Ορισμένες καρδιές δεν προλαβαίνουν να μεγαλώσουν για να ερωτευτούν

Ορισμένες καρδιές δεν προλαβαίνουν να μεγαλώσουν για να ερωτευτούν

14 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών

Η σημερινή ημέρα δεν είναι μόνο ημέρα ερωτευμένων καρδιών αλλά και ημέρα πληγωμένων καρδιών. Πληγωμένων εκ γενετής καρδιών, αφού η 14 Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών καρδιοπαθειών.

Με τον όρο «συγγενής καρδιοπάθεια» εννοούμε κάθε καρδιακή ανωμαλία της διάπλασης της καρδιάς και των αγγείων που υπάρχει εκ γενετής. Η λέξη «συγγενείς» σημαίνει εκ γενετής και δεν έχει σχέση με την συγγένεια. Άλλωστε η κληρονομικότητα αφορά έναν πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων που πάσχουν από Συγγενείς Καρδιοπάθειες.

Ένα στα εκατό παιδιά γεννιέται με καρδιολογικό πρόβλημα, το οποίο αν δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στο μέλλον. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι οι έφηβοι και ενήλικοι που πάσχουν από τέτοιες ασθένειες ανέρχονται στους πενήντα χιλιάδες περίπου, εκ των οποίων οι μισές είναι γυναίκες. Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία διατρέχουν σημαντικούς κινδύνους εάν μείνουν έγκυες και δεν υποβάλλονται σε συχνή ιατρική παρακολούθηση.

Σύμφωνα με παγκόσμια στατιστικά στοιχεία, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ασθενών που χειρουργούνται σε παιδική ηλικία, με το πέρασμα του χρόνου, σταματάει να επιδιώκει την ιατρική παρακολούθηση.

Η κατάλληλη χειρουργική και φαρμακευτική αντιμετώπιση και η μακροχρόνια και συχνή παρακολούθηση μπορούν να προσφέρουν στους πάσχοντες καλύτερη ποιότητα ζωής.