Το «χάος» που συμβαίνει στο σώμα μας μετά από ένα ξενύχτι

Το «χάος» που συμβαίνει στο σώμα μας μετά από ένα ξενύχτι
Pexels

Νέες μελέτες έχουν αποκαλύψει πόσο επιζήμιο μπορεί να είναι ένα ξενύχτι για το μυαλό και το σώμα μας.

Όλοι γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να ξενυχτάς για να κάνεις επανάληψη για τις εξετάσεις της επόμενης ημέρας ή για να προλάβεις τις υποχρεώσεις που δεν πρόλαβες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, το επόμενο πρωί νιώθουμε κουρασμένοι, μπερδεμένοι και χωρίς ενέργεια. Και όταν χάνουμε σταθερά πολύτιμες ώρες ύπνου, δεν αισθανόμαστε ο εαυτός μας.

Η έξυπνη τεχνική που διαρκεί μόλις 3 λεπτά μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς πιο γρήγορα

Αυτό συμβαίνει επειδή πρέπει να κοιμόμαστε αρκετά κατά τη διάρκεια της νύχτας για να λειτουργεί κανονικά το σώμα μας. Ο απαραίτητος ύπνος βοηθάει το σώμα να επανέλθει από την κόπωση, αλλά και σε άλλες λειτουργίες, από τη ρύθμιση των ορμονών μέχρι την αποκατάσταση των ιστών. Το ανοσοποιητικό σύστημα εργάζεται σκληρά για να καταπολεμήσει επίσης τους ιούς και τα βακτήρια.

Συγκεκριμένα, όταν περνάμε δεκαοκτώ ώρες χωρίς ύπνο, η αρτηριακή πίεση θα αρχίσει να αυξάνεται. Όχι μόνο αυτό, αλλά θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα να υποστεί κάποιος καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως δείχνουν οι έρευνες. Η παραμονή σε εγρήγορση για περισσότερες από δεκαοκτώ ώρες μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του επιπέδου της τεστοστερόνης στους άνδρες.

To χαλαρωτικό μπάνιο όλοι το λατρεύουμε αλλά υπάρχει περίπτωση να το κάνουμε λάθος όλη μας τη ζωή

Το να μένουμε ξύπνιοι για μία νύχτα μπορεί ακόμη να προκαλέσει ευερεθιστότητα, αυξημένο στρες και μειωμένη συγκέντρωση, αναφέρει η Daily Mail. Όταν φτάσουμε το όριο των 24 ωρών, θα αρχίσουμε επίσης σιγά σιγά να έχουμε και λιγούρες. Αυτό συμβαίνει επειδή η έλλειψη ύπνου θα επηρεάσει την ικανότητά μας να έχουμε αυτοέλεγχο και να επιλέγουμε υγιεινές τροφές. Αφού μείνουμε ξύπνιοι για δύο ημέρες, η έρευνα δείχνει ότι πιθανότατα θα αρχίσουμε να έχουμε παραισθήσεις.

Όταν μένουμε δεκαοκτώ ώρες χωρίς ύπνο, η αρτηριακή πίεση θα αρχίσει να αυξάνεται, ενώ αυξάνεται και η πιθανότητα να πάθει κάποιος καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως δείχνουν οι έρευνες. Η παραμονή σε εγρήγορση για περισσότερες από δεκαοκτώ ώρες μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του επιπέδου της τεστοστερόνης στους άνδρες.

Ένας ειδικός μοιράστηκε ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλό μας και να επηρεάσει τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους ανθρώπους. Ο Δρ Andrey Zinchuk, ειδικός στην πνευμονολογία, την εντατική θεραπεία και την ιατρική του ύπνου στο Yale Medicine, δήλωσε στο YaleMedicine: «Σκέφτομαι ότι κάθε ώρα ύπνου είναι σαν να βάζετε χρήματα σε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό. Εάν ο λογαριασμός αποταμίευσης "ύπνου" εξαντληθεί ή υπεραναληφθεί, αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τον εγκέφαλό σας και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με τον κόσμο».

Το να μην έχουμε τακτικά αρκετό ποιοτικό ύπνο αυξάνει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών και διαταραχών -όπως παχυσαρκία, απώλεια μνήμης, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις. Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να κοιμούνται μεταξύ επτά και εννέα ωρών τη νύχτα. Η συνήθης έλλειψη αυτού του ύπνου είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων και της άνοιας.

Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης στο σώμα, αναφέρει το Healthdirect. Αν και μπορεί να φαντάζει δελεαστικό ένα ξενύχτι, ο καθηγητής Kozorovitskiy συνιστά προσοχή. Ο ίδιος είπε: «Η αντικαταθλιπτική επίδραση είναι παροδική και γνωρίζουμε τη σημασία του καλού ύπνου. Θα έλεγα ότι είναι καλύτερα να πάτε στο γυμναστήριο ή να κάνετε έναν ωραίο περίπατο. Αυτή η νέα γνώση είναι πιο σημαντική όταν πρόκειται να ταιριάξουμε ένα άτομο με το σωστό αντικαταθλιπτικό».

pexels-polina-tankilevitch-8212135.jpg