Τι φαγητό να φας όταν είσαι κρυωμένη καθώς πλησιάζει ο χειμώνας

Τι φαγητό να φας όταν είσαι κρυωμένη καθώς πλησιάζει ο χειμώνας
Pexels

Η αλλαγή ώρας πλησιάζει πράγμα που σημαίνει ότι το κοινό κρυολόγημα είναι πιθανό να εξαπλωθεί τους επόμενους μήνες.

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, πολλοί άνθρωποι βρίσκονται ήδη καθηλωμένοι με βουλωμένη μύτη και υψηλό πυρετό. Και είναι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που το σώμα μας χρειάζεται περισσότερα θρεπτικά συστατικά και ενέργεια για να καταπολεμήσει το κρυολόγημα. Ως εκ τούτου, συνιστάται η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, θερμίδες και πρωτεΐνες. Η κατανάλωση των σωστών τροφών μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να σε βοηθήσει να αναρρώσεις πιο γρήγορα.

Ο ύπνος λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας και διατροφής του Prepped Pots, έχουν απαριθμήσει οκτώ τροφές που καταπολεμούν το κρυολόγημα και δίνουν ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό συμβαδίζει με τη διατήρηση της ενυδάτωσης, καθώς το σώμα μας χρειάζεται πολύ περισσότερο νερό όταν καταπολεμά τις λοιμώξεις - γι' αυτό είναι σημαντικό να πίνεις πολλά υγρά, όπως νερό και φλιτζάνια ανακουφιστικού τσαγιού από βότανα.

Η Ashleigh Tosh δήλωσε: «Το κρυολόγημα μπορεί να είναι πραγματικά φρικτό, ειδικά όταν παρεμβαίνει στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Η βουλωμένη μύτη, το πονεμένο κεφάλι και η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να είναι πραγματικά εξαντλητικά, γι' αυτό είναι σημαντικό να τροφοδοτείτε το σώμα σας με τις σωστές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά για να έχετε τις καλύτερες πιθανότητες να αναρρώσετε πιο γρήγορα. Είναι εύκολο να αρπάξετε κάποιο πρόχειρο φαγητό για παρηγοριά, αλλά αντ' αυτού, δοκιμάστε να επιλέξετε γεύματα που περιλαμβάνουν λαχανικά, τζίντζερ και σκόρδο, τα οποία υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθούν στην ανάρρωση».

Ποια τρόφιμα είναι καλά για το κρυολόγημα ή τη γρίπη;

Λαχανικά

Τα λαχανικά είναι γεμάτα με βασικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη συνολική υγεία. Τα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο και οι πιπεριές μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, η οποία προάγει την επούλωση. Από την άλλη πλευρά, τα καρότα και οι γλυκοπατάτες μπορούν να βοηθήσουν στον πονόλαιμο και την βουλωμένη μύτη, καθώς παρέχουν βιταμίνη Α, η οποία διατηρεί τους βλεννογόνους υγιείς.

Εσπεριδοειδή

Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα γκρέιπφρουτ και άλλα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ενσωμάτωση των εσπεριδοειδών στη διατροφή μας μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Μπορείς να φας τα φρούτα μόνα τους ως σνακ, να τα απολαύσεις σε μια νόστιμη φρουτοσαλάτα ή σε ένα μπολ με γιαούρτι ή να τα ρίξεις σε νερό ή ζεστά ροφήματα.

Κοτόσουπα

Η κοτόσουπα έχει γίνει ένα κλασικό φάρμακο για την ασθένεια, και αυτό γιατί όλα τα στοιχεία του γεύματος ενισχύουν την υγεία. Ο ζεστός ζωμός βοηθά στην ανακούφιση από τη συμφόρηση και καταπραΰνει τον πονόλαιμο, το κοτόπουλο είναι γεμάτο πρωτεΐνες και τα λαχανικά αποτελούν εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών. Είναι επίσης ένα γεύμα που χωνεύεται εύκολα και παρέχει μεγάλη ενυδάτωση.

Ελληνικό γιαούρτι

Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, μπορούν να υποστηρίξουν ένα υγιές έντερο, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Επιλέξτε απλό, μη ζαχαρούχο ελληνικό γιαούρτι και προσθέστε φρέσκα φρούτα, μούρα ή λίγο μέλι για γεύση.

Πλιγούρι βρώμης

Ένα ζεστό μπολ με πλιγούρι βρώμης είναι ελαφρύ για το στομάχι και μπορεί να έχει καταπραϋντική επίδραση στον πονόλαιμο. Το πλιγούρι βρώμης είναι επίσης μια καλή πηγή υδατανθράκων, φυτικών ινών, πρωτεϊνών, βιταμινών και ανόργανων συστατικών - όλα βοηθούν στην υποστήριξη της διαδικασίας ανάρρωσης.

Πώς το «σιωπηλό περπάτημα» θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή μας και να μας κάνει να ζήσουμε πιο πολύ

Αυγά

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική επιλογή τροφής για την καταπολέμηση του κρυολογήματος, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ψευδάργυρο και βιταμίνη D. Μπορούν επίσης να παρασκευαστούν με διάφορους τρόπους. Για να αποκομίσεις όλα τα οφέλη για την υγεία, φρόντισε να κρατάς τους κρόκους μέσα στο φαγητό όταν ετοιμάζεις αυγά.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα φυσικό φάρμακο, γνωστό για τις ανοσοποιητικές του ιδιότητες και την ικανότητά του να βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Δοκίμασε να εντάξεις το σκόρδο στα γεύματά σου, για παράδειγμα πρόσθεσε ψιλοκομμένο σκόρδο σε σούπες, τηγανητές πατάτες, βραστά ή άλλα πιάτα για ενίσχυση της υγείας.

pexels-karolina-grabowska-5207355.jpg