Μπορούν τα piercings να αποτελέσουν λύση για την ημικρανία;

Μπορούν τα piercings να αποτελέσουν λύση για την ημικρανία;
Pexels

Η αντισυμβατική προσέγγιση που ίσως έχει αποτέλεσμα.

Ακούγεται πολύ παράδοξο, μα έχει πράγματι διατυπωθεί η άποψη πως τα piercings (μέθοδος δηλαδή που χρησιμοποιείται για να κάνουμε τρύπα στα σημεία του σώματος που θέλουμε να βάλουμε σκουλαρίκι), μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ημικρανιών. Η Deena E. Kuruvilla, πιστοποιημένη νευρολόγος και διευθύντρια του Westport Headache Institute, που ειδικεύεται στη θεραπεία ατόμων με διαταραχές πονοκεφάλου χρησιμοποιώντας μια ολιστική βιοψυχοκοινωνική προσέγγιση στη διάγνωση και τη θεραπεία, εξηγεί αν λειτουργεί και πώς.

3 λόγοι για να βάλεις στη ρουτίνα ύπνου το βιβλίο – Θα ηρεμήσεις σωματικά και ψυχικά

Αν είχες ποτέ ημικρανία, γνωρίζεις πόσο εξουθενωτικά μπορεί να είναι τα συμπτώματά της: έντονος πόνος, ακραία ευαισθησία στο φως και τον ήχο και ναυτία -και όλα αυτά χωρίς προειδοποίηση. Αλλά τα συνήθη φάρμακα δεν είναι πάντα αποτελεσματικά (ή προκαλούν παρενέργειες), γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τους ασθενείς στο να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους για να ανακουφιστούν από τον χρόνιο πόνο τους.

Μια αντισυμβατική θεραπεία που έχει κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία 10 χρόνια είναι το daithpiercing, το οποίο είναι ένα τρύπημα στο αυτί μέσω του χόνδρου της εσωτερικής πτυχής του αυτιού (πάνω από την οπή του αυτιού και την είσοδο του ακουστικού πόρου). Η ιδέα προέρχεται από την κλινική πρακτική της αντιμετώπισης της ημικρανίας με βελονισμό - η θέση του τρυπήματος στο αυτί βρίσκεται σε σημείο που χρησιμοποιείται σε ένα πρωτόκολλο βελονισμού για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ημικρανίας. Αφούμερικοί άνθρωποι λοιπόν είδαν ευεργετικά αποτελέσματα από το τρύπημα (και σε ορισμένες περιπτώσεις από τον βελονισμό), άρχισαν να αναρωτιούνται: Μπορούμε να δημιουργήσουμε μόνιμη ανακούφιση από την ημικρανία τρυπώντας το ίδιο σημείο;

Πες «αντίο» στην αλλεργική ρινίτιδα με αυτά τα 3 TikTok hacks

Εν ολίγοις, η απάντηση είναι μάλλον όχι. Δεν έχουμε τα επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το τρύπημα daith piercing βοηθάει. Και από τα μέχρι τώρα εμπειρικά δεδομένα ασθενών με πονοκέφαλο, οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν piercing είτε δεν ωφελούνται καθόλου είτε έχουν κάποια προσωρινή ανακούφιση για μερικές ημέρες ή εβδομάδες και μετά τα συμπτώματα επιστρέφουν. Η προσέγγιση του τρυπήματος των αυτιών είναι συχνά αναποτελεσματική εξαιτίας τριών βασικών πραγμάτων.

Δεν πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρωτόκολλο. Η θέση του daith piercing αντιπροσωπεύει μόνο ένα σημείο βελονισμού - ένα μόνο μέρος ενός ευρύτερου πρωτοκόλλου βελονισμού που χρησιμοποιούν οι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες για την ανακούφιση από την ημικρανία. Η ενεργοποίηση αυτού του ενός σημείου δεν θα έχει τα αποτελέσματα μιας πλήρους διαδικασίας βελονισμού.

Το σημείο του τρυπήματος δεν είναι ακριβές. Τα σκουλαρίκια στο σημείο αυτό του αφτιού δεν πραγματοποιούνται από βελονιστές, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απίθανο η θέση του τρυπήματος να βρίσκεται στο ακριβές σημείο όπου τοποθετείται μια βελόνα βελονισμού για την ανακούφιση από την ημικρανία. (Αυτή η μεταβλητότητα στο σημείο του τρυπήματος συμβάλλει στα ακανόνιστα αποτελέσματα του τρυπήματος).

Υπάρχει υψηλός κίνδυνος μόλυνσης και βλάβης των νεύρων. Ακόμα και αν πετύχεις προσωρινή ανακούφιση με ένα τρύπημα στο αυτί, οι κίνδυνοι υπερτερούν των ωφελειών. Το να κάνεις piercing στο συγκεκριμένο σημείο είναι πιθανό να οδηγήσει σε μόλυνση, ειδικά αν δεν είσαι σε θέση να ακολουθήσεις την καθημερινή διαδικασία απολύμανσης (καθαρισμός δύο ή τρεις φορές την ημέρα). Αυτός ο τύπος piercing μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αφόρητο νευρικό πόνο, που διαρκεί ακόμη και για αρκετές εβδομάδες.

Ο βελονισμός, οι βιταμίνες και τα μέταλλα (ιδίως το μαγνήσιο και η ριβοφλαβίνη), ο διαλογισμός με αυτοσυγκέντρωση, η γιόγκα και η άσκηση είναι όλοι ερευνητικά τεκμηριωμένοι τρόποι για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της ημικρανίας.

07C0A587-890F-4852-BE60-3D19612251FB.jpeg