Dry January: Tι θα συμβεί αν σταματήσεις το αλκοόλ για έναν μήνα

Dry January: Tι θα συμβεί αν σταματήσεις το αλκοόλ για έναν μήνα

Tο δημοφιλές challenge που προτείνει να αποφύγεις τα αλκοολούχα ποτά για 31 ημέρες έχει αρκετά πλεονεκτήματα για την υγεία σου.

Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας κατά τον οποίο οι περισσότερες θέτουμε στόχους, τους οποίους θέλουμε να επιτύχουμε κατά τη διάρκεια της νέας χρονιάς. Το ξεκίνημα του έτους αποτελεί ευκαιρία για αυτοφροντίδα, καλύτερες διατροφικές επιλογές και υγιεινές συνήθειες.

Ένα challenge, το Dry January έχει γίνει viral το τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο και όλα δείχνουν πως θα γίνει ευρέως γνωστό και στη χώρα μας το επόμενο διάστημα.

Τι είναι το Dry January

Το Dry January είναι μια πρόκληση που περιλαμβάνει την πλήρη αποχή από το αλκοόλ για έναν ολόκληρο μήνα, κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Ξεκίνησε το 2012 ως μια πρωτοβουλία δημόσιας υγείας από το Alcohol Change UK, μια βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση, σύμφωνα με την Harvard Health Publishing. Αυτό που ξεκίνησε ως κάτι μικρό, εξελίχθηκε σε μια πρόκληση στην οποία συμμετέχουν εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο.

Χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο το τολμούν για διάφορους λόγους όπως είναι η απόκτηση υγιεινών συνηθειών, η απώλεια βάρους, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού και η σχέση τους με το αλκοόλ. Το Dry January δεν αποτελεί μέθοδο αποτοξίνωσης και δεν ενδείκνυται για όσους έχουν εξάρτηση από το αλκοόλ.

Γιατί πρέπει να αποφεύγεις να κοιμάσαι μπρούμυτα και πώς να αποφύγεις τον πόνο στην πλάτη

Όσοι δεν αντέχουν να δοκιμάσουν το challenge, επιλέγουν να συμμετάσχουν σε μια παραλλαγή του, το Damp January, το οποίο περιλαμβάνει τον περιορισμό του αλκοόλ αντί για την πλήρης αποχή.

https://www.instagram.com/p/CnAm1NmPPPS

Τα οφέλη για τον οργανισμό σου

Είναι γνωστό πως η κατανάλωση αλκοόλ έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, ηπατικής νόσου και υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με το Alcohol Research and Health.

Η διακοπή του αλκοόλ για τον μήνα μπορεί να σε βοηθήσει αισθητά αφού θα κάνεις πιο ποιοτικό ύπνο, θα έχεις αυξημένη ενέργεια, λιγότερο άγχος και καλύτερη διάθεση.

Σε μια μελέτη με περισσότερα από 800 άτομα που συμμετείχαν στο Dry January το 2018, η μέση ποσότητα ποτών που είχαν οι συμμετέχοντες τον Αύγουστο του ίδιου έτους ήταν 3,3 την εβδομάδα, σε σύγκριση με 4,3 ανά εβδομάδα πριν συμμετάσχουν στον Dry January. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης ότι είχαν εξοικονομήσει χρήματα και ένιωθαν ότι είχαν κοιμηθεί καλύτερα, είχαν περισσότερη ενέργεια και είχαν καλύτερο δέρμα μετά την εφαρμογή του Dry January.

Εσύ ακόμη να το τολμήσεις;

Πηγή κεντρικής: pexels.com