. «Με περισσότερο CO2 στον αέρα και πιο ζεστό καιρό, τα φυτά έχουν την ευκαιρία να γονιμοποιούν όλο και περισσότερο».