Το γκρέιπφρουτ προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος αλλά μόνο αν το καταναλώσεις με αυτόν τον τρόπο

Το γκρέιπφρουτ προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος αλλά μόνο αν το καταναλώσεις με αυτόν τον τρόπο

Τα οφέλη του γκρέιπφρουτ στην υγεία και το δέρμα σου.

Μπορεί το γκρέιπφρουτ να μην είναι το αγαπημένο σου φρούτο λόγω της ξινής του γεύσης, όμως έχει τόσες ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και την ομορφιά που νομίζω πως έχει έρθει η ώρα να εντάξεις αυτό το καλοκαιρινό φρούτο στο καθημερινό σου διατροφολόγιο.

Το εσπεριδοειδές αυτό είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν θεραπευτικά αποτελέσματα στο δέρμα μας. Σύμφωνα με τον διατροφολόγο Jerry Bailey, το γκρέιπφρουτ περιέχει μια πληθώρα αντιφλεγμονωδών θρεπτικών συστατικών.
«Το γκρέιπφρουτ είναι μια πολύ δυνατή πηγή βιοδραστικών ενώσεων όπως βιταμίνες, καροτενοειδή, φυτικές ίνες και φαινολικές ενώσεις», λέει.

5 οφέλη που έχουν τα γκρέιπφρουτ σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Τα καροτενοειδή είναι οι χρωστικές των φυτών που δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά μας φωτεινά και υπέροχα χρώματα. Λειτουργούν επίσης ως αντιοξειδωτικά στο σώμα και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής από τις ελεύθερες ρίζες (αντιδραστικά μόρια στο σώμα που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα). Οι φαινολικές ενώσεις είναι φυτικές ουσίες και ο όρος αναφέρεται σε πολλά θρεπτικά συστατικά στα φρούτα και τα λαχανικά μας. Αυτά περιλαμβάνουν φλαβονοειδή (φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως η κερσετίνη), τανίνες (πικρές ενώσεις με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες) και άλλα.

grapefruit1.jpg

Τα θεραπευτικά οφέλη του γκρέιπφρουτ

Ο Bailey δηλώνει ότι το γκρέιπφρουτ περιέχει πολυμεθοξυφλαβόνες (PMFs), φλαβανόνες και γλυκοζυλιωμένες φλαβανόνες. Πρόκειται για ισχυρές φαινολικές ενώσεις που συσχετίζονται με ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες. Αυτά τα θεραπευτικά οφέλη περιλαμβάνουν:

  • Ανακούφιση ή πρόληψη των συμπτωμάτων αλλεργίας
  • Μείωση του σχηματισμού πλακών στις αρτηρίες
  • Μείωση της φλεγμονής
    Πρόληψη της ανάπτυξης επιβλαβών μικροοργανισμών
  • Πρόληψη της δραστηριότητας ή της ανάπτυξης καρκίνου
  • Μείωση της πιθανότητας πήξης του αίματος σε φλέβες ή αρτηρίες (θρόμβωση)
  • Προστασία της καρδιάς από καρδιακές παθήσεις
  • Αγγειοδιασταλτικό, που σημαίνει ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσουν στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων

Αυτό δεν σημαίνει ότι το γκρέιπφρουτ θα θεραπεύσει συμπτώματα όπως αλλεργίες, καρδιακές παθήσεις ή θρομβώσεις. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα θρεπτικά συστατικά αυτού του φρούτου μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο αυτών των παθήσεων.

Γιατί το γκρέιπφρουτ μπορεί να ενισχύσει την υγεία του δέρματος

Ο Jerry Bailey δηλώνει ότι μερικά από τα καλύτερα θρεπτικά συστατικά στο γκρέιπφρουτ για την υγεία του δέρματος είναι η ναρινγίνη (ένα ισχυρό φλαβονοειδές) και η εσπεριδίνη (μια ευεργετική φλαβανόνη, η οποία είναι ένας τύπος φλαβονοειδών). «Τα υψηλά επίπεδα ναρινγίνης στο γκρέιπφρουτ έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινογόνες και αντιοξειδωτικές δράσεις — όλα εξαιρετικά ευεργετικά στη μείωση της βλάβης του δέρματος. Η εσπεριδίνη έχει αποδειχθεί ότι ασκεί ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών επιδράσεων, όπως αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινογόνες ιδιότητες, επίσης εξαιρετικά ευεργετικές για το δέρμα», υποστηρίζει.

Σε μοριακό επίπεδο, ο Bailey λέει ότι η ναρινγίνη, η εσπεριδίνη και άλλα αντιοξειδωτικά στα γκρέιπφρουτ μειώνουν σημαντικά τη βλάβη που προκαλείται από ορισμένες ελεύθερες ρίζες. Επίσης «αποκαθιστούν τη δραστηριότητα των μιτοχονδριακών ενζύμων, αυξάνοντας την παραγωγή ενέργειας και την επούλωση. Αυτά τα βιοενεργά/βιοθεραπευτικά αντιοξειδωτικά βοηθούν σημαντικά το δέρμα να επουλωθεί και να αναγεννηθεί», προσθέτει.

Για να λάβεις τα εξαιρετικά οφέλη του για το δέρμα και την υγεία σου, πρέπει να το καταναλώσεις ολόκληρο

Παρόλο που μπορεί να μπεις στον πειρασμό να καταναλώσεις αυτό το φρούτο σε χυμό, ο Bailey λέει ότι είναι καλύτερο να το φας ολόκληρο και εξηγεί το γιατί: «Κατά προτίμηση, θα πρέπει να καταναλώνεις το γκρέιπφρουτ ολόκληρο, αντί να το πίνεις σε χυμό. Με αυτόν τον τρόπο, λαμβάνεις φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που δεν θα λάμβανες σε μορφή χυμού. Ένα μόνο γκρέιπφρουτ την ημέρα είναι απολύτως αποδεκτό για πρόσληψη».