Τσάι vs. Καφές: Τι από τα δύο να προτιμήσεις και γιατί

Τσάι vs. Καφές: Τι από τα δύο να προτιμήσεις και γιατί

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτά τα δύο αγαπημένα ροφήματα.

Για πολλές από εμάς, η έναρξη της ημέρας με ένα ρόφημα είναι μια απαραίτητη πρωινή ιεροτελεστία. Και ενώ μερικές επιλέγουν φυσικό χυμό πορτοκάλι ή σκέτο νερό, οι περισσότερες θέλουμε απεγνωσμένα απεγνωσμένα μια κούπα τσάι ή καφέ. Άλλωστε, πρόκειται για τα πιο διαδεδομένα ροφήματα.

Και τα δύο είναι σπουδαίες πηγές αντιοξειδωτικών και καφεΐνης, όμως το ένα έχει διαφορετικά οφέλη για την υγεία και την ευεξία από το άλλο.

4 συνήθειες που πρέπει να αποφεύγεις αν υποφέρεις από άγχος

Τα οφέλη του τσαγιού

Για αρχή, αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν εκατοντάδες είδη τσαγιού. Αλλά το τσάι, γενικά, είναι ένα πολύ θρεπτικό ρόφημα, ειδικά όταν καταναλώνεται τακτικά. Καταρχάς, είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, τα αντιοξειδωτικά είναι ευεργετικά μόρια που προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες. Όταν υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα, οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να οδηγήσουν σε οξειδωτικό στρες. Με την πάροδο του χρόνου, το οξειδωτικό στρες μπορεί να βλάψει τα κύτταρα και να οδηγήσει σε χρόνιες παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Γι' αυτό και η κατανάλωση άφθονων αντιοξειδωτικών (όπως αυτά που βρίσκονται στο τσάι) θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο.

Το πράσινο και το μαύρο τσάι είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες. Ακόμη και τα αφεψήματα από βότανα, όπως η μέντα και το χαμομήλι, έχουν αντιοξειδωτικά, αν και σε μικρότερες ποσότητες.

Τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο τσάι διαθέτουν επίσης μέτρια ποσότητα καφεΐνης. Η καφεΐνη έχει αναζωογονητική δράση, πράγμα που σημαίνει ότι το τσάι μπορεί να σε βοηθήσει να μπεις σε εγρήγορση το πρωί που ξεπνάς. Επιπλέον, η καφεΐνη υποστηρίζει γνωστικές λειτουργίες όπως η μάθηση και η μνήμη.

Τα οφέλη του καφέ

Ο καφές, όπως και το τσάι, είναι γεμάτος με αντιοξειδωτικά. Είναι περισσότερο γνωστός για την υψηλή περιεκτικότητά του σε χλωρογενικό οξύ, μια αντιοξειδωτική ένωση που προστατεύει από το οξειδωτικό στρες. Το χλωρογενικό οξύ έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες, οι οποίες συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων. Η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών καταστάσεων όπως η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, το ρόφημα αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της μυϊκής απώλειας που σχετίζεται με τη γήρανση.

Λοιπόν, ποιο είναι πιο υγιεινό: Τσάι ή καφές;

Εξαρτάται. Τόσο το τσάι όσο και ο καφές έχουν αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία για τον οργανισμό, ενώ και τα δύο αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής (όταν δεν περιέχουν ζάχαρη). Επομένως, η «καλύτερη» επιλογή εξαρτάται από το τι είναι πιο σημαντικό για εσένα.

Για παράδειγμα, εάν σε ενδιαφέρουν τα αντιοξειδωτικά, οποιοδήποτε από τα ροφήματα είναι κατάλληλο για εσένα. Αν υποφέρεις από ναυτία, ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι θα σε βοηθήσει.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβεις υπόψη είναι η περιεκτικότητα σε καφεΐνη κάθε ροφήματος και πώς το σώμα σου ανταποκρίνεται στην καφεΐνη. Μην ξεχνάς ότι ο καφές έχει περίπου δύο έως τέσσερις φορές περισσότερη καφεΐνη από το τσάι - επομένως εάν έχεις ευαισθησία σε αυτή την ουσία, το τσάι μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή. Αν, από την άλλη, δεν σε πειράζει την καφεΐνη αλλά διαπιστώνεις ότι ο καφές σού προκαλεί νευρικότητα, ίσως είναι καλύτερα να πίνεις matcha (ένα είδος πράσινου τσαγιού) ή μαύρο τσάι, που περιέχουν λιγότερη καφεΐνη.