Οι βουτιές σε κρύο νερό είναι viral στο TikΤok είναι όμως ασφαλείς για την υγεία μας;

Οι βουτιές σε κρύο νερό είναι viral στο TikΤok είναι όμως ασφαλείς για την υγεία μας;

Τα #coldplunges είναι ένα από τα πιο δημοφιλή challenges αυτή την περίοδο στην γνωστή πλατφόρμα.

Αν χρησιμοποιείς καθημερινά το TikTok σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει ότι πολλοί άνθρωποι τελευταία έχουν αρχίσει το σπριντ σε παγωμένα νερά και βυθίζονται κάθε πρωί σε λουτρά πάγου. Η αλήθεια είναι πως αρκετές από εμάς θα έχουν αναρωτηθεί για ποιο λόγο θα μπορούσε κάποιος να το κάνει αυτό.

Τι είναι τα cold plunges

Οι κρύες βουτιές έχουν την τιμητική τους στην δημοφιλή πλατφόρμα με το hashtag #coldplunge να έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 545 εκατομμύρια προβολές. Αρκετοί celebrities έχουν δοκιμάσει το συγκεκριμένο challenge ανάμεσά τους η Kristen Bell και ο πρωταγωνιστής του Stranger Things, David Harbour.

«Τα λουτρά πάγου χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες μεταξύ των αθλητών. Η αρχική σκέψη ήταν ότι, όταν μπαίνεις σε μια κρύα πισίνα ή ένα πολύ κρύο ντους μετά την άσκηση, απαλύνεις τους πόνους των μυών αρκετά γρήγορα και μειώνεις τη θερμοκρασία του κορμού του σώματός σου», αναφέρει ο Dominic King, αθλητικός γιατρός.

«Έρευνα έχει συνδέσει το βύθισμα σε παγωμένο νερό με τη βελτίωση της διάθεσης και την πιθανή μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους», τονίζει στο self.com ο ψυχολόγος Justin Puder.

Είναι ασφαλείς οι βουτιές σε πολύ κρύο νερό;

Ο Dr. King υποστηρίζει ότι όσοι δεν έχουν δοκιμάσει στο παρελθόν βουτιές σε πολύ κρύο νερό θα πρέπει να το κάνουν σταδιακά. Απόφυγε να ξεκινήσεις τα μπάνια σου σε υπερβολικά παγωμένα νερά και για αρχή δοκίμασε να ρυθμίσεις το ντους σε μια ελαφρώς πιο δροσερή θερμοκρασία.

«Τι έχω»; Γιατί κάποιες γυναίκες πονάμε περισσότερο «εκείνες» τις μέρες του μήνα;

Τα cold plunges δεν συνίσταται σε άτομα με καρδιακές παθήσεις αφού προκαλούν ισχυρό σοκ, αντίστοιχο με αυτό του καρδιακού επεισοδίου. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα με κακό κυκλοφοριακό σύστημα.

Μια ανασκόπηση 17 μικρών μελετών, που δημοσιεύθηκε από τη Βιβλιοθήκη Cochrane το 2012, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βύθιση σε κρύο νερό μπορεί να μειώσει αισθητά τον μυϊκό πόνο μετά την άσκηση. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα cold plunges θα μπορούσαν να ωφελήσουν τους αθλητές που προπονούνται έντονα ή δύο φορές την ίδια ημέρα.

Πηγή κεντρικής: pexels.com