Πόσο κινδυνεύει η καρδιά από το τρέξιμο;

Πόσο κινδυνεύει η καρδιά από το τρέξιμο;

Μπορεί να είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ασκήσεις, το υπερβολικό τρέξιμο όμως δεν κάνει πάντα καλό στο σώμα μας.

Το jogging και το τρέξιμο είναι ίσως η πιο αγαπημένη άσκηση για τους περισσότερους ανθρώπους, καθώς με ελάχιστο εξοπλισμό και κανένα απολύτως κόστος μπορεί κάποιος να γυμναστεί και να βελτιώσει τόσο το σώμα όσο και την υγεία του. Αν, ωστόσο, αγαπάτε το jogging, πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στον ρυθμό με τον οποίο το ασκείτε καθώς και στη διάρκειά του.

Μια σειρά από μελέτες στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία δείχνουν πως ο υπερβολικός ρυθμός και η διάρκεια στο jogging, όπως το τρέξιμο σε μαραθώνιο, όχι μόνο δεν κάνουν όσο καλό πιστεύουμε αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο δημιουργίας μόνιμης βλάβης στην καρδιά.

Ο υπεύθυνος της έρευνας, Dr. Andre La Gerche, λέει πως οι ασκήσεις που απαιτούν υπερβολική ενέργεια οδηγούν στη δημιουργία ουλών στην κοιλία ή στην δεξιά πλευρά των καρδιακών βαλβίδων. Οι γρατζουνιές αυτές είναι ένας ισχυρός παράγοντας που οδηγεί σε επιπλοκές στην υγεία.

«Η δεξιά κοιλία της καρδιάς είναι πιο ευαίσθητη σε τραυματισμούς λόγω της υπερβολικής άσκησης», λέει ο La Gerche. «Αυτή η περιοχή μας δημιούργησε μεγάλη ανησυχία όταν προσπαθήσαμε να καθορίσουμε την κλινική σημασία αυτών των ευρημάτων. Το λεγόμενο και "σύνδρομο υπερβολικής άσκησης", μειώνει την απόδοση της καρδιάς και μπορεί να προκαλέσει αρρυθμία και ακανόνιστο χτύπο στη καρδιά».

Η δεξιά κοιλία είναι ένας από τους τέσσερις θαλάμους της καρδιάς που αντλούν αίμα για την λειτουργία των πνευμόνων. Η εμφάνιση του ιστού της ουλής μπορεί να αποδυναμώσει σημαντικά την αποστολή του και να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Παρότι είναι αρκετά νωρίς για να βγει κάποιο τελικό συμπέρασμα, το κύρος αυτών των μελετών αποτελεί προειδοποίηση για τους αθλητές με συγκεκριμένες παθήσεις αλλά και για όλους όσους ασκούνται συστηματικά και σε υπερβολικό βαθμό.

DPG Network