Goblin mode: Να γιατί βγήκε η λέξη της χρονιάς στο λεξικό της Οξφόρδης

Μαρία Ροδίτη
Goblin mode: Να γιατί βγήκε η λέξη της χρονιάς στο λεξικό της Οξφόρδης

Το Goblin mode ανακηρύχθηκε λέξη της χρονιάς 2022 και «στόχος» είναι να πάψεις να προσποιείσαι.

Η φράση «Goblin mode» επιλέχθηκε από το κοινό ως η λέξη της χρονιάς στην Οξφόρδη για το 2022. Ο όρος, ο οποίος αναφέρεται σε «έναν άνθρωπο που είναι αναπολογητικά καλοπερασάκιας, είναι τεμπέλης, νωθρός ή άπληστος, συνήθως με τρόπο που απορρίπτει κοινωνικούς κανόνες ή προσδοκίες», έχει γίνει η #1 λέξη της χρονιάς και αποφασίστηκε από δημόσια ψηφοφορία.

Στον «διαγωνισμό» έλαβαν μέρος 3 λέξεις (το Metaverse ήταν η δεύτερη επιλογή και #IStandWith η τρίτη) επιλεγμένες από λεξικογράφους του Oxford University Press (OUP), με το Goblin mode να νικά με διαφορά και να ψηφίζεται από 318.956 άτομα, αποτελώντας το 93% των συνολικών ψήφων.

Social media, φίλτρα και ομορφιά: Μπορούμε, τελικά, να ανατρέψουμε τη ζημιά που έχει γίνει;

Instagram και TikTok VS του πραγματικού εαυτού μας

Ο πρόεδρος της Oxford Languages, Casper Grathwohl, δήλωσε ότι η ανταπόκριση του κόσμου στην ψηφοφορία τούς άφησε όλους έκπληκτους. Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. «Είναι ανακούφιση να αναγνωρίζουμε ότι δεν είμαστε πάντα οι εξιδανικευμένοι εαυτοί που μας ενθαρρύνουν να παρουσιάζουμε στο feed μας στο Instagram και στο TikTok. Αυτό έχει αποδειχθεί από τη δραματική άνοδο πλατφορμών όπως το BeReal, όπου οι χρήστες μοιράζονται εικόνες του ακατέργαστου εαυτού τους, συχνά απαθανατίζοντας στιγμές απόλαυσης σε goblin mode», πρόσθεσε ο Grathwohl.

goblin_mode_oxford.jpg

Ο νικητήριος όρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Twitter το 2009, αλλά έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξανά τον Φεβρουάριο του 2022. «Το Goblin mode αγκαλιάζει τις ανέσεις της ηθικής εξαχρείωσης», έγραψε τον Μάρτιο ο δημοσιογράφος τεχνολογίας της Guardian, Kari Paul, ο οποίος απέδωσε την αύξηση της χρήσης της φράσης στον «τρίτο χρόνο της πανδημίας και στην έναρξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου».

Το Goblin mode καταρρίπτει το That Girl

Το hashtag #goblinmode στο TikTok χρησιμοποιείται συχνά για να αποκρούσει την τάση «That Girl», που έχει να κάνει με το να είσαι η «καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου», δηλαδή να ξυπνάς νωρίς για άσκηση, να ακολουθείς πολύπλοκες ρουτίνες περιποίησης της επιδερμίδας, να πίνεις βιολογικά πράσινα smoothies – και, φυσικά, να τα ποστάρεις όλα αυτά στα social media.

Το OUP σημείωσε ότι η χρήση του Goblin mode αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022, όταν χαλάρωσαν οι περιορισμοί Covid σε πολλές χώρες. «Φαινομενικά, παρουσίασε την κυρίαρχη διάθεση ατόμων που απέρριψαν την ιδέα της επιστροφής στην ''κανονική ζωή'' ή επαναστάτησαν ενάντια στα ολοένα και πιο ανέφικτα αισθητικά πρότυπα και τον μη βιώσιμο τρόπο ζωής που προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός γλωσσολόγος και λεξικογράφος Ben Zimmer δήλωσε: «Το Goblin mode μιλάει πραγματικά στους καιρούς και είναι σίγουρα μια έκφραση του 2022. Οι άνθρωποι εξετάζουν τις κοινωνικές νόρμες με νέους τρόπους. Δίνει στους ανθρώπους την άδεια να εγκαταλείψουν τους κοινωνικούς κανόνες και να αγκαλιάσουν τους νέους».

Το Goblin mode ακολουθεί τις λέξεις της Οξφόρδης των προηγούμενων ετών, των vax (2021), climate energy (2019) και selfie (2013). Πάντως, άλλα λεξικά επέλεξαν άλλες λέξεις για το 2022: To Collins επέλεξε τη λέξη permacrisis και το Cambridge τη λέξη homer, που έγινε viral τον Μάιο χάρη στο παιχνίδι Wordle.