Χρησιμοποιείς λάθος το οδοντικό νήμα όλη σου τη ζωή και αυτό μπορεί να σου κοστίσει

Χρησιμοποιείς λάθος το οδοντικό νήμα όλη σου τη ζωή και αυτό μπορεί να σου κοστίσει
Pexels

Μπορεί να νομίζεις ότι έχετε κατακτήσει την τέχνη του οδοντικού νήματος αλλά  μάλλον κάνεις ένα κοινό λάθος που μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό. Να τι λέει ένας ειδικός. 

Το νήμα είναι μέρος της νυχτερινής ρουτίνας των περισσότερων ανθρώπων -αλλά αποδεικνύεται ότι μάλλον το κάνεις λάθος.

Το NHS συμβουλεύει να καθιερώσουμε το οδοντικό νήμα στη λίστα με τις top ρουτίνες υγιεινής από την ηλικία των 12 ετών. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αφαιρέσουμε τα σωματίδια τροφής και την πλάκα από τα δόντια, ειδικά σε εκείνες τις δυσπρόσιτες περιοχές στις οποίες δεν μπορεί να φτάσει ούτε μια ηλεκτρονική οδοντόβουρτσα.

Ωστόσο, η σωστή σειρά με την οποία χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα και βουρτσίζουμε συχνά παραβλέπεται και αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει περισσότερη ζημιά παρά καλό. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε πρώτα οδοντικό νήμα και μετά να βουρτσίζουμε - και όχι το αντίστροφο.

Το πρόβλημα με τα δευτερόλεπτα χρήσης νήματος είναι ότι τυχόν βακτήρια και τροφές που απελευθερώνονται από το νήμα θα παραμείνουν στο στόμα μας μέχρι την επόμενη φορά που θα βουρτσίσουμε. Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά θα κοιμηθήκατε με την υπολειμματική πλάκα να σκληρύνει.

Οι επιδράσεις του άγχους στο σώμα σου και πώς θα μάθεις να το «ακούς»

«Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και μετά βουρτσίζετε, η δράση του βουρτσίσματος αφαιρεί αυτά τα απελευθερωμένα σωματίδια από το στόμα», αναφέρουν οι ειδικοί της Healthline προσθέτοντας, «Ως αποτέλεσμα, υπάρχει λιγότερη οδοντική πλάκα στο στόμα σας και θα έχετε μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξετε ασθένεια των ούλων. Το φθόριο στην οδοντόκρεμα σας είναι επίσης σε καλύτερη θέση να κάνει τη δουλειά του στην προστασία των δοντιών σας όταν πρώτα αφαιρεθούν τα σωματίδια».

Το νήμα μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα υγείας, εάν δεν το κάνει κάποιος σωστά. Το επιθετικό ή πολύ γρήγορο νήμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη και ερεθισμό. Επίσης, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε νήμα περισσότερο από μία φορά την ημέρα, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατεστραμμένο ιστό.

Δύο στις τρεις γυναίκες έχουν κακή εμπειρία στην εργασία τους και ο λόγος είναι απογοητευτικός

Σύμφωνα με το NHS, ο σωστός τρόπος για να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα είναι να κάνουμε μια «απαλή λικνιστική κίνηση» ανάμεσα στα δόντια. Όταν φτάσουμε στη γραμμή των ούλων, καμπυλώνουμε το νήμα σε σχήμα C στο δόντι μέχρι να νιώσουμε αντίσταση. Στη συνέχεια, κρατάμε το νήμα πάνω στο δόντι και ξύνουμε απαλά την πλευρά του δοντιού -απομακρύνοντας το νήμα από τα ούλα.