Η ακριβής ποσότητα νερού που πρέπει να πίνoυμε κάθε μέρα – και η κατάρριψη ενός συνηθισμένου μύθου

Η ακριβής ποσότητα νερού που πρέπει να πίνoυμε κάθε μέρα – και η κατάρριψη ενός συνηθισμένου μύθου
Pexels

Το κόλπο για να καταλάβουμε αν ο οργανισμός μας είναι ενυδατωμένος.

Οι εμπειρογνώμονες έχουν παροτρύνει τους ανθρώπους να βεβαιωθούν ότι πίνουν τη σωστή ποσότητα νερού κάθε μέρα, για να προσφέρουν στον οργανισμό τους επαρκή ενυδάτωση. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να διατηρούμε το σώμα μας ενυδατωμένο πίνοντας άφθονο νερό, αλλά ακριβώς πόση ποσότητα πρέπει να πίνουμε κάθε μέρα; Υπάρχουν πολλές οδηγίες σχετικά με την ακριβή ποσότητα νερού που πρέπει να πίνουμε, αλλά πολλές φορές οι άνθρωπο διστάζουν επειδή διαπιστώνουν ότι αυτό τους κάνει να πηγαίνουν πιο συχνά στην τουαλέτα.

Μήπως βλέπεις συχνά στον ύπνο σου ότι αργείς; Να τί μπορεί να συμβαίνει με την υγεία σου

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα ακράτειας, το να μην πίνουμε αρκετό νερό θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ο λόγος που πιάνουμε τον εαυτό μας να χρειάζεται να πηγαίνει συχνά στην τουαλέτα. Στην πραγματικότητα, υποστήριξαν ότι είναι μύθος ότι η κατανάλωση λιγότερου νερού μπορεί να βοηθήσει στην ακράτεια και είπαν ότι στην πραγματικότητα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα - που σημαίνει ότι πρέπει να πίνουμε περισσότερο, παρά το γεγονός ότι ακούγεται αντιφατικό.

Όπως εξήγησε η MoliCare: «Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να είναι μεγάλη βοήθεια εάν έχετε ακράτεια ή διαπιστώνετε ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε την τουαλέτα πιο συχνά. Στην πραγματικότητα, είναι μύθος ότι η κατανάλωση λιγότερου νερού θα βοηθήσει στην ακράτεια. Μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα επιδεινώνοντας τα συμπτώματα. Δυστυχώς, η κατανάλωση λιγότερου νερού μπορεί να οδηγήσει σε πιο συμπυκνωμένα ούρα που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στην ουροδόχο κύστη και να μειώσουν τη συνολική χωρητικότητά της με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό, το σώμα μας θα είναι λιγότερο εξοπλισμένο για να εκτελεί τις φυσιολογικές μας λειτουργίες και μπορεί να αρχίσουμε να βιώνουμε συμπτώματα αφυδάτωσης, όπως σοβαρούς πονοκεφάλους- έλλειψη ενέργειας- μυϊκές κράμπες- πόνο στις αρθρώσεις- ξηροστομία και ξηροφθαλμία- αύξηση βάρους- ερεθισμένη ουροδόχο κύστη κατά την ούρηση».

Πόσο νερό πρέπει λοιπόν να πίνουμε κάθε μέρα; Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πρέπει να στοχεύουμε στο να πίνουμε κάπου μεταξύ έξι και οκτώ ποτηριών την ημέρα. Μπορούμε να καταλάβουμε αν ο οργανισμός μας είναι ενυδατωμένος κοιτάζοντας το χρώμα των ούρων μας όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα, καθώς θα πρέπει να έχουν ένα καθαρό ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείουπεριγράφει το νερό ως υγιεινή και φθηνή επιλογή, όσον αφορά την ενυδάτωση, άλλα ποτά, όπως το γάλα με χαμηλότερα λιπαρά και τα ποτά χωρίς ζάχαρη, μπορούν επίσης να προσμετρηθούν στην πρόσληψη υγρών. Παίρνουμε επίσης κάποια υγρά από τις τροφές που τρώμε, οπότε δεν χρειάζεται απαραίτητα να πίνουμε οκτώ ολόκληρα ποτήρια νερό την ημέρα για να είστε σωστά ενυδατωμένοι.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να πίνουμε περισσότερα υγρά αν είμαστε σε φάση εγκυμοσύνης ή θηλασμού, αν βρισκόμαστε σε ζεστό περιβάλλον, αν είμαστε σωματικά δραστήριοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή αν είμαστε άρρωστοι ή αν αναρρώνουμε από κάποια ασθένεια. Στα παιδιά, το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου προτείνει να δίνουμε πλήρες γάλα μέχρι την ηλικία των δύο ετών και στη συνέχεια να του δίνουμενερό και γάλα.

«Κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για τη δημόσια υγεία η μοναξιά, στη Silicon Valley

Οι ειδικοί της MoliCare προτείνουν να πίνουμε νερό σε τακτική βάση όταν αντιμετωπίζουμε θέματα ακράτειας, ώστε να μην «κατακλύζουμε» την κύστη μας. Και προσέθεσαν: «Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει το να πίνουμε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντί να πίνουμε μαζεμένα 1-2 φλιτζάνια τη φορά, και να θυμόμαστε να μην πίνουμε λίγο πριν από τον ύπνο, ώστε να κοιμόμαστε καλά».