Γιατί ξυπνάω συνέχεια κουρασμένη;

Γιατί ξυπνάω συνέχεια κουρασμένη;

Οι λόγοι που μας στερούν ένα δυναμικό, πρωινό ξεκίνημα

Το να ξυπνάμε ξεκούραστες και ανανεωμένες είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινάμε την μέρα μας. Όμως, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που, παρότι έχουν κοιμηθεί ένα πλήρες 8ωρο, ξυπνούν κουρασμένοι και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του πρωινού τους. Ακολουθούν οι συνηθέστερες αιτίες που μας στερούν το αίσθημα της ξεκούρασης κάθε πρωί. Τι μπορεί να μας συμβαίνει;

1)Διακόπτουμε τον ύπνο στη λάθος φάση του:
Ο ύπνος κάθε ανθρώπου χωρίζεται σε κύκλους και υπάρχει περίπτωση τοπ ξυπνητήρι μας να χτυπάει κατά τη διάρκεια της μη- REM φάσης, που είναι μία φάση πολύ βαθύ ύπνου.

2)Ο ύπνος μας είναι κακής ποιότητας:
Δεν έχει σημασία το πόσες ώρες κοιμόμαστε, εάν η ποιότητα του ύπνου μας δεν επιτρέπει στον οργανισμό μας να ξεκουραστεί όσο του χρειάζεται. Παράγοντες που μας εμποδίζουν να κοιμηθούμε με τον τρόπο που μας αξίζει είναι ο ύπνος αγκαλιά με το αγαπημένο μας κατοικίδιο, τα ροφήματα με περιεκτικότητα σε καφεΐνη στο τέλος της ημέρας, ή ο έντονος θόρυβος κατά τη διάρκεια του ύπνου μας.

3)Λόγοι υγείας μας εμποδίζουν να κοιμηθούμε όπως πρέπει:
Μεταβολές της λειτουργίας του οργανισμού, όπως η υπνική άπνοια μπορεί να διαταράσσουν τον ύπνο μας χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε. Άλλες διαταραχές της υγείας μας, όπως η κατάθλιψη μπορούν να προκαλέσουν αίσθημα εξάντλησης ανεξάρτητα από τις ώρες ύπνου μας.

4)Ο οργανισμός μας δεν είναι «συγχρονισμένος» με τις ώρες ύπνου μας:
Το βιολογικό μας ρολόι μπορεί να έχει διαταραχθεί εάν, για παράδειγμα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν είχαμε συγκεκριμένο πρόγραμμα στις ώρες ύπνου μας. Εάν όντως αυτό είναι το πρόβλημα, το σώμα θα χρειαστεί χρόνο να προσαρμοστεί, ξανά, στο ξύπνημα σε συγκεκριμένες ώρες το πρωί. Προσπαθήστε να μπείτε σε πρόγραμμα και η διαφορά στη διάθεση αλλά και την ενέργειά σας θα είναι αισθητή.