Οι top τρόποι για να χαλαρώσεις σύμφωνα με τους ειδικούς- και πώς ο καφές δυσκολεύει την κατάσταση

Οι top τρόποι για να χαλαρώσεις σύμφωνα με τους ειδικούς- και πώς ο καφές δυσκολεύει την κατάσταση
Pexels

Η λήψη καφεΐνης για όσους από εμάς βιώνουμε ήδη στρεσογόνες καταστάσεις ή προβλήματα υγείας, «μπορεί να είναι σαν να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά».

Όλοι γνωρίζουμε αυτό το αίσθημα του «χρειάζομαι έναν καφέ» κατά τη διάρκεια ή ακόμη και μετά από την εμπειρία μιας αγχωτικής κατάστασης στη δουλειά ή στην καθημερινή μας ζωή, αλλά ένας ειδικός σε θέματα βοτάνων προειδοποίησε ότι δεν είναι αυτό που χρειάζεται ο εγκέφαλός μας - και είπε ότι πρέπει να απορρίψουμε την καφεΐνη για να χαλαρώσουμε σωστά.

Η Olivia Amitrano, βοτανολόγος και ιδρύτρια της Organic Olivia, λέει ότι η λήψη καφεΐνης για όσους από εμάς βιώνουμε ήδη στρεσογόνες καταστάσεις ή προβλήματα υγείας, «μπορεί να είναι σαν να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά». Αυτό συμβαίνει επειδή έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη μεγάλης ποσότητας καφεΐνης σχετίζεται άμεσα με υψηλά επίπεδα στρες. Αυτό, βέβαια, θα φανεί αντιφατικό σε όσους θέλουν την πολυπόθητη ενίσχυση της διάθεσης από ένα φλιτζάνι καφέ.

Τέσσερις τρόποι που θα βοηθήσουν να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Η Olivia είπε: «Η καφεΐνη είναι διεγερτικό, οπότε δημιουργεί νευρική διέγερση στον εγκέφαλο... και ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται διασκεδαστικό, η υπόφυση στην πραγματικότητα αντιλαμβάνεται αυτή τη διέγερση ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διεγείρει τα επινεφρίδια για να απελευθερώσουν τις ορμόνες του στρες αδρεναλίνη και κορτιζόλη. Για πολλούς από εμάς, βιώνουμε ήδη καθημερινούς, χρόνιους στρεσογόνουςπαράγοντες που μας αναγκάζουν να απελευθερώνουμε αρκετές από αυτές τις ορμόνες - και όταν ξεπερνάτε τα αποθέματα των ορμονών του στρες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, αύξηση βάρους, κακό ύπνο και πολλά άλλα.

Η καφεΐνη μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα οιστρογόνων και σακχάρου στο αίμα μας, κάτι που μπορεί να είναι προβληματικό για όσους έχουν ορμονικές διαταραχές όπως το PCOS και η ενδομητρίωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διακοπή της καφεΐνης μπορεί να είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για όποιον παλεύει με τις ορμόνες και τη διάθεση, ειδικά αν υπάρχει κυριαρχία οιστρογόνων. Η κυριαρχία των οιστρογόνων σχετίζεται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, τις βαριές περιόδους, τους ινοκυστικούς μαστούς, ακόμη και με ορισμένους καρκίνους του μαστού».

Το τσάι κανέλας είναι το μυστικό για όμορφο δέρμα και μαλλιά

Και προσέθεσε: «Η καφεΐνη και το στρες αυξάνουν και τα δύο τα επίπεδα κορτιζόλης, οπότε για όσους από εμάς βιώνουμε ήδη αγχωτικές καταστάσεις ή προβλήματα υγείας, μπορεί να είναι σαν να ρίχνουμε βενζίνη στη φωτιά. Μελέτες έχουν δείξει ότι το να είσαι μεγάλος καταναλωτής καφεΐνης αποτελεί άμεσο προγνωστικό παράγοντα για υψηλά επίπεδα στρες, κάτι που μπορεί να φαίνεται αντιφατικό για όσους από εμάς αναζητούν την απαραίτητη τόνωση της διάθεσης από ένα φλιτζάνι καφέ όταν αγωνιζόμαστε. Ενώ μπορεί να νιώσουμε μια ανάταση στην αρχή, η επακόλουθη απελευθέρωση ορμονών του στρες συμβάλλει μόνο σε υψηλότερα σκορ άγχους και ακόμη και κατάθλιψης μακροπρόθεσμα».

Αλλά προειδοποίησε ότι ενώ η εγκατάλειψη ενός από τα αγαπημένα ροφήματα της χώρας είναι μια καλή αρχή για να μειώσουμε το πόσο στρεσαρισμένοι αισθανόμαστε, δεν θα είναι εύκολο. Όπως εξήγησε, μπορεί να νιώσουμε άσχημα και να αντιμετωπίσουμε συμπτώματα στέρησηςγια περίπου 30 ημέρες μετά τη διακοπή, επειδή «η καφεΐνη, ως διεγερτικό, αυξάνει προσωρινά τα επίπεδα ντοπαμίνης μας, δίνοντάς μας ένα γρήγορο χτύπημα ευχαρίστησης κάθε φορά που την καταναλώνουμε. Αυτό το ληθαργικό, μελαγχολικό συναίσθημα πριν πιούμε το πρωινό σας φλιτζάνι δεν είναι στην πραγματικότητα η φυσιολογική μας βασική κατάσταση- είναι μια κατάσταση στέρησης, την οποία όλοι βιώνουμε κάθε πρωί πριν πάρουμε τη δόση μας».

Η ίδια είπε: «Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πρόκειται για ναρκωτικό, καθώς διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Έτσι, χωρίς αυτό, μπορεί να αισθάνεστε... χωρίς διέγερση. Χωρίς κίνητρα. Μια γκρίνια ανηδονίας, ακόμα και κατάθλιψη. Αυτό συμβαίνει μέχρι τα επίπεδα της ντοπαμίνης σας να επανέλθουν στα βασικά επίπεδα και ξαφνικά, όλα νιώθετε πάλι καλά, χωρίς την ανάγκη μιας εξωτερικής ουσίας (και χωρίς συντριβή ή στέρηση - μόνο καθαρή, σταθερή ικανοποίηση).

Αυτό συμβαίνει επειδή οι κλίμακες "πόνου" και "ευχαρίστησης" μας λειτουργούν σαν μια σβούρα. Κάθε φορά που πατάμε το κουμπί της ευχαρίστησης με καφεΐνη ή άλλη ουσία ή δραστηριότητα που απελευθερώνει ντοπαμίνη, ο εγκέφαλός μας πρέπει να ανακάμψει ανεβάζοντας την αίσθηση του πόνου και της δυσαρέσκειας, εξίσου δυνατά προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Παραδείγματα τρόπων ανακούφισης από το άγχος χωρίς καφεΐνη, είναι η δημιουργία πιο βιώσιμων ορμονών όπως η σεροτονίνη, η ωκυτοκίνη (πράξεις καλοσύνης) και οι ενδορφίνες μέσω της άσκησης, της ανθρώπινης σύνδεσης και της «διασκέδασης που δεν συνδέεται με έναν στόχο ή μια επίτευξη».

Όπως εξηγεί, αν κόψεις τον καφέ θα αντιμετωπίσεις:

Την πρώτη μέρα: Εξαιρετικά κουρασμένα, πρησμένα μάτια, σκόρπιες λέξεις, εγκεφαλική ομίχλη, μηδενική παραγωγικότητα.

Από τη δεύτερη έως την έβδομη ημέρα: Δυσκολία να κοιτάζεις μια οθόνη, τα μάτια σου μπορεί να πονάνε, θα θέλεις να κοιμηθείς ή να χαλαρώσεις. Μπορεί να έχειςέντονους μυϊκούς πόνους ή πονοκεφάλους, χαμηλή διάθεση και κίνητρα.

Τις ημέρες επτά έως 14: Θα πρέπει να θέλεις να είσαι πιο κοινωνική ή να ασκείσαι περισσότερο προκειμένου να πάρεις τη δόση ντοπαμίνης, ο εγκέφαλός σου αρχίζει να αντισταθμίζει, αλλά η κόπωση εξακολουθεί να υπάρχει, ωστόσο ο ύπνος είναι βαθύτερος και πιο ξεκούραστος.

Από τις ημέρες 14-21 θα διαπιστώσεις ότι ο ύπνος δεν ήταν ποτέ καλύτερος, το άγχος μειώνεται και για τις γυναίκες, το PMS μπορεί να βελτιωθεί. Η κόπωση αίρεται κάθε μέρα και θα πρέπει να είσαι σε θέση να επικεντρωθείς σε μεμονωμένες εργασίες για περισσότερο χρόνο αντί να εναλλάσσεσαι μεταξύ πολλών.

Τις ημέρες 21-30 μπορεί να διαπιστώσεις ότι έχειςυψηλότερη λίμπιντο, πιο καθαρά μάτια, πιο ενυδατωμένο δέρμα, σκέφτεσαι πιο καθαρά. Τα επίπεδα ενέργειας μπορεί να μην είναι ακόμα 100%, αλλά κάθε μέρα θα παρατηρείς οφέλη και θα είσαι πιο «παρούσα» στο τώρα γενικά.

IMG_2678.jpeg