Έλλειψη ύπνου: επιβαρύνει δραματικά το γυναικείο οργανισμό

Έλλειψη ύπνου: επιβαρύνει δραματικά το γυναικείο οργανισμό

Υπεύθυνη για κατάθλιψη, παχυσαρκία, οστεοπόρωση και διαβήτη!

Οι σημερινοί ρυθμοί ζωής, συχνά μας υπερβαίνουν με αποτέλεσμα να θυσιάζουμε χρόνο που μας είναι απαραίτητος- ίσως όχι παραγωγικά... σίγουρα όμως για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας και την διασφάλιση της ψυχικής μας υγείας. Ο μέσος άνθρωπος δεν κοιμάται το 8ωρο που του είναι απαραίτητο. Πολλές γυναίκες μάλιστα, καταλήγουν να κοιμούνται το πολύ από 2 έως 5 ώρες τη μέρα!

Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες που δεν κοιμούνται αρκετά, υποφέρουν σωματικά και συναισθηματικά, περισσότερο από τους άνδρες. Επιστήμονες από το Τμήμα Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Warwick ανέφεραν ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ της στέρησης ύπνου και της εμφάνισης υψηλής πίεσης του αίματος στις γυναίκες - αλλά καμία τέτοια σύνδεση στους άνδρες.

Ερευνητές του τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου του Pittsburgh, ανέφεραν ότι όταν οι γυναίκες στερούνται τον ύπνο, έχουν προβλήματα στη σχέση τους, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση των ανδρών. Οι γυναίκες που κοιμούνται καθημερινά για πέντε ώρες ή λιγότερο έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση, σε σχέση με εκείνες που κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες το βράδυ.

Στους άνδρες η πίεση του αίματος παρέμενε σταθερή είτε κοιμόντουσαν πέντε, είτε επτά ώρες. Μελετητές από το πανεπιστήμιο του Warwick ανέφεραν ακόμη ότι η έλλειψη ύπνου στις γυναίκες αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης φλεγμονών που καταστρέφουν τις αρτηρίες και μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο. Η αρνητική επίδραση της έλλειψης του ύπνου ήταν μεγαλύτερη σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ο ύπνος βοηθά στη «ρύθμιση» των επιπέδων των ορμονών και γι' αυτό η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, καθώς επηρεάζονται οι ορμόνες που «ελέγχουν» την όρεξη. Μία από τις έρευνες έδειξε ότι οι γυναίκες καταναλώνουν 329 επιπλέον θερμίδες, ύστερα από μια νύχτα λίγων ωρών!

Μήπως από απόψε να αρχίσουμε να κοιμόμαστε πιο νωρίς;