Η σοκολάτα κάνει καλό αλλά το ακόμα καλύτερο είναι το πώς θα βρεις εκείνη που «κάνει» για εσένα

Η σοκολάτα κάνει καλό αλλά το ακόμα καλύτερο είναι το πώς θα βρεις εκείνη που «κάνει» για εσένα
Pexels

Η σοκολάτα τρώγεται καλύτερα μόνη της ή είναι προτιμότερο να αναμειγνύεται με ορισμένα συστατικά στη μαγειρική; Σου λύνουμε όλες τις απορίες. 

Μερικοί τίτλοι είναι πολύ καλοί για να είναι αληθινοί. Αλλά όπως επιβεβαιώνει η ειδικός σε θέματα απώλειας βάρους, ορμονών και γυναικείας υγείας Dr. Sara Gottfried: Η σοκολάτα κάνει καλό. Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία είναι ποικίλα και εντυπωσιακά: είναι γεμάτη με εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, καθώς και βιταμίνες Β, μέταλλα όπως μαγνήσιο και ασβέστιο και πολλά άλλα.

Η μαύρη σοκολάτα (όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό κακάο τόσο το καλύτερο) έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης, αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης, βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου, μειώνει τη φλεγμονή... και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Όπως συμβαίνει με κάθε τρόφιμο, η ποιότητα έχει σημασία όταν πρόκειται για οφέλη για την υγεία: Από πού προμηθεύεσαι τη σοκολάτα σου, πώς φτιάχτηκε, ποια άλλα συστατικά (αν υπάρχουν) προστέθηκαν σε αυτήν - όλα αυτά έχουν σημασία. Γι' αυτό, ενημερωθήκαμε για τις νεότερες έρευνες από όσα είπε η Gottfried στο goop.com, αλλά και από τον κορυφαίο, ανεξάρτητο σοκολατοποιό Dandelion Chocolate.

pexels-dmitriy-ganin-7538069.jpg

«Μία μους σοκολάτα για να γίνει πιο γλυκιά αυτή η Τετάρτη»; Ναι, παρακαλώ!

Ερωτήσεις και απαντήσεις με την Dr. Sara Gottfried

Ποια είναι τα οφέλη της σοκολάτας για την υγεία;

Αγαπώ τη σοκολάτα όχι μόνο λόγω της γεύσης της, αλλά και επειδή είναι μια υπερτροφή. Είναι λειτουργικό φάρμακο για το DNA μας. Το κακάο (η σκόνη ακατέργαστου κακάο παρασκευάζεται με ψυχρή έκθλιψη μη καβουρδισμένων κόκκων κακάο) έχει σχεδόν διπλάσια αντιοξειδωτικά από αυτά που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί και σχεδόν τριπλάσια αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η μαύρη σοκολάτα περιέχει μαγνήσιο, το οποίο οι περισσότεροι από εμάς δεν παίρνουμε αρκετά. Όμως υπάρχουν και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά στο κακάο, όπως: βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, C, D, Ε- και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρος, ψευδάργυρος, χαλκός, κάλιο και φώσφορος.

Για την καλύτερη αξιοποίηση των ωφελειών για την υγεία, συνιστώ μαύρη σοκολάτα. Η μαύρη σοκολάτα ανήκει στην κατηγορία των υγιεινών μονοακόρεστων λιπαρών - μαζί με το αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους. Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει γάλα, το οποίο δεσμεύει τα αντιοξειδωτικά της σοκολάτας, καθιστώντας τα μη διαθέσιμα. Αυτό αντισταθμίζει το όφελος των φλαβανόλων, ενός τύπου φλαβονοειδών (φυτοθρεπτικών συστατικών) στο κακάο. (Για παράδειγμα, μια φλαβανόλη στη σοκολάτα είναι η επικατεχίνη, η οποία δρα σαν αντιοξειδωτικό και υποστηρίζει την ευαισθησία στην ινσουλίνη).

Επιπλέον: Έχει αποδειχθεί ότι η μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 70% κακάο μειώνει την κορτιζόλη, την κύρια ορμόνη του στρες του οργανισμού. Ένα άλλο μόριο στη σοκολάτα που ονομάζεται φαινυλαιθυλαμίνη δρα σαν ένα ήπιο αντικαταθλιπτικό. Η μαύρη σοκολάτα αυξάνει τη σεροτονίνη, τη χημική ουσία του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη διάθεση, τον ύπνο και την όρεξη.

Φτιάξτε τα πιο yummy cookies με ginger και λευκή σοκολάτα μέσα σε 10 λεπτά

Ποιες έρευνες υπάρχουν σχετικά με τα οφέλη της σοκολάτας;

Σε αυτή που ίσως είναι η αγαπημένη μου μελέτη που έγινε ποτέ για την κορτιζόλη, τα άτομα που κατανάλωναν 40 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας την ημέρα, για δύο εβδομάδες, παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης στα ούρα.

Η μαύρη σοκολάτα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση κατά 2 έως 3 μονάδες. Μειώνει τις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL), τη συνολική χοληστερόλη και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, γεγονός που βοηθά τον εγκέφαλο να παραμείνει νευροπλαστικός και νέος. Βελτιώνει την εκτελεστική λειτουργία -συμπεριλαμβανομένης της προσοχής, της μνήμης εργασίας, της γνωστικής ευελιξίας, της επίλυσης προβλημάτων και του σχεδιασμού.

Η αντιοξειδωτική ώθηση της σοκολάτας αντισταθμίζει το στρες της γήρανσης και της σύγχρονης ζωής και μειώνει τη φλεγμονή που σχετίζεται με το οξύ στρες. Η μαύρη σοκολάτα διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία αναστέλλοντας το ένζυμο μετατροπής της αγγειοτενσίνης για 3 ώρες. (Η επίδραση μπορεί να είναι ακόμη πιο ισχυρή ανάλογα με τη γενετική μας σύνθεση).

Μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ζεστής σοκολάτας βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου και μειώνει την απώλεια μνήμης σε άτομα στα 70 τους.

Τι πρέπει να αναζητούμε -ή να αποφεύγουμε- στην ετικέτα μιας σοκολάτας;

Η εξαιρετικά μαύρη σοκολάτα - τουλάχιστον 80 τοις εκατό κακάο ή περισσότερο - είναι ιδανική. Όταν η σοκολάτα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο, έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία, εν μέρει επειδή υπάρχουν περισσότερες φλαβανόλες και εν μέρει επειδή υπάρχει λιγότερη ζάχαρη. Συνιστώ βιολογική σοκολάτα, χωρίς σόγια, γαλακτοκομικά και γλουτένη. Πλέον υπάρχουν μερικές καλές επιλογές με στέβια και ζάχαρη καρύδας.

Αυτές που πρέπει να αποφεύγουμε είναι οι σοκολάτες που αναμειγνύονται με φλεγμονώδη έλαια (όπως φτηνά φυτικά έλαια, μερικώς υδρογονωμένα έλαια ή τρανς λιπαρά, φοινικοπυρηνέλαιο).

Τώρα που πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τη λεκιθίνη σόγιας, το ερώτημα είναι αν η λεκιθίνη ηλίανθου είναι καλύτερη. Προστίθεται στη σοκολάτα για γαλακτωματοποίηση ή για να κάνει τη σοκολάτα πιο κρεμώδη και λεία. Σε σύγκριση με τη λεκιθίνη σόγιας, η λεκιθίνη ηλίανθου δεν υφίσταται χημική επεξεργασία (εφόσον χρησιμοποιείται ψυχρή έκθλιψη), δεν είναι αλλεργιογόνος και δεν είναι γενετικά τροποποιημένη. Εάν η σοκολάτα σου περιέχει λεκιθίνη ηλίανθου, απλά βεβαιώσου ότι είναι βιολογική.

Αν σου περισσεύουν μπανάνες φτιάξε το πιο δροσιστικό καλοκαιρινό γλυκό με 4 υλικά

Πόση ποσότητα πρέπει να καταναλώνουμε και πόσο συχνά;

Συνιστώ την κατανάλωση ενός μικρού τετραγώνου μαύρης σοκολάτας την ημέρα. Σημείωση: 1 μικρό τετράγωνο περιέχει περίπου 12 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης (περίπου το μισό της ποσότητας που περιέχεται σε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι), οπότε ας προσέξουμε να μην το παρακάνουμε.

Η σοκολάτα τρώγεται καλύτερα μόνη της ή είναι προτιμότερο να αναμειγνύεται με ορισμένα συστατικά ή να χρησιμοποιείται στη μαγειρική;

Προτιμώ να τρώω την έξτρα μαύρη σοκολάτα μόνη της. Την αφήνω να λιώσει στο στόμα μου αργά, ώστε να μπορώ να απολαύσω κάθε κομμάτι. Έχει κάπως πικρή γεύση μέχρι να προσαρμοστεί ο ουρανίσκος μας. Αν προτιμάς τη λιγότερο μαύρη ποικιλία, σκέψου να συνδυάσεις τη σοκολάτα με ξηρούς καρπούς ή σπόρους για να μειώσεις τον γλυκαιμικό αντίκτυπο.

pexels-anete-lusina-4791299.jpg