Τελικά είναι κακό να κοιμάσαι με ανοιχτή τηλεόραση;

Τελικά είναι κακό να κοιμάσαι με ανοιχτή τηλεόραση;

Σύμφωνα με τους ειδικούς μειώνεται η παραγωγή μελατονίνης με αποτέλεσμα να διαταράσσονται οι κύκλοι του ύπνου.

Η τηλεόραση αποτελεί αγαπημένο τρόπο ψυχαγωγίας για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που παρακολουθούν ειδήσεις, ταινίες ή την αγαπημένη τους σειρά πριν τον ύπνο αφού έτσι χαλαρώνουν και κοιμούνται πιο εύκολα.

Αν κάποιος δεν μπορεί να κοιμηθεί χωρίς ανοιχτή τηλεόραση είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζει προβλήματα αυπνίας ή να πάσχει από κάποια διαταραχή ύπνου.

«Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να κοιμούνται με την τηλεόραση ανοιχτή, καθώς αισθάνονται ότι ο θόρυβος του περιβάλλοντος τους αποκοιμίζει ή παρέχει την απαραίτητη απόσπαση της προσοχής σε εκείνους που τείνουν να έχουν πολλές σκέψεις την ώρα του ύπνου», υποστηρίζει στο Marthastewart.com η Wendy Troxel, PhD, κλινική ψυχολόγος.

Εάν ανήκεις κι εσύ σε αυτήν την ομάδα ατόμων είναι πολύ πιθανό να ξυπνάς κουρασμένη παρά ξεκούραστη και να αναρωτιέσαι γιατί συμβαίνει αυτό. Σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων ετών η τηλεόραση είναι ο μεγάλος «ένοχος» αφού το φως που εκπέμπεται από τη συσκευή είναι εξαιρετικά επιβλαβές για την ποιότητα του ύπνου.

Το hack που κοινοποιήθηκε πρόσφατα στο TikTok & θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς αμέσως

Πώς η τηλεόραση καταστρέφει τον ύπνο σου

Μειώνει την παραγωγή μελατονίνης

Όπως οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, η τηλεόραση εκπέμπει μπλε φως, ένα μήκος κύματος φωτός συγκρίσιμο με τον ήλιο.

«Αυτό το μήκος κύματος του φωτός είναι πιο ανασταλτικό στην παραγωγή μελατονίνης», αναφέρει η Susan Malone. ερευνήτρια ύπνου και επίκουρη καθηγήτρια στο NYU Rory Meyers College of Nursing.

«Τα εσωτερικά βιολογικά μας ρολόγια δεν μπορούν να διακρίνουν ότι αυτό προέρχεται από την τηλεόραση αντί από τον ήλιο, επομένως τα επίπεδα μελατονίνης μειώνονται και οι φυσικοί κιρκάδιοι ρυθμοί μας διαταράσσονται. Η μελατονίνη απελευθερώνεται περίπου τρεις έως τέσσερις ώρες μετά την εξαφάνιση του μπλε φωτός, επομένως εάν παραταθεί η έκθεση στην τηλεόραση, η παραγωγή μελατονίνης καθυστερεί».

Διεγείρει τον εγκέφαλό σου ενώ κοιμάσαι

Ο εγκέφαλός σου συνεχίζει να επεξεργάζεται το περιεχόμενο που παρακολούθησες πριν τον ύπνο. Η συναισθηματική ενεργοποίηση πριν τον ύπνο μπορεί να διαταράξει την ποιότητα του ύπνου.

Διαταράσσει τον κύκλο REM

Το να έχετε ενεργοποιημένη την τηλεόραση μπορεί να διαταράξει όλες τις πτυχές του κύκλου ύπνου-αφύπνισης, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου REM. Το τρομακτικό περιεχόμενο (π.χ. θρίλερ) μπορεί να οδηγήσει σε εφιάλτες.

Πηγή κεντρικής: pexels.com