Η αλήθεια για το πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα σεντόνια

Η αλήθεια για το πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα σεντόνια
Pexels

Οι πιτζάμες και οι μαξιλαροθήκες θα πρέπει επίσης να πλένονται με την ίδια συχνότητα.

Ας το παραδεχθούμε: Τίποτα δεν είναι καλύτερο από την αίσθηση των φρέσκων κλινοσκεπασμάτων. Αντίστοιχα, δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ετοιμάζεσαι για ύπνο και να συνειδητοποιείς ότι όλα τα σεντόνια σου είναι για πλύσιμο και, εκτός αν θέλεις να κοιμηθείς απευθείας πάνω στο στρώμα, θα χρειαστεί να το στρώσεις εκείνη την στιγμή. Αλλά και πάλι, η ανταμοιβή αξίζει πάντα τον κόπο.

Φυσικά, όλοι γνωρίζουν ότι το να αφήνουμε τα κλινοσκεπάσματά μας άπλυτα δεν είναι καλή ιδέα και θα οδηγήσει σε συσσώρευση βακτηρίων και μικροβίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, όπως ακμή ή ακόμη και αναπνευστικά προβλήματα. Πόσο συχνά πρέπει λοιπόν να πλένουμε τα κλινοσκεπάσματά μας;

Μια δημοσκόπηση της OTTY.com για το 2020, η οποία διερεύνησε πόσο συχνά πλένουν τα κλινοσκεπάσματά τους οι Βρετανοί, διαπίστωσε ότι πολλοί δεν καθαρίζουν αρκετά συχνά τις παπλωματοθήκες τους.

Παράγοντες του τρόπου ζωής που συνδέονται με την πρώιμη άνοια: Από τη μοναξιά μέχρι τη βιταμίνη D

Πόσο συχνά πρέπει να το κάνουμε όμως; Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα καλύμματα και τα κάτω σεντόνια πρέπει να καθαρίζονται μία φορά την εβδομάδα, καθώς τα ακάρεα της σκόνης μπορούν να ζήσουν σε αυτά.

Αν έχεις αρρωστήσει, είναι ζωτικής σημασίας να τα πλένεις περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα για να απαλλαγείς από τυχόν βακτήρια, και αυτό πρέπει να γίνεται πάντα με ζεστό πλύσιμο. Ωστόσο, κατά μέσο όρο, οι ερωτηθέντες παραδέχτηκαν ότι περίμεναν περίπου 12 ημέρες για να αλλάξουν τα σεντόνια και να τα ρίξουν στο πλυντήριο.

Τρεις συνήθειες που αφορούν το κινητό σου τηλέφωνο και που «σκοτώνουν τον εγκέφαλό σου»

Οι πιτζάμες και οι μαξιλαροθήκες θα πρέπει επίσης να πλένονται μία φορά την εβδομάδα, ενώ τα τελευταία χρειάζεται να πλένονται πιο συχνά αν κοιμάσαι μπρούμυτα. Πολλοί από εμάς ξεχνάμε να πλένουμε τα ίδια τα μαξιλάρια, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να τα διατηρούμε καθαρά και πρέπει να τα βάζουμε στο πλυντήριο κάθε τρεις μήνες για να διασφαλίσουμε ότι είναι καθαρά.

Ο Michal Szlas, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της OTTY, δήλωσε: «Η σωστή συχνότητα πλύσης και η καλή προσωπική υγιεινή θα πρέπει να είναι επαρκείς. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το NHS έχει επίσης συμβουλεύσει ότι το κανονικό πλύσιμο των ρούχων που φοράμε όταν ξαπλώνουμε, θα μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης μικροβίων, αλλά ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα ρούχα θα πρέπει να πλένονται σε υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες και με προϊόν με βάση τη χλωρίνη για να ελαχιστοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο κίνδυνος μετάδοσης».

pexels-alex-azabache-4171211.jpg