Θα σωθείς από τις αϋπνίες αν αποφύγεις αυτές τις βραδινές συνήθειες πριν ξαπλώσεις στο κρεβάτι

Τζένη Ντεμιράι
Θα σωθείς από τις αϋπνίες αν αποφύγεις αυτές τις βραδινές συνήθειες πριν ξαπλώσεις στο κρεβάτι

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Teralyn Sell, υπάρχουν μερικές συνήθειες που μπορούν πραγματικά να οδηγούν σε αϋπνίες.

Ο ύπνος δεν κάνει καλό μόνο στην υγεία σου αλλά ασκεί σημαντική επίδραση και στο αίσθημα ευτυχίας που αισθάνεσαι. Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς ή αντιμετωπίζεις προβλήματα με τον ύπνο σου είναι πολύ πιθανό να αισθάνεσαι συχνά κουρασμένη και ζαλισμένη, ενώ δεν είναι απίθανο να επιδρά αρνητικά σε άλλα προβλήματα υγείας.

Ήρθε, όμως η ώρα να σταματήσεις να αναρωτιέσαι «γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ;» και να αναζητάς τις νύχτες tips για το πως να καταφέρεις επιτέλους να βελτιώσεις τον ύπνο σου.

ypnos

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Teralyn Sell, υπάρχουν μερικές συνήθειες που μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν την ποιότητα ύπνου. Υπάρχουν όμως και μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις, ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις.

Έτσι:

  • Αν δεν μπορεί να σε πάρει ο ύπνος τη νύχτα, τότε ενδέχεται να αντιμετωπίζεις προβλήματα με την παραγωγή ντοπαμίνης, αδρεναλίνης ή GABA.
  • Αν δεν κοιμάσαι αρκετές ώρες, ίσως βοηθήσει το μαγνήσιο. Το μαγνήσιο είναι ένα φυσικό χαλαρωτικό και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της αϋπνίας.
  • Αν ξυπνάς κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να οφείλεται σε ανισορροπία του σακχάρου στο αίμα. Ίσως βοηθήσει να δοκιμάσεις να φας ένα πρωτεϊνούχο σνακ πριν πέσεις για ύπνο ή ένα ελαφρύ πρωτεϊνούχο σνακ τις φορές που ξυπνάς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η αλήθεια για το κάθε πότε πρέπει να λούζεσαι και πώς να «εκπαιδεύσεις» τα μαλλιά σου

Τι πρέπει να αποφύγεις όταν προσπαθείς να κοιμηθείς

Την καφεΐνη

Η καφεΐνη ακόμα και έξι ώρες πριν ξαπλώσεις επηρεάζει τον ύπνο σου, αφού παραμένει στον οργανισμό σου για αρκετές ώρες, διαταράζοντας τον φυσικό συγχρονισμό του σώματός σου.

Το αλκοόλ

Αρκετοί άνθρωποι καταναλώνουν αλκοόλ στο τέλος μίας γεμάτης μέρας για να τους πάρει ο ύπνος. Ωστόσο, ενώ το αλκοόλ μπορεί να σε βοηθήσει να αποκοιμηθείς, επηρεάζει επίσης το REM (πέμπτο στάδιο του ύπνου) και σε κάνει να ξυπνάς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όσο περισσότερο αλκοόλ πίνεις, τόσο πιο έντονες είναι αυτές οι επιδράσεις.

Εκτός αυτού, με την κατανάλωση αλκοόλ είναι πιθανή και η αντιδραστική υπογλυκαιμία, ή το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα. Ουσιαστικά, το αλκοόλ θα προκαλέσει πτώση του σακχάρου στο αίμα και θα σε ξυπνήσει επειδή η αδρεναλίνη σου αρχίζει να ανεβαίνει...

Τους υδατάνθρακες και τα βαριά φαγητά

Τόσο η ζάχαρη όσο και το αλκοόλ πριν από τον ύπνο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η αδρεναλίνη σου να ανεβαίνει απότομα κατά τη διάρκεια της νύχτας και να ξυπνήσεις.

Για να καταπολεμήσεις την υπογλυκαιμία βεβαιώσου ότι τα σάκχαρα στο αίμα σου έχουν σταθεροποιηθεί. Αντί, λοιπόν, να καταναλώνεις υδατάνθρακες και ζάχαρη πριν κοιμηθείς, είναι καλύτερο να προτιμήσεις λίγη πρωτεΐνη.

Αυτή η πρωινή συνήθεια μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό και να σου προκαλέσει πονοκεφάλους