Πονάτε; Σταυρώστε τα χέρια σας

Πονάτε; Σταυρώστε τα χέρια σας

Μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε έναν νέο και πρωτότυπο τρόπο για να αντιμετωπίζουμε τον πόνο.

Σταυρώνοντας τα χέρια σας στη μέση του σώματος, μπερδεύετε τον εγκέφαλο και βοηθάτε έτσι στην μείωση της έντασης του πόνου. Αυτό υποστηρίζει, τουλάχιστον, μια έρευνα που δημοσιεύθηκε από το University College London.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου είπαν πως η αιτία αυτού του φαινομένου είναι οι αντικρουόμενες πληροφορίες ανάμεσα σε δύο από τους χάρτες του εγκεφάλου, ο ένας για το σώμα και ο άλλος για τον εξωτερικό χώρο που το περικλείει.

«Στην καθημερινή μας ζωή συνήθως χρησιμοποιούμε το αριστερό μας χέρι για να αγγίξουμε πράγματα που βρίσκονται στην αριστερή πλευρά του κόσμου και το δεξί για όσα βρίσκονται στην δεξιά» αναφέρει ο Giandomenico Lannetti του τμήματος φυσιολογίας, φαρμακολογίας και νευρολογίας του UCL σε ανακοίνωσή του σχετικά με την έρευνα.

Αυτό σημαίνει πως οι περιοχές του εγκεφάλου που κρατούν τον χάρτη της δεξιάς πλευράς του σώματος και της δεξιάς πλευράς του εξωτερικού χώρου ενεργοποιούνται συνδυαστικά, κατευθύνοντας αποτελεσματικά τον πόνο.

«Όταν σταυρώνουμε τα χέρια μας, οι χάρτες αυτοί δεν ενεργοποιούνται πια μαζί» συνέχισε ο Lannetti «με αποτέλεσμα ο πόνος να χάνει τον δρόμο του και να αποδυναμώνεται. Έτσι ίσως από εδώ και πέρα όταν θα πονάμε κάπου, καλύτερα να μην τρίβουμε μόνο την πονεμένη περιοχή εξαιτίας του πόνου, αλλά και να σταυρώνουμε τα χέρια μας».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανακάλυψή τους αυτή θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων και θεραπειών που θα μειώνουν τον πόνο που εκμεταλλεύεται το σύστημα χαρτογράφησης του εγκεφάλου.