Πώς να ενισχύσεις τη σεξουαλική σου ορμή και να ανεβάσεις τη χαμηλή σου λίμπιντο

Πώς να ενισχύσεις τη σεξουαλική σου ορμή και να ανεβάσεις τη χαμηλή σου λίμπιντο
Pexels

Ασκήσεις με καθρέφτη για να ερωτευτείς ξανά τον εαυτό σου και όσα απεκαλύπτουν οι γκουρού του σεξ. 

Μελέτες έχουν δείξει ότι πολλές γυναίκες έχουν βιώσει (και βιώνουν) χαμηλή λίμπιντο και επιθυμία για σεξ. Η σεξολόγος Stella Anna Sonnenbaum μοιράστηκε τις κορυφαίες συμβουλές της για το πώς μπορείς να ενισχύσεις τη σεξουαλική σου ορμή.

Η απώλεια της λίμπιντο είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που συχνά συνδέεται με το επαγγελματικό και προσωπικό στρες ή με γεγονότα που αλλάζουν τη ζωή, όπως η εγκυμοσύνη, ο τοκετός ή ο θηλασμός. Σύμφωνα με το NHS, η χαμηλή σεξουαλική ορμή επηρεάζει έως και έναν στους πέντε άνδρες - και ακόμη περισσότερες γυναίκες - σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Έρευνα που διεξήχθη από την εφαρμογή Headspace App και το Peanut διαπίστωσε ότι επτά στις 10 γυναίκες έχουν βιώσει χαμηλή λίμπιντο, ενώ το 53% πιστεύει ότι αποτελεί θέμα ταμπού στην κοινωνία. Η σεξολόγος Stella Anna Sonnenbaum, με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε στην εφημερίδα The Sun: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει "φυσιολογική" σεξουαλική ορμή. Η σεξουαλική ορμή μπορεί να επηρεαστεί από ένα πλήθος πραγμάτων και συχνά αυξάνεται και μειώνεται κατά τη διάρκεια της ζωής κάποιου. Πολλές γυναίκες παίρνουν φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν την επιθυμία τους για σεξ, όπως τα αντικαταθλιπτικά».

Μελέτες έχουν δείξει ότι υψηλό ποσοστό γυναικών που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά δυσκολεύονται με τη σεξουαλική διέγερση ή αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σεξουαλική επιθυμία. Διαπίστωσαν επίσης πολλές από όσες λαμβάνουν εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης - ένα κοινό αντικαταθλιπτικό - δυσκολεύονται να έχουν οργασμό.

Η κατάθλιψη και το άγχος συχνά συνδέονται με χαμηλή σεξουαλική ορμή, επομένως μπορεί και να μην είναι τόσο απλό να λυθεί το πρόβλημα όσο το να σταματήσει κανείς τη φαρμακευτική αγωγή.

Εάν σκέφτεσαι να διακόψεις τη φαρμακευτική σου αγωγή, συνιστάται να συμβουλευτείς τον γιατρό σου πριν το κάνεις.

Η σεξουαλική ορμή μπορεί επίσης να επηρεαστεί από ορμονικές αλλαγές στο σώμα, εξήγησε η Stella. «Πολλές γυναίκες βιώνουν υψηλή λίμπιντο στη δεκαετία των 20, η οποία στη συνέχεια πέφτει ραγδαία μετά την εμμηνόπαυση». Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, το σώμα περνάει από σημαντικές ορμονικές αλλαγές που μειώνουν τα επίπεδα των σεξουαλικών ορμονών τεστοστερόνης και οιστρογόνων - αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της λίμπιντο.

Αναζωογόνησε τη σεξουαλική σου ορμή

Η σεξολόγος ενθαρρύνει τους πελάτες της να χρησιμοποιούν ασκήσεις με καθρέφτη για να τους βοηθήσουν να «ερωτευτούν ξανά τον εαυτό τους» και πιστεύει ότι η σεξουαλική ορμή συσχετίζεται στενά με την εικόνα του σώματος, καθώς «οι γυναίκες που νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο πετσί τους φαίνεται να έχουν υψηλότερη λίμπιντο από εκείνες που δεν έχουν. Πρέπει να μπορείς να κοιτάζεις τον εαυτό σου και να σκέφτεσαι: είμαι ελκυστική. Μας λένε τόσο συχνά ότι όσο μεγαλώνουμε γινόμαστε λιγότερο όμορφες. Αυτό είναι τόσο κακό για την αυτοπεποίθησή μας και αυτό μπορεί να επηρεάσει τις σεξουαλικές μας ορμές».

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών με τους πελάτες της, η Stella ενθαρρύνει τις γυναίκες να κοιτάζουν τα γεννητικά τους όργανα σαν να είναι ένα «έργο τέχνης». «Αυτό γίνεται για να μπορέσουν να ανακαλύψουν μια καινούργια εκτίμηση και κατανόηση του εαυτού τους», λέει η γκουρού του σεξ.

Συμβουλεύει επίσης τη χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών για την ενίσχυση της ορμής και του πάθους. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό από ένα νέο ερωτικό παιχνίδι!" υποστηρίζει.

Αναζωπύρωσε το πάθος με τον σύντροφό σου

Για τα ζευγάρια που θέλουν να αναζωπυρώσουν τη σεξουαλική σπίθα, η σεξολόγος συμβουλεύει να κοιμούνται σε ξεχωριστά υπνοδωμάτια. Το να μοιράζεστε ένα δωμάτιο μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι να αισθάνεται περισσότερο ότι είναι φίλοι παρά σεξουαλικοί σύντροφοι. Η κρεβατοκάμαρα μπορεί να γίνει περισσότερο πρακτική παρά αισθησιακή.

Το κοινό κρεβάτι συχνά προσθέτει πίεση στο σεξουαλικό στοιχείο της σχέσης, ειδικά αν το ένα άτομο έχει χαμηλότερη λίμπιντο από το άλλο. «Έχω διαπιστώσει ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει το άτομο με χαμηλότερη λίμπιντο να απομακρυνθεί από τον σύντροφό του. Αισθάνεται ότι πιέζεται και αυτό μπορεί να τον απομακρύνει εντελώς από το σεξ. Το να έχετε το δικό σας χώρο αφαιρεί αυτή την πίεση. Και μπορεί να σας δώσει χρόνο για τον εαυτό σας».

Μέσα σε μια σχέση, είναι σημαντικό να αισθάνεσαι ότι μπορείς να υποκινήσεις το σεξ ή να πεις όχι αν δεν έχεις διάθεση. «Η έλλειψη ελέγχου της δικής σου σεξουαλικής ζωής μπορεί να οδηγήσει σε άγχος για το σεξ», εξηγεί.