Ο ύπνος μπορεί να μας κάνει χειρότερα

Ο ύπνος μπορεί να μας κάνει χειρότερα

Αντιμετωπίζετε προβλήματα και η διάθεσή σας έχει πιάσει πάτο; Ο ύπνος σίγουρα δεν είναι η καλύτερη λύση.

Έπειτα από μια σκληρή μέρα γεμάτη δουλειά και τρέξιμο, η καλύτερη συμβουλή που έχουν όλοι να μας δώσουν είναι να κοιμηθούμε. Σε μερικές περιπτώσεις, όμως, ο ύπνος δεν ενδείκνυται για ξεκούραση, καθώς οι αναμνήσεις που θα ανασύρουμε στα όνειρά μας μπορούν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα απ' όσο είναι.

Ένα άτομο που έχει βιώσει μια τραυματική και θλιβερή εμπειρία, από έναν χωρισμό μέχρι έναν θάνατο, θα νιώσει καλύτερα αν παραμείνει ξύπνιο παρά αν κοιμηθεί, υποστηρίζει μια νέα μελέτη που έγινε από νευρολόγους του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στην Αμερική.

Οι ειδικοί αποκάλυψαν πως αυτό συμβαίνει γιατί πρόκειται για μια εξελικτική διαδικασία, καθώς το μυαλό συγκρατεί ζωντανές τις άσχημες αναμνήσεις και τις επικίνδυνες καταστάσεις, ώστε να τις αναγνωρίσει και να τις αποφύγει στο μέλλον.

Κατά τη μελέτη αυτή, οι επιστήμονες έβαλαν 106 άντρες και γυναίκες να δουν μια σειρά εικόνων στον υπολογιστή. Μερικές από αυτές έδειχναν αρνητικές καταστάσεις, βία, πολέμους και τροχαία ατυχήματα. Έπειτα τους έβαλαν να βαθμολογήσουν τα συναισθήματά τους από το 1 έως το 9. Μετά από 12 ώρες, τους έδειξαν ξανά τις εικόνες, με την προσθήκη μερικών καινούργιων, και τους ρώτησαν αν τις έχουν ξαναδεί.

Μετά και από αυτό, οι ερωτηθέντες χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ: Αυτούς που κοιμήθηκαν αφού είδαν τις φωτογραφίες και αυτούς που έμειναν ξύπνιοι. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι είχαν κοιμηθεί, αντιμετώπισαν τις νέες, εξίσου άσχημες, εικόνες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που είχαν αντιμετωπίσει και τις πρώτες. Λύπη, μελαγχολία, τρόμο. Αντιθέτως, όσοι δεν είχαν κοιμηθεί, κατάφεραν να μετριάσουν σημαντικά την λύπη τους και να αντιμετωπίσουν τις νέες εικόνες πιο ψύχραιμα. Έτσι οι επιστήμονες απέδειξαν πως όσοι κοιμούνται μετά από τραυματικά γεγονότα, τείνουν να βρίσκουν τις αναμνήσεις και τα flashbacks πιο ενοχλητικά σε σύγκριση με όσους μένουν ξύπνιοι.

«Απ' ότι φαίνεται, ο ύπνος δεν προστατεύει μόνο τη μνήμη, αλλά συντηρεί τις συναισθηματικές απαντήσεις που δημιουργήθηκαν έπειτα από συγκεκριμένες καταστάσεις», λέει η Dr. Rebecca Spencer, μία από τους ερευνητές.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα ζήσετε μια άσχημη εμπειρία, προτιμήστε να φτιάξετε ένα καφεδάκι και να μείνετε μακριά από το κρεβάτι και τον καναπέ. Μπορεί να νυστάζετε, αλλά δεν θα το μετανιώσετε.