Ενδομητρίωση & γονιμότητα: Πώς συνδέονται - ποια η αντιμετώπιση

Ενδομητρίωση & γονιμότητα: Πώς συνδέονται - ποια η αντιμετώπιση
Pexels

Μία (1) στις δέκα (10) γυναίκες που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν, έχουν ενδομητρίωση, πάθηση που χαρακτηρίζεται συνήθως από τον έντονο πόνο που προκαλεί καθώς και από τα προβλήματα γονιμότητας που την συνοδεύουν.

Όπως εξηγεί ο Δρ Κωνσταντίνος Κωσταράς, MD, PhD, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών & Ιδρυτικό μέλος του Institute of Life ΙΑΣΩ με αφορμή τον Μάρτιο, μήνα για την ευαισθητοποίηση για την ενδομητρίωση, «η πάθηση εκδηλώνεται συνήθως με την έναρξη της περιόδου της γυναίκας. Μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστη για αρκετά χρόνια. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να εμφανιστούν συμπτώματα της ενδομητρίωσης έως και 5 χρόνια πριν από τη διάγνωση της πάθησης. Συνήθως υποψιαζόμαστε την εμφάνισή της, εάν η γυναίκα έχει δυσμηνόρροια, δυσπαρεύνοια και κληρονομικότητα».

Τι είναι η ενδομητρίωση

Η εσωτερική κοιλότητα της μήτρας επενδύεται από έναν βλεννογόνο, που ονομάζεται ενδομήτριο. Όταν λέμε ότι μια γυναίκα έχει ενδομητρίωση, τότε επί της ουσίας έχει εμφανίσει έναν ιστό που μοιάζει με τον βλεννογόνο του ενδομητρίου αλλά σε περιοχές εκτός της μήτρας όπως: στις ωοθήκες, στην εξωτερική επιφάνεια της μήτρας, στο έντερο, την ουροδόχο κύστη και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος. Αυτό που συμβαίνει στην ενδομητρίωση είναι ότι περιοχές εκτός του ενδομητρίου αρχίζουν να συμπεριφέρονται όπως ο βλεννογόνος στην εσωτερική κοιλότητα της μήτρας.

Συμπτώματα

Η εμφάνιση αυτού του ιστού προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα με τον πόνο να είναι το κυρίαρχο, συνήθως στην περιοχή της κοιλιάς. Άλλα συμπτώματα εκδηλώνονται:

  • Στο γαστρεντερικό σύστημα
  • Δυσμηνόρροια
  • Βαριά εμμηνορρυσία
  • Υπογονιμότητα

Διάγνωση

  • Το ιστορικό και η κλινική εξέταση θέτουν την αρχική υποψία.
  • O διακολπικός υπέρηχος βοηθά να τεθεί σωστή διάγνωση των διαφόρων μορφών ενδομητρίωσης (επιπολής και εν τω βάθει ενδομητρίωση)
  • MRI: Συστήνεται τόσο για τη διάγνωση όσο και για τη διαφορική διάγνωση της ενδομητρίωσης.
  • Αιματολογικές εξετάσεις: Ο έλεγχος ογκολογικών δεικτών συμβάλει στην περαιτέρω διαφορική διάγνωση της ενδομητρίωσης.

Οριστική διάγνωση και σταδιοποίηση γίνεται με λαπαροσκόπηση. Στη διάρκεια αυτής, ο Ιατρός μπορεί να πάρει βιοψίες για να επιβεβαιώσει τη διάγνωσή του και να τεκμηριώσει τη βαρύτητα της νόσου. Πρέπει να τονιστεί πως η ένταση των συμπτωμάτων δεν συμβαδίζει πάντοτε με την έκταση της νόσου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ερευνητές από την Γαλλία έχουν αναπτύξει μια εξέταση microRNA (miRNA) για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης μέσω ενός απλού τεστ σάλιου, το οποίο σύντομα θα έρθει στην κυκλοφορία.

Θεραπεία

Η θεραπεία της ενδομητρίωσης στοχεύει στον περιορισμό των συμπτωμάτων και μόνο. Εξάλλου, η αιτία εμφάνισής της δεν είναι γνωστή. Συνήθως χορηγούμε:

  • Παυσίπονα
  • Ορμονική θεραπεία
  • Αντισυλληπτικά

Σε κάθε περίπτωση, λύση αποτελεί το χειρουργείο όταν η ασθενής βιώνει έντονους πόνους, έχει ενδομητριωσικές κύστεις στις ωοθήκες ή έχει προβλήματα γονιμότητας. Πριν το χειρουργείο, είναι σημαντικό να έχει εκτιμηθεί η ηλικία της ασθενούς, εάν έχει ήδη τεκνοποιήσει και η κληρονομικότητα. Βάσει αυτών των παραγόντων ο ιατρός θα αποφασίσει πότε και με ποια τεχνική θα γίνει το χειρουργείο. Το χειρουργείο συνήθως γίνεται λαπαροσκοπικά. Ο χειρουργός αφαιρεί την ενδομητρίωση με λέιζερ ή διπολικό ρεύμα. Εάν το πρόβλημα είναι εκτεταμένο, μπορεί να απαιτηθεί η διενέργεια ανοιχτού χειρουργείου.

More info:

www.kοstaras.gr

https://www.facebook.com/KKostarasOBGYN

https://www.instagram.com/drkostaras/

Τηλ. 210 6425949, 6944 366967 | Χαρ. Τρικούπη 171, Αθήνα

Σύντομο βιογραφικό

gonimo.jpg

Ο Κωνσταντίνος Ευθ. Κωσταράς, MD, PhD είναι Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, ειδικευμένος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και στην ενδοσκοπική χειρουργική. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρυτικό μέλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life ΙΑΣΩ. Εξειδικεύθηκε αρχικά στη Γυναικολογία, στο ογκολογικό νοσοκομείο «Μεταξά», και εν συνεχεία στη Μαιευτική, στην Α’ Μαιευτική-Γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλoυ». Εκπαιδεύθηκε κατόπιν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας και τη χρήση του υπερηχογραφήματος στα αντίστοιχα κέντρα του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου». Επίσης, εκπαιδεύθηκε σε θέματα παθολογίας του τραχήλου στο διακεκριμένο «Instituto Tumori Milano» στο Μιλάνο και αργότερα στην ενδοσκοπική/ λαπαροσκοπική χειρουργική στο κέντρο αναφοράς «MITU & Endoscopy Centre» του Royal Free Hospital στο Λονδίνο. Είναι μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών οργανισμών (ESHRE, ASRM, ISFP, SERGS) και κάτοχος πιστοποιήσεων ρομποτικής χειρουργικής, σε συνέχεια συμμετοχής αντίστοιχων σεμιναρίων στο Λαϊκό Νοσοκομείο και στο Μιλάνο.