Dry January: Γιατί ο «νηφάλιος Ιανουάριος» δεν θα «λειτουργήσει» ποτέ

Dry January: Γιατί ο «νηφάλιος Ιανουάριος» δεν θα «λειτουργήσει» ποτέ
Pexels

(+4 τρόποι για να μειώσεις αποτελεσματικά την κατανάλωση αλκοόλ). 

Πολλοί είναι όσοι, εκτός των υπόλοιπων στόχων ου θέτουν κάθε Ιανουάριο, θέλουν να κόψουν και το αλκοόλ. Ωστόσο, το φαινόμενο του «νηφάλιου Ιανουαρίου» δεν φαίνεται να αποδίδει. Μάλιστα, οι ειδικοί συχνά τον χαρακτηρίζουν ως μύθο. Εξηγούν ότι οι άνθρωποι θα ανταποκρίνονταν καλύτερα αν μείωναν την κατανάλωση αλκοόλ καθ' όλη τη διάρκεια του έτους αντί ενός μόνο μήνα.

Ο Alasdair Scott, διευθυντής της υπηρεσίας υγειονομικής περίθαλψης Selph του Λονδίνου, αποκάλυψε τους λόγους για τους οποίους η πρόκληση ενός μήνα έχει τους περιορισμούς της. Είπε ότι παρέχει λίγα οφέλη για την υγεία, όπως ο καλύτερος ύπνος, αλλά πρότεινε ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να γίνει σωστά μια «αποτοξίνωση».

Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι θα πρέπει να εξετάσει κανείς το ενδεχόμενο να προσπαθήσει να «χτίσει» και να εν συνεχεία να διατηρήσει καλύτερες συμπεριφορές, αντί να κοιτά αποκλειστικά σε βραχυπρόθεσμους στόχους. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Dry January θα πρέπει να θεωρηθεί ως η αρχή ενός νέου τρόπου ζωής με την κατανάλωση λιγότερου αλκοόλ αντί για καθόλου. Έτσι, μοιράστηκε τέσσερις συμβουλές για την αποτελεσματική μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ.

Αυτή η συνταγή με ginger ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην απώλεια βάρους

Πίνε μαζί με το φαγητό

Ο ειδικός σε θέματα υγείας συνέστησε να συνδυάσεις το αλκοόλ με ένα γεύμα αντί να πίνεις απλά πολλά ποτήρια κρασί ενώ παρακολουθείς τηλεόραση. Εξήγησε ότι αυτή η μέθοδος θα βοηθήσει το ποτό να θεωρείται περισσότερο ως «ειδική» απόλαυση και πρόσθεσε: «Η εκπαίδευση σχετικά με τα καλύτερα κρασιά που συνοδεύουν ορισμένα τρόφιμα για παράδειγμα, θα σημαίνει ότι έχετε καλύτερη κατανόηση και εκτίμηση για τη γεύση του ποτού, αντί για την "αίσθηση" που σας δίνει το αλκοόλ».

Μην πίνεις αλκοόλ κάθε μέρα

Ο γατρός προειδοποίησε ότι η κατανάλωση αλκοόλ μετά από μια αγχωτική ημέρα εργασίας θα βλάψει μακροπρόθεσμα την υγεία σου, αναφέρει η Daily Mail. Πρότεινε να μειώσεις τις βραδιές που επιλέγεις να πίνεις και είπε ότι θα ήταν καλύτερα να επιλέξεις μια μέρα που μπορείς να το έχεις ως απόλαυση. Ωστόσο, υπογράμμισε: «Είναι σημαντικό να παρακολουθείς επίσης την ποσότητα αλκοόλ που πίνεις, καθώς θα μπορούσες εύκολα να καταλήξεις σε κραιπάλη, καταναλώνοντας μεγάλο όγκο αλκοόλ σε πιο συμπυκνωμένο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Dr Alasdair.

Βάλε κίνηση στην καθημερινότητά σου

Ο γιατρός μοιράστηκε ότι ο προγραμματισμός χρόνου για άσκηση μπορεί να αλλάξει το πόσο θα θέλεις να πιείς. Πιστεύει ότι θα ήταν καλή ιδέα να κλείσεις εκ των προτέρων μια προπόνηση με τους φίλους σου. «Πολλοί άνθρωποι πίνουν περισσότερο το Σαββατοκύριακο επειδή ξέρουν ότι δεν χρειάζεται να σηκωθούν για τη δουλειά το πρωί. Ωστόσο, το να κλείσετε ένα μάθημα γυμναστικής για το πρωί του Σαββάτου ή της Κυριακής σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να πιείτε το προηγούμενο βράδυ, καθώς θα ξέρετε ότι πρέπει να ξυπνήσετε και να νιώσετε ανανεωμένοι».

Ο κανόνας των 20 λεπτών

Μερικές φορές είναι εύκολο να παραγγείλεις το ένα ποτό μετά το άλλο, αλλά ο ειδικός σε θέματα υγείας λέει ότι είναι καλύτερα να προσπαθήσεις να εισαγάγεις ένα διάλειμμα ενδιάμεσα. Πιστεύει ότι 20 λεπτά είναι αρκετός χρόνος για να κάνει «μεγάλη διαφορά». Είπε: «Έχοντας αυτόν τον χρόνο για παύση μεταξύ των ποτών θα σας επιτρέψει να επεξεργαστείτε αν όντως επιθυμείτε περισσότερο ή αν πραγματικά αισθάνεστε κουρασμένοι και σαν να έχετε πιει αρκετά».

8 χαμηλού κόστους και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες τροφές για καλή υγεία μετά τις γιορτές