Υγεία της καρδιάς: Πώς θα «θωρακίσεις» τον πιο πολύτιμο εργάτη του οργανισμού σου

Υγεία της καρδιάς: Πώς θα «θωρακίσεις» τον πιο πολύτιμο εργάτη του οργανισμού σου

Αν αναρωτιέσαι πώς θα το καταφέρεις, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές, οι οποίες προστατεύουν την καρδιά μακροπρόθεσμα και συμβάλλουν στη βέλτιστη λειτουργία της

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η καρδιά είναι ο πιο πολύτιμος μυς του οργανισμού σου. Πραγματοποιώντας περισσότερους από 80 παλμούς το λεπτό, δηλαδή περίπου πέντε χιλιάδες χτύπους ανά ώρα, λειτουργεί ως μία αντλία που δίνει ώθηση στο αίμα, για να τροφοδοτεί τα όργανα του οργανισμού με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.

Και ακριβώς επειδή η καρδιά είναι ένας ακούραστος «εργάτης» του οργανισμού σου, ο οποίος καθημερινά φροντίζει να σου προσφέρει μία καλύτερη ζωή, είναι σημαντικό να διαμορφώσεις μία καθημερινότητα που θα τη «θωρακίζει». Αν αναρωτιέσαι πώς θα το καταφέρεις, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές, οι οποίες προστατεύουν την καρδιά μακροπρόθεσμα και συμβάλλουν στη βέλτιστη λειτουργία της.

Διαμόρφωσε μία διατροφή που κρατάει χαμηλά τα επίπεδα της χοληστερίνης

Η χοληστερίνη διακρίνεται σε δύο τύπους, την LDL (κακή χοληστερίνη) και την HDL (καλή χοληστερίνη), ενώ υπάρχει σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού σου. Ωστόσο, τις φορές που η LDL υπερβαίνει τα φυσιολογικά επίπεδα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία. Οι παράγοντες που ανεβάζουν την «κακή» χοληστερίνη είναι οι εξής:

  • Η διατροφή «πλούσια» σε τηγανητά, βούτυρο, γλυκά, παχιά κρέατα (αρνί, βοδινό, χοιρινό), αλλαντικά, κρέμα γάλακτος, τυποποιημένα σνακ και αλκοόλ
  • Ο καθιστικός τρόπος ζωής που δεν περιλαμβάνει τακτική σωματική άσκηση
Zeta-2.jpg

Όπως καταλαβαίνεις, η διατροφή σου είναι ένας παράγοντας που οφείλεις να λάβεις υπόψη για να προστατεύσεις την καρδιά σου. Εμπλουτίζοντας τα γεύματα σου με φρούτα, λαχανικά, λιπαρά ψάρια, όσπρια και ξηρούς καρπούς, δηλαδή με τροφές που εμπεριέχουν το ευεργετικό συνένζυμο Q10, θα θέσεις καλές βάσεις για να διατηρήσεις φυσιολογικά τα επίπεδα της χοληστερίνης σου.

Τι άλλο μπορείς να κάνεις; Να επενδύσεις στο συμπλήρωμα διατροφής Cholesterol Biotix της Quest, με συστατικά με αποδεδειγμένη δράση, όπως φυτικές στερόλες, εκχύλισμα red yeast rice (Monascus purpureous), φιλικά βακτήρια και Q10.

1670314919012-698631253-image003.jpg

Αν παίρνεις ήδη στατίνες (φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης), τότε χρειάζεσαι το Ubiquinol Qu10, το οποίο θα σε βοηθήσει να αυξήσεις τα επίπεδα του Q10 στο σώμα σου και να μειώσεις την κόπωση και τον μυϊκό πόνο που μπορεί να σου προκαλούν οι στατίνες.

1670314932248-973496629-image005.jpg

Εμπλούτισε τα ημερήσια γεύματά σου με «συμμάχους» της καρδιάς

Επειδή μία ωφέλιμη διατροφή είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσεις την καρδιά, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως εκτός από το συνένζυμο Q10, τα «καλά» ω-3 λιπαρά οξέα είναι εξίσου ωφέλιμα για το καρδιαγγειακό σύστημα. Πιο αναλυτικά, τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν:

  • Στη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς
  • Στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης
  • Στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα
  • Στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου και της όρασης

Μάλιστα, μπορείς να τα βρεις σε τροφές όπως ο σολομός, τα καρύδια, οι σαρδέλες, ο λιναρόσπορος και τα πράσινα λαχανικά, ενώ υπάρχουν και στο συμπλήρωμα διατροφής της Quest, Omega 3 1000mg, το οποίο είναι ιδανικό για την υποστήριξη της καρδιάς, του εγκεφάλου και των ματιών, σε άτομα κάθε ηλικίας.

Extratip: Το σκόρδο είναι, επίσης, ένας από τους πιο ισχυρούς «συμμάχους» της καρδιάς σου. Αν η μυρωδιά και η γεύση του δεν σου είναι ευχάριστες, μπορείς να επενδύσεις στο συμπλήρωμα διατροφής KyolicGarlic 600 της Quest, το οποίο παρέχει εκχύλισμα σκόρδου ψυχρής ωρίμανσης που είναι άοσμο και φιλικό στο στομάχι, ενώ εκτός από την καρδιά, «θωρακίζει» το ανοσοποιητικό και το ήπαρ σου.

1670314944404-489458823-image007.jpg

Προσπάθησε να μένεις πιστή στο καθιερωμένο «ραντεβού» με τη σωματική άσκηση

Μία καθημερινότητα που περιλαμβάνει σωματική άσκηση, αποτελεί το Α και το Ω για την υγεία της καρδιάς σου. Αυτό συμβαίνει διότι έχει αποδειχθείπως η γυμναστική:

  • Σε βοηθά να διατηρείς ένα υγιές βάρος
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση και το στρες, το οποίο σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις
  • Μειώνει την LDL στο αίμα

Συνεπώς, καλό θα ήταν να εντάξεις στην καθημερινότητά σου το περπάτημα ή το τρέξιμο, να επενδύσεις σε sessions αερόβιας άσκησης ή απλώς, να επιλέξεις μία μέθοδο γυμναστικής, όπως η yoga, οι pilates ή η tabata, που θα κρατήσει fit το σώμα και την καρδιά σου.

Σε κάθε περίπτωση, για να μην σε αποθαρρύνει η έντονη κούραση που αισθάνεσαι κατά τη διάρκεια της ημέρας και αμελήσεις το ραντεβού σου με τη γυμναστική, να ξέρεις πως το συμπλήρωμα διατροφής Vitamin B12 1000μg της Quest, το οποίο περιέχει βιταμίνη Β12, όχι μόνο θα αυξήσει την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό σου, αλλά θα συμβάλλει στον φυσιολογικό μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης, που είναι απαραίτητος για την καρδιαγγειακή υγεία.

1670314951021-770085395-image009.jpg

Ένας τρόπος ζωής που περιλαμβάνει μία ισορροπημένη διατροφή και τακτική σωματική άσκηση, είναι ό,τι χρειάζεσαι για να προστατεύεις καθημερινά την καρδιά σου. Μάλιστα, σε συνδυασμό με ένα συμπλήρωμα διατροφής της Quest -μιας εταιρείας με εμπειρία 40 ετών που παράγει συμπληρώματα διατροφής άριστης ποιότητας- που έχει αποδεδειγμένα οφέλη για τον οργανισμό, θα κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου, για να «θωρακίσεις» τον πιο πολύτιμο μυ του οργανισμού σου.