Η αλήθεια πίσω από το γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες

Η αλήθεια πίσω από το γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες
Pexels

Οι άνδρες καταπιέζουν τα συναισθήματά τους και αυτό δεν είναι καθόλου καλό. 

Είναι ευρέως γνωστό ότι κατά μέσο όρο, οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο από τους άνδρες.

Σχεδόν σε κάθε κοινωνία σε όλο τον κόσμο, παρατηρεί κανείς πως οι γυναίκες να ζουν περισσότερο από τους άνδρες συνομηλίκους τους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν αρκετά χρόνια μεταξύ των μέσων ηλικιών που αναμένεται να ζήσουν ένας άνδρας και μια γυναίκα, με τις γυναίκες κατά μέσο όρο να ζουν μέχρι περίπου 79,3 χρόνια και τους άνδρες τα 73,5 χρόνια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης.

Κάποιοι θα σκεφτούν αμέσως προφανείς απαντήσεις αναφορικά με το γιατί, όπως ότι οι περισσότεροι άνδρες τείνουν να έχουν πιο επικίνδυνες σωματικά δουλειές από τις γυναίκες -οι οποίες δουλειές μοιραία επηρεάζουν το σώμα τους καθώς μεγαλώνουν. Ωστόσο, η απάντηση βρίσκεται επίσης στον τρόπο που λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα.

Αρκετοί γιατροί εξήγησαν στην HuffPost ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι ακόμα λόγοι για τους οποίους οι άνδρες τείνουν να πεθαίνουν πριν από τις γυναίκες.

Υπάρχει σοβαρή περίπτωση να πλένουμε λάθος τα εσώρουχά μας όλη μας τη ζωή

Το κεφάλαιο ορμόνες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα οιστρογόνα φαίνεται πως παίζουν τεράστιο ρόλο. Ο Δρ Robert Segal είπε: «Τα οιστρογόνα διατηρούν τα αιμοφόρα αγγεία υγιή προκαλώντας διαστολή (διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων) και βελτιώνοντας τη λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων».

Ο Δρ Segal, καρδιολόγος και ιδρυτής της Καρδιολογίας του Μανχάταν, πρόσθεσε: «Αυτό μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος και να μειώσει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, η οποία είναι μια κύρια αιτία καρδιακών παθήσεων».

Η αναπαραγωγική ορμόνη βοηθά επίσης στη βελτίωση χοληστερόλης μειώνοντας τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης και αυξάνοντας τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης. Ο Δρ Segal εξήγησε ότι τα οιστρογόνα έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας τους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά, καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιακές παθήσεις -η νούμερο ένα αιτία θανάτου στους Αμερικανούς.

Συμπεριφορά υψηλότερου κινδύνου

Οι άνδρες τείνουν να ζουν πιο επικίνδυνα από τις γυναίκες, εξήγησε ένας ειδικός. Ο Δρ Rohit Vuppuluri, διεθνής καρδιολόγος στο Σικάγο, είπε ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν κοινωνικές συνήθειες όπως κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, λήψη ναρκωτικών ουσιών και κακές επιλογές διατροφής.

Όπως εξήγησε, «οι επικίνδυνες αυτές συμπεριφορές αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η χρόνια νεφρική νόσος, η κίρρωση του ήπατος και η παχυσαρκία. Όλες αυτές οι χρόνιες ασθένειες αυξάνουν τη νοσηρότητα και μπορούν τελικά να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας».

Εκτός από αυτό, οι άνδρες τείνουν να έχουν πιο επικίνδυνες δουλειές από τις γυναίκες και είναι πιο πιθανό να οδηγούν απερίσκεπτα και να έρχονται αντιμέτωποι με περισσότερους κινδύνους στον αθλητισμό κι έτσι να οδηγούνται σε τραυματισμούς που μπορεί να κάνουν τη ζωή τους συντομότερη.

Ο λόγος για τον οποίο το μαξιλάρι σου κιτρινίζει -και ο ανέξοδος τρόπος να το διορθώσεις

Οι γυναίκες επιλέγουν πιο υγιεινή διατροφή

Μια καλή διατροφή με θρεπτικά τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει κάθε άνθρωπο να ζήσει περισσότερο και η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να είναι πιστές σε υγιεινές διατροφικές συνήθειες σε σχέση με τους άντρες. Η Blanca Garcia, διαιτολόγος διατροφολόγος στο Healthcanal, δήλωσε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι η διατροφή και η άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στη μακροζωία ενός ατόμου. Οι καλύτερες επιλογές τροφίμων κρατούν το σώμα σε ισορροπία και η κίνηση κρατά τους μύες και τα οστά πιο δυνατά».

Ο Δρ Segal τόνισε επίσης ότι η διατροφή και η άσκηση παίζουν ρόλο: «Όποιος ασκείται τακτικά έχει περισσότερες πιθανότητες να έχει καλύτερη υγεία της καρδιάς, έλεγχο βάρους και γενική ευεξία, τα οποία μπορούν να προσθέσουν χρόνια στη ζωή ενός ατόμου. Οι αλλαγές στις συνήθειες διατροφής και άσκησης, μεταξύ άλλων, μπορούν να βοηθήσουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες να ζήσουν μεγαλύτερη και υγιέστερη ζωή».

Οι άνδρες καταπιέζουν τα συναισθήματά τους

Η ψυχολόγος Abigail Lev πιστεύει ότι το να καταπιέζει κάποιος τα συναισθήματά του συνδέεται άμεσα με το συντομότερο προσδόκιμο ζωής. Η Κλινική Ψυχολόγος και Ιδρύτρια και Διευθύντρια του Bay Area CBT Center στην Καλιφόρνια είπε: «Οι άντρες λόγω κοινωνικών ζητημάτων τείνουν να καταπιέζουν και να καταστέλλουν βαθιά τα συναισθήματά τους. Λόγω της συναισθηματικής καταστολής τους και άλλων παραγόντων, οι γυναίκες τείνουν να έχουν κοινωνικά πιο στενές σχέσεις, παρέχοντάς τους υποστήριξη στην οποία μπορούν να στηριχθούν».

Υπάρχει επίσης ένα όφελος στις γυναίκες που έχουν μεγαλύτερους κοινωνικούς κύκλους. Ο Δρ Naval Parikh, γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη Φλόριντα, είπε: «Οι γυναίκες τείνουν να έχουν μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα και ισχυρότερες κοινωνικές συνδέσεις, κάτι που μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Αυτό το σύστημα υποστήριξης σημαίνει ότι οι γυναίκες τείνουν να έχουν καλύτερους μηχανισμούς αντιμετώπισης για την αντιμετώπιση του άγχους».

Η καταστολή των συναισθημάτων συνδέεται με μια σειρά ζητημάτων υγείας -μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους, να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης, να επηρεάσει τον ύπνο, και τις σχέσεις. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης παθήσεων ψυχικής υγείας όπως μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη και άγχος. Υπάρχουν επίσης σύνδεσμοι με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, τους καρδιαγγειακούς κινδύνους και το ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι γυναίκες αναζητούν πιο συχνά ιατρική βοήθεια

Σε αντίθεση με τις γυναίκες, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να παραβλέψουν ένα πρόβλημα παρά να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, όπως εξήγησε ο Δρ Vuppuluri. «Οι άντρες είναι πολύ πιο πιθανό να ξεπεράσουν τυχόν επεισόδια πόνου στο στήθος ή δύσπνοια ως απλώς ένα μικρό σύμπτωμα που τελικά θα υποχωρήσει, αντί να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια για να μάθουν αν είναι κάτι ανησυχητικό. Οι άνδρες αντιστέκονται στο να αναζητήσουν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τις ενοχλήσεις τους μέχρι να βρεθούν σε δεινή κατάσταση, η οποία στη συνέχεια οδηγεί σε χειρότερα ιατρικά αποτελέσματα».

Υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι όσοι αναζητούν βοήθεια, δεν ακολουθούν πάντα τις συμβουλές που τους δίνονται. Μια μελέτη που έγινε το 2017 από την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών διαπίστωσε ότι έως και οι μισοί άνδρες που αναζητούν ιατρική βοήθεια δεν ακολουθούν τις συστάσεις του γιατρού τους. Αυτό περιλαμβάνει τη μη τήρηση ολοκληρωμένης φαρμακευτικής αγωγής, τη μη λήψη φαρμάκων, τη μη παρακολούθηση.

«Οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να συμφωνήσουν να λάβουν φάρμακα εάν δεν αισθάνονται μεγάλη αδιαθεσία», είπε ο Δρ Vuppuluri. Αυτά είναι άσχημα νέα για τους άνδρες που πάσχουν από υπέρταση, υπερλιπιδαιμία και σακχαρώδη διαβήτη καθώς τα συμπτώματα δεν γίνονται συχνά αισθητά. Η μη λήψη φαρμάκων για τη θεραπεία αυτών των προβλημάτων μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη ανεπάρκεια οργάνων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν οι ειδικοί, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, θα πρέπει να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να βελτιώσουν το προσδόκιμο της ζωής τους και να βελτιώσουν την ποιότητά της. Η άσκηση, η κατανάλωση υγιεινών τροφών, η επίσκεψη στο γιατρό και η βελτίωση της συναισθηματικής υγείας είναι βήματα που μπορεί να κάνει ο καθένας προκειμένου να ζήσει όσο το δυαντόν περισσότερο γίνεται.

pexels-ilkin-safterov-1463563.jpg