Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα: Η πιο συχνή πάθηση και πώς να την αντιμετωπίσετε

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα: Η πιο συχνή πάθηση και πώς να την αντιμετωπίσετε

Προστατέψτε την φυσική κατάσταση των χεριών σας μαθαίνοντας τα πάντα γύρω από μια πάθηση που χαρακτηρίζει τον σύγχρονο άνθρωπο.

Κάθε μέρα τα χέρια μας βρίσκονται σε πλήρη κινητικότητα, είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλον. Οι διάφορες δουλειές που κάνουμε κρατούν τα χέρια μας σε μόνιμη εγρήγορση αλλά αυτό που έρχεται να τα επιβαρύνει περισσότερο και να τους δώσει το τελειωτικό χτύπημα είναι το ακατάπαυστο γράψιμο, ή μάλλον η πληκτρολόγηση, στον υπολογιστή.

Για να τα δούμε όμως πιο αναλυτικά, το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα έχει ως εξής:

Ανατομία:
Ο εγκάρσιος καρπικός σύνδεσμος είναι η οροφή του καρπιαίου σωλήνα, από την οποία περνούν το μέσο νεύρο και οι καμπτήρες τενόντων των δαχτύλων. Το μέσο νεύρο παρέχει αισθητική εννεύρωση προς τον αντίχειρα, τον δείκτη, τον μέσο και το μισό του παράμεσου, καθώς και κινητική εννεύρωση σε κάποιους μύες των χεριών.

Πρόκληση:
Αν ο χώρος της καρπικής σήραγγας είναι μειωμένος εξαιτίας κάποιας φλεγμονής ή οιδήματος, ή εάν υπάρχει υπερτροφία των συνδέσμων λόγω της κατάχρησής του, τότε ο χώρος όπου λειτουργεί το μεσαίο νεύρο μειώνεται και το νεύρο δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά.

Συμπτώματα:
Ο ασθενής νιώθει πόνο, μούδιασμα και την αίσθηση δεκάδων βελόνων στα δάχτυλα που νευρώνονται από το μέσο νεύρο. Σε ορισμένους ασθενείς, ο πόνος επεκτείνεται στο αντιβράχιο, στον βραχίονα, στον ώμο και στον λαιμό. Οι μύες των δαχτύλων αποδυναμώνονται και ο ασθενής μπορεί να καταλάβει πως κάτι δεν πάει καλά αν πατήσει για περίπου ένα λεπτά τον καρπιαίο σωλήνα με τον αντίχειρά του και νιώσει έντονο πόνο.

Αντιμετώπιση:
Ξεκούραση και ασκήσεις stretching ειδικά σχεδιασμένες για να ανοίγουν τον χώρο στην καρπική σήραγγα, όπως η πίεση μεταξύ ενωμένων παλαμών (σαν να προσεύχεστε) κρατώντας τις στο ύψος του στήθους και τέντωμα του ενός χεριού σε θέση παράλληλη με το πάτωμα ενώ με το άλλο χέρι τραβάτε απαλά τα δάχτυλα προς τα πίσω. Αυτό μπορεί να αυξήσει άμεσα τον πόνο, αλλά έτσι εκτείνεται και στη σήραγγα και, σε μακροπρόθεσμη βάση, μειώνει την συμπίεση των νεύρων και ανακουφίζει.

Αν το πρόβλημα συνεχιστεί, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ο οποίος μπορεί να ας προτείνει είτε ενέσεις κορτικοστεροειδών οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνουν το οίδημα, είτε, αν τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά και όλες οι προηγούμενες θεραπείες αποτύχουν, χειρουργική αποσυμπίεση με τεμαχισμό του εγκάρσιου συνδέσμου.

Επειδή όμως αυτό δεν το επιθυμεί κανείς, προσπαθήστε να ξεκουράζετε τα χέρια σας όσο πιο συχνά μπορείτε να και κάνετε τις ασκήσεις που σας υποδείξαμε σε κάθε δυνατή στιγμή.

Πηγή: e-algos.com