Dry January: Τι συμβαίνει πραγματικά στο σώμα σου κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα

Dry January: Τι συμβαίνει πραγματικά στο σώμα σου κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα
Pexels

Ο Ιανουάριος είναι εδώ, και ενώ προσπαθούμε να αποφύγουμε τις πανταχού παρούσες αναρτήσεις «νέο έτος, νέο εγώ» στο Instagram, ένα πράγμα στο οποίο μπαίνουμε στον πειρασμό να συμμετέχουμε είναι στο team Dry January.

Οι 31 ημέρες νηφαλιότητας, που ιδρύθηκαν από το Alcohol Change, συνήθως βλέπουν τα μπαρ και τα εστιατόρια σε όλη τη χώρα να διευρύνουν την προσφορά τους σε ποτά χαμηλής κατανάλωσης και χωρίς αλκοόλ, οδηγώντας σε λιγότερους πονοκεφάλους στο γραφείο το πρωί της Δευτέρας.

Ακόμα καλύτερα, μόλις τελειώσει ο μήνας, η πρωτοβουλία Dry January τείνει να δει μια αξιοσημείωτη πτώση στην κατανάλωση αλκοόλ από όσους συμμετείχαν. Το Πανεπιστήμιο του Sussex ανέφερε πρόσφατα ότι έξι μήνες μετά τη λήψη του Dry January, το 70% των ανθρώπων εξακολουθούσαν να πίνουν πιο υγιεινά.

Εν τω μεταξύ, το Alcohol Change διαπίστωσε ότι το 70% των ανθρώπων κοιμούνται καλύτερα κατά τη διάρκεια του Dry Junuary, το 86% εξοικονομεί χρήματα και το 65% παρατηρεί μια γενική βελτίωση στη συνολική του υγεία.

Εν ολίγοις, ο Dry January φαίνεται να έχει θετικό αντίκτυπο στους περισσότερους ανθρώπους, γι' αυτό και ο Dr Preethi Daniel από την London Doctors Clinic μοιράστηκε στο Red Magazine τι να περιμένουμε εάν συμμετέχουμε σε αυτό το project αποτοξίνωσης. Επιπλέον, μοιραζόμαστε τις κορυφαίες συμβουλές μας για το πώς να παραμείνεις σε εγρήγορση όταν δεν πίνεις αλκοόλ –γιατί ας το παραδεχτούμε, δεν είναι πάντα εύκολο!

Γιατί τα λόγια ενός γιατρού μπορούν να βοηθήσουν κάποιον που θέλει να χάσει βάρος

Dry Junuary: Οι πρώτες 10 ημέρες

Ημέρα 1η: Οι τακτικοί μέτριοι πότες μπορεί αρχικά να δυσκολευτούν να αποκοιμηθούν.

Ημέρα 3η: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με hangover, πιθανώς από έλλειψη ενυδάτωσης.

Ημέρα 5η: Μπορεί κάποιοι να αρχίσουν να λαχταράνε τη ζάχαρη που δεν λαμβάνουν πλέον μέσα από το αλκοόλ. Ωστόσο, θα νιώσουν πιο ευκρινείς και θα παρατηρήσουν βελτίωση στη συγκέντρωσή τους.

Ημέρα 7η: Ο ύπνος πιθανότατα θα βελτιωθεί σημαντικά, με βελτιωμένο μοτίβο και περισσότερη συνέπεια, αλλά μπορεί το άτομο να αρχίσει να βιώνει πιο ζωντανά όνειρα.

Ημέρα 10+: Η διάθεση θα βελτιωθεί και το άτομο θα αρχίσει να αισθάνεται λιγότερο νωθρό και πιο γεμάτο με ενέργεια.

Οι 5 πιο σωστοί στόχοι για να βάλεις τη νέα χρονιά με βάση την Taylor Swift και την Beyoncé

Τα οφέλη της διακοπής του αλκοόλ στο πλαίσιο του Dry January

Αποτοξίνωση

Κάνοντας ένα διάλειμμα από το αλκοόλ μπορεί να προσφέρει στο συκώτι σου την απαραίτητη ξεκούραση και αποκατάσταση μετά την περίοδο των εορτών. Εάν το συκώτι σου έχει επηρεαστεί ελαφρώς, χρειάζονται γενικά περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες για να επανέλθει στο φυσιολογικό, πράγμα που σημαίνει ότι ο Dry Junuary μπορεί να είναι η τέλεια περίοδος αποτοξίνωσης.

Βελτιωμένος ύπνος

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορεί να παρατηρήσεις όταν ξεκινάς το Dry Junuary challenge είναι ότι ο ύπνος σου θα βελτιωθεί δραστικά και θα παρατηρήσεις αύξηση στα επίπεδα ενέργειάς σου. Ενώ πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι το αλκοόλ μπορεί να τους βοηθήσει να κοιμηθούν πιο βαθιά, αυτός ο ύπνος είναι λιγότερο ξεκούραστος και λιγότερος χρόνος αφιερώνεται σε έναν «βαθύ» ύπνο.

Από την άλλη πλευρά, οι μέρες που δεν πίνεις μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ καλύτερο ύπνο, καθιστώντας πολύ πιο εύκολο να ξυπνάς τα πρωινά νιώθοντας ανανεωμένη– κάτι που είναι σίγουρα ωφέλιμο όταν επιστρέφεις στο γραφείο.

Βελτιωμένη εμφάνιση

Η κατανάλωση λιγότερου αλκοόλ κατά τη διάρκεια του Dry Junuary μπορεί να έχει θετική επίδραση στην εμφάνισή σου κάνοντας το δέρμα σου να φαίνεται πιο ανανεωμένο και τα μάτια σου πιο λαμπερά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αλκοόλ έχει διουρητική δράση στο σώμα που σε κάνει να χρειάζεται να επισκέπτεσαι το μπάνιο πιο συχνά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και, με τη σειρά του, ξηρό και θαμπό δέρμα και μάτια.

Η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ σημαίνει επίσης ότι περισσότερες θερμίδες εισέρχονται στο σώμα από το φαγητό παρά από το ποτό, πράγμα που σημαίνει δυνητικά υψηλότερη πρόσληψη βιταμινών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σου να φαίνεται πιο υγιές και φρέσκο.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Έχεις την τάση να κρυώνεις; Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το αλκοόλ έχει τη δυνατότητα να καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας σε πιο ευάλωτη σε ιούς και μειώνοντας την ικανότητά σου να καταπολεμάς τις ασθένειες.

Τα μειονεκτήματα της διακοπής του αλκοόλ για τον Ξηρό Ιανουάριο

Εάν καταναλώνεις τακτικά μέτρια έως βαριά κατανάλωση αλκοόλ και ξαφνικά σταματήσεις να πίνεις, μπορεί να αντιμετωπίσεις ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σου.

Τα συμπτώματα στέρησης από την εξάρτηση από το αλκοόλ μπορεί να περιλαμβάνουν: ανησυχία, τρόμο, παραισθήσεις, ναυτία, αϋπνία, εφίδρωση, άγχος και κατάθλιψη. Εάν εμφανίσεις οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, η καλύτερη πορεία δράσης είναι να αναζητήσεις επαγγελματική ιατρική βοήθεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην συνιστάται η απότομη και πλήρης αποχή, επομένως συμβουλεύσου τον γιατρό σου πριν ξεκινήσεις εάν έχεις αμφιβολίες.

Αξίζει να κόψεις το αλκοόλ για έναν μόνο μήνα;

Ενώ η παύση ενός μήνα από το αλκοόλ μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στο μυαλό και το σώμα, η επιστροφή στην έντονη κατανάλωση αλκοόλ για το υπόλοιπο του έτους μπορεί να τα αναστρέψει όλα. Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον δύο ημέρες χωρίς αλκοόλ την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις σταδιακά την εξάρτησή σου από το αλκοόλ και μπορεί να είναι πιο ωφέλιμο από ένα μόνο μήνα αποχής.

Ο Dry Junuary συχνά προωθείται ως ένας τρόπος να επαναξετάσεις τη σχέση σου με το αλκοόλ, με στόχο τη μείωση της συνολικής πρόσληψης μακροπρόθεσμα για να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα. Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι μετά από ένα μήνα μακριά από το ποτό έχουν μειωμένη ανοχή στο αλκοόλ, οπότε να το έχεις κατά νου όταν πρόκειται για το πρώτο σου ποτό το 2024 -και να μην το παρακάνεις.

Πώς να βγάλεις εις πέρας τον Dry January υγιεινά

Αν και υπάρχουν πολλά οφέλη από τη συμμετοχή στον Dry January, εάν το σώμα σου είναι συνηθισμένο στην τακτική κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να αντιμετωπίσεις μερικά από τα προαναφερθέντα συμπτώματα στέρησης. Αυτά συνήθως υποχωρούν μετά τις πρώτες δύο ημέρες, αλλά εδώ είναι μερικοί τρόποι για να διασφαλίσεις ότι αισθάνεσαι καλύτερα:

Μείνε ενυδατωμένη

Μπορεί να εμφανίσεις συμπτώματα που μοιάζουν με hangover τις πρώτες ημέρες μετά τη διακοπή του αλκοόλ. Αυτό οφείλεται γενικά στην έλλειψη ενυδάτωσης, επομένως ένας από τους καλύτερους τρόπους δράσης είναι να κρατάς τον εαυτό σου γεμάτο με πολλά υγρά. Πριν πας για ύπνο αξίζει να πιείς ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Αυτό θα σε βοηθήσει να ξυπνήσεις νιώθοντας φρέσκια.

Μην προγραμματίζεις αυστηρά τις ώρες των γευμάτων

Είναι επίσης σημαντικό να τρως υγιεινά και τακτικά γεύματα. Το αλκοόλ περιέχει πολύ μεγάλο αριθμό θερμίδων, επομένως όταν σταματάς να πίνεις όχι μόνο μειώνεις την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και τη ζάχαρη και τις εν λόγω περιττές θερμίδες. Κατανάλωσε τακτικά θρεπτικά γεύματα και σνακ όπως φρούτα και ξηρούς καρπούς για να σε κρατήσει χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πώς να παραμείνεις σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια του Dry Junuary

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να σε βοηθήσουν να παραμείνεις σε εγρήγορση τούτο τον μήνα:

Προμηθεύσου εναλλακτικές λύσεις

Η διατήρηση μιας ποικιλίας διαφορετικών μη αλκοολούχων ποτών στο ψυγείο θα σε βοηθήσει να κρατηθείς μακριά από το αλκοόλ -αρκεί να σου αρέσουν πραγματικά!

Κρύψε τα μπουκάλια

Εάν δεν υπάρχει αλκοόλ στο σπίτι σου, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να δελεαστείς με ένα ή δύο ποτήρια. Εάν διαθέτεις πολλά μπουκάλια, θα μπορούσατε να ζητήσετε από έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας να τα φροντίσει για εσάς για τον μήνα.

Μείνε απασχολημένη

Οι πρώτες μέρες μπορεί να είναι οι πιο δύσκολες, οπότε προσπάθησε να βρεις διασκεδαστικούς τρόπους -χωρίς αλκοόλ- για να γεμίσεις το χρόνο σου. Κάνε εγγραφή σε μαθήματα γιόγκα, ξεκίνα το τρέξιμο ή το να παρακολουθείς μια νέα τηλεοπτική εκπομπή. Όσο λιγότερο το σκέφτεσαι, τόσο πιο εύκολο θα γίνει!

Συνεργάσου με έναν φίλο

Είναι πάντα πολύ πιο εύκολο να διατηρήσεις το κίνητρο εάν έχεις κάποιον άλλο να κάνει το Dry January μαζί σου. Ενθάρρυνε τους φίλους και την οικογένειά σου να μπουν στην ίδια διαδικασία, ώστε να μπορείτε να κάνετε support ο ένας στον άλλον, κάνοντας την πρόκληση πιο διασκεδαστική και λιγότερο σαν αγγαρεία!

pexels-nadin-sh-15022027.jpg