Το δημοφιλές πρωινό ρόφημα που μπορεί να βλάψει τα δόντια σου (δεν είναι ούτε ο καφές, ούτε το τσάι)

Το δημοφιλές πρωινό ρόφημα που μπορεί να βλάψει τα δόντια σου (δεν είναι ούτε ο καφές, ούτε το τσάι)
Pexels

Η καθιέρωση μιας καλής οδοντικής υγιεινής είναι εξαιρετικά σημαντική αν θέλουμε να διατηρήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, και υπάρχουν πολλά περισσότερα από το απλό βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα δύο φορές την ημέρα.

Για να διατηρήσουμε τα δόντια μας λαμπερά, θα πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά τι τρώμε και τι πίνουμε - και δεν είναι μόνο οι προφανείς «ένοχοι» που πρέπει να προσέξουμε. Πράγματι, ενώ οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση τσαγιού και καφέ μπορεί να οδηγήσει σε αντιαισθητικούς λεκέδες, υπάρχουν μερικά φαινομενικά πιο αθώα ροφήματα που μπορούν επίσης να προκαλέσουν παρόμοια θέματα.

Τώρα, ένας ειδικός προειδοποίησε ότι ένα ρόφημα που είναι στη μόδα μπορεί να φανεί σοβαρά επιζήμιο για τη στοματική μας υγεία, παρά το γεγονός ότι πολλοί λάτρεις της γυμναστικής το πίνουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Αναλογιζόμενος μερικές από τις πιο πολυσυζητημένες τάσεις υγείας του 2023, ο οδοντιατρικός εμπειρογνώμονας Dr Khaled Kasem από το Impress UK μοιράστηκε ένα βίντεο στο TikTok όπου εξηγεί ότι πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή όταν πίνουμε νερό με λεμόνι, το οποίο, παρά το γεγονός ότι είναι δροσιστικό, είναι επίσης εξαιρετικά όξινο.

Oι τρεις φορές που δεν πρέπει να βουρτσίζεις τα δόντια σου καθώς μπορεί να προκαλέσεις ζημιά

Για όσους δεν το έχουν δοκιμάσει ακόμη, το νερό με λεμόνι είναι ένα ρόφημα που αποτελείται από τον χυμό ενός λεμονιού, αναμεμειγμένο με νερό. Για μια έξτρα γεύση, μπορεί κανείς να ρίξει μέσα λίγο μέλι, φύλλα μέντας ή ακόμα και να το νοστιμίσει με κουρκουμά ή πιπέρι καγιέν.

Μια ιατρική έκθεση του 2019 λοιπόν διαπίστωσε ότι το νερό με λεμόνι θα μπορούσε κάλλιστα να έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ενίσχυση του μικροβιώματος του εντέρου μας και μας βοηθά ακόμη και να ζήσουμε περισσότερο.

Αν είσαι ένας από τους πολλούς λάτρεις του ροφήματος, που έχουν κάνει το νερό με λεμόνι μέρος της πρωινής ρουτίνας τους, πρέπει να λάβεις μέτρα για να προστατεύσεις τα δόντια σου.

Το μεγάλο λάθος που κάνεις στο ντους και 10 τρόποι για να βελτιώσεις την καθιερωμένη beauty ρουτίνα

Ο Dr Kasem εξηγεί: «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το νερό με λεμόνι συνεχίζει να είναι δημοφιλής τάση, καθώς υπάρχουν πολλά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία σε αυτό το ρόφημα- αποτελεί πηγή ενυδάτωσης και βιταμίνης C, υποστηρίζει την υγεία του δέρματος, βοηθά την πέψη και υποστηρίζεται ότι ενισχύει τον μεταβολισμό σας. Γνωρίζατε όμως ότι η υπερβολική κατανάλωση νερού με λεμόνι μπορεί να βλάψει σοβαρά τα δόντια σας; Ο χυμός λεμονιού είναι πολύ όξινος και μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο, καθιστώντας τα δόντια σας ευάλωτα σε ασθένειες των ούλων και τερηδόνα με την πάροδο του χρόνου. Ως εκ τούτου, αν είναι ένα από τα καθημερινά σας τελετουργικά, θα σας συμβουλεύαμε να το πίνετε με καλαμάκι για να προστατεύσετε τα δόντια σας. Αν εμφανίζετε σημάδια πληγών στο στόμα, αποφύγετε το εντελώς, καθώς η οξύτητα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και φλεγμονή».