Υπάρχουν ορισμένα μέτρα πρόληψης του Covid που θα σε βοηθήσουν να μην αρρωστήσεις φέτος τον χειμώνα

Υπάρχουν ορισμένα μέτρα πρόληψης του Covid που θα σε βοηθήσουν να μην αρρωστήσεις φέτος τον χειμώνα

Με τα ραγδαία κρούσματα γρίπης και άλλες ασθένειες να καραδοκούν, οι ειδικοί εξετάζουν ποια μέτρα πρόληψης του Covid αξίζει να συνεχιστούν φέτος τον χειμώνα.

Έχουν περάσει δυόμισι χρόνια από τότε που ξεκίνησε η πανδημία του Covid-19 όμως δεν είναι μόνο αυτός ο ιός που ταλαιπωρεί τον κόσμο. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων γρίπης και η εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων στην Αυστραλία είναι μερικά από εκείνα που απασχολούν τους ειδικούς σήμερα.

Τα καλά νέα είναι ότι η συνέχιση ορισμένων από τις συνήθειες υγείας και υγιεινής που υιοθετήθηκαν λόγω του Covid, θα μας προστατέψει από πολλά άλλα νοσήματα, λένε οι ειδικοί.

Πολλές ώρες στη θάλασσα και στη ζέστη; Έτσι θα ενυδατώσεις τον οργανισμό σου

Τακτικό πλύσιμο χεριών

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έπλεναν τα χέρια τους μετά την επίσκεψή τους στην τουαλέτα ήταν χαμηλός πριν από την πανδημία: περίπου 1 στους 4 ανθρώπους παγκοσμίως είχαν αυτή τη συνήθεια.

Αυτό οδήγησε στον κατακλυσμό από δημόσια μηνύματα και βίντεο διασημοτήτων που τονίζουν τη σημασία του σχολαστικού πλυσίματος των χεριών με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα ή τη χρήση αντισηπτικών.

Αν και είναι πλέον γνωστό ότι το Sars-CoV-2 εξαπλώνεται κυρίως μέσω του αέρα, η υγιεινή των χεριών είναι ο «ακρογωνιαίος λίθος» της πρόληψης των λοιμώξεων – και ένας απλός τρόπος να περιοριστεί η μετάδοση άλλων ιών και βακτηρίων.

«Είναι τόσο εύκολο να συνεχίσουμε να πλένουμε ή να απολυμαίνουμε τα χέρια μας πριν φάμε ή αγγίξουμε πράγματα… Αλλά πιστεύω ότι οι άνθρωποι δεν είναι τόσο φανατικοί με αυτό όσο πριν από έξι μήνες, στο απόγειο των κρουσμάτων του κορονοϊού», λέει η γιατρός Kerry Hancock.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Holly Seale, ειδική σε αντιλήψεις και συμπεριφορές σχετικά με μολυσματικές ασθένειες από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, σημειώνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι διδάσκονται από την παιδική τους ηλικία για την υγιεινή στο πλαίσιο της προστασίας του εαυτού τους – αλλά η υγιεινή των χεριών είναι αμφίδρομη.

Να μένεις σπίτι όταν είσαι άρρωστη (και να φοράς μάσκα όταν χρειάζεται να βγεις)

Ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα του Covid-19 ήταν η σημασία των ανθρώπων που είναι άρρωστοι να μένουν μακριά από την εργασία τους και τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Οι εργοδότες θα πρέπει, επίσης, να συμβάλλουν σε αυτό και να επιτρέπουν στο προσωπικό όταν δεν νιώθει καλά να δουλεύει από το σπίτι, ή να παίρνει αναρρωτική άδεια. Όταν, ωστόσο, χρειάζεται να βγεις από το σπίτι ενώ είσαι άρρωστη, καλό θα είναι να φοράς μάσκα προστασίας.

Ανακύκλωση αέρα

Γνωρίζουμε ότι, ειδικά σε ασθένειες που μεταδίδονται με αεροζόλ, η τακτική ανακύκλωση του αέρα είναι πολύ σημαντική. Για αυτό φρόντισε να ανοίγεις τα παράθυρα στο σπίτι σου για να μπαίνει καθαρός αέρας και να επιλέγεις να φας ή να πιεις καφέ σε ανοιχτά μέρη.