Γιατί δεν πρέπει να κοιμάσαι ποτέ με το στόμα ανοιχτό

Γιατί δεν πρέπει να κοιμάσαι ποτέ με το στόμα ανοιχτό
Pexels

Ο ύπνος με το στόμα ανοιχτό μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας. 

Ενώ η φήμη ότι καταπίνουμε οκτώ αράχνες κάθε χρόνο ενώ κοιμόμαστε μπορεί να μας στοιχειώνει για χρόνια, αναμφίβολα θα μας ευχαριστήσουμε να ξέραμε ότι κάτι τέτοιο δεν παίζει να είναι αλήθεια. Ενώ κοιμόμαστε, εκπέμπουμε πολλούς κραδασμούς και θόρυβο -από την αναπνοή μέχρι τους χτύπους της καρδιάς μας, το πέταγμα, την αλλαγή πλευρού και το ροχαλητό- πράγμα που σημαίνει πως οι αράχνες -κόντρα στον μύθο, δεν θα μας ενοχλήσουν εύκολα.

Αλλά ακόμα κι έτσι, αποδεικνύεται ότι είναι εξίσου σημαντικό να κρατάμε το στόμα μας κλειστό όταν κοιμόμαστε. Η στοματική αναπνοή μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από την ξηροστομία και τα μουσκεμένα μαξιλάρια. Σύμφωνα με τη Rebecca Swain, ειδικό σε στρώματα της Winstons Beds, ο ύπνος με το στόμα ανοιχτό μπορεί να οδηγήσει σε «κακή αναπνοή και ροχαλητό».

Η ακριβής ποσότητα νερού που πρέπει να πίνoυμε κάθε μέρα – και η κατάρριψη ενός συνηθισμένου μύθου

Ο λόγος που μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή είναι ότι η στοματική αναπνοή επηρεάζει τη ροή του σάλιου, η οποία συνήθως κρατά το στόμα σας καθαρό. Μπορεί επίσης να αναγκάσει κάποιον να ροχαλίσει καθώς ο αέρας χτυπά το πίσω μέρος του κεφαλιού του λαιμού, προκαλώντας τεράστιες δονήσεις.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η Swain πρόσθεσε: «Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι η αιτία για στραβά δόντια!»

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η στοματική αναπνοή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές οδοντικές επιπλοκές. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το BioMed Research International, όσοι ανέπνεαν από το στόμα είχαν περισσότερη πλάκα στα δόντια τους από αυτούς που ανέπνεαν από τη μύτη τους.

Η χρόνια αναπνοή από το στόμα μπορεί επίσης να καταστρέψει τα ούλα καθώς μπορεί να στεγνώσει τους στοματικούς ιστούς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή ή ερεθισμό. Τέλος, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ACTA Otorhinolaryngologica Italica διαπίστωσε επίσης ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της στοματικής αναπνοής και της κακής ευθυγράμμισης των δοντιών.

Ο ειδικός στον ύπνο συνιστά να βάζουμε ένα μαξιλάρι κάτω από το πηγούνι μας όταν κοιμάστε στο πλάι για να κρατάτε το σαγόνι μας κλειστό.

Αυτοί είναι οι λόγοι που οι γύρω σου δεν σε ακούνε και δεν σέβονται τα όριά σου

Αν αυτό δεν βοηθήσει, ο Δρ Roger Henderson είπε προηγουμένως: «Για να μειώσετε την αναπνοή από το στόμα και τη ρινική συμφόρηση, χρησιμοποιήστε ένα σπρέι φυσιολογικού ορού ή ρινικό αποσυμφορητικό, κοιμηθείτε ανάσκελα με ένα επιπλέον μαξιλάρι για να στηρίξετε το κεφάλι σας και να προωθήσετε τη ρινική αναπνοή. Προσπαθήστε να κρατήσετε το σπίτι σας όσο το δυνατόν πιο απαλλαγμένο από αλλεργιογόνα και συνειδητά εξασκηθείτε να αναπνέετε από τη μύτη σας κατά τη διάρκεια της ημέρας για να βοηθήσετε να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας στη συνήθεια της ρινικής αναπνοής».

pexels-elvira-gibadullina-4080038.jpg