Πάσχετε από ημικρανίες; Ιδού ο δεκάλογος που θα σας σώσει!

Γωγώ Φούντα
Πάσχετε από ημικρανίες; Ιδού ο δεκάλογος που θα σας σώσει!

Τρόποι για να είναι οι κρίσεις σας πολύ πιο ήπιες και σπάνιες...

Αν έχετε νιώσει ένα αφόρητο πόνο στο κεφάλι, συνήθως στην μία του πλευρά, ο οποίος κοκαλώνει το σβέρκο, κάνει τα μάτια να κλείνουν και να δακρύζουν και το κεφάλι να γυρίζει σαν τρελό, μην πανικοβάλλεστε, είναι ημικρανία και δυστυχώς θα πρέπει να μάθετε να ζείτε με αυτό!

Σχεδόν μία στις 5 γυναίκες, δυστυχώς μας προτιμά, ένα στα 9 παιδιά και ένας στους 12 άντρες, πάσχουν από τη συγκεκριμένη νευρολογική διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις πονοκεφάλου που συνοδεύονται από συνδυασμούς συμπτωμάτων όπως η ναυτία, ο εμετός και η ευαισθησία στο φως και τον θόρυβο.

Το 10% περίπου των πασχόντων έχουν μια αύρα ή κάποια προειδοποιητική ένδειξη πριν από την κρίση, όπως το να βλέπουν ένα φως να τρεμοσβήνει, μία διαταραχή της οράσεως ή του λόγου, σύγχυση και μούδιασμα ή «μυρμήγκιασμα» ενός άκρου.

Η ημικρανία μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας, αλλά είναι πιο συχνή στις ενήλικες νεαρές γυναίκες. Μολονότι είναι μία ανίατη πάθηση μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο με τα κατάλληλα μέτρα, αλλαγές στον τρόπο ζωής και σωστή ιατρική φροντίδα.

Η εφημερίδα Daily Mail μάλιστα, δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα ένα δεκάλογο αυτοβοήθειας.

1.Αποφύγετε τις αιτίες: Κρατήστε ένα ημερολόγιο για να δείτε αν οι κρίσεις σας εκδηλώνονται μετά από συγκεκριμένα γεγονότα ή συνθήκες. Συνηθισμένοι παράγοντες είναι το κάπνισμα, η πολύ έντονη γυμναστική, το στρες, οι αλλαγές στο πρόγραμμα του ύπνου, το «πιάσιμο» του αυχένα και τα οδοντικά προβλήματα.

2.Προσέξτε το σάκχαρό σας: Η μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αποτελεί αιτία ημικρανίας επειδή προκαλεί αύξηση της πίεσης. Να τρώτε κάθε τέσσερις ώρες και να μην μένετε πάνω από 12 ώρες νηστικοί. Προτιμήστε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως φρούτα, λαχανικά και λίγων λιπαρών ή άπαχο γιαούρτι και τυρί. Αντιθέτως, να αποφεύγετε τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως το λευκό ψωμί, τα γλυκά και τα ροφήματα με ζάχαρη.

3.Μην το παρακάνετε με την καφείνη: Η πολλή καφείνη μπορεί να προκαλέσει συστολή των αιμοφόρων αγγείων γύρω από τον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να δώσει το έναυσμα για μια ημικρανική κρίση. Περισσότερα από 300 mg καφείνης την ημέρα μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα. Προσπαθήστε να πίνετε λιγότερες καφέδες ή αλλάξτε σε ντεκαφεινέ. Να θυμάστε πως και η σοκολάτα, το τσάι αλλά και τα αναψυκτικά τύπου κόλα, περιέχουν καφείνη.

4.Προσοχή στα πρόσθετα: Πολλοί πάσχοντες από ημικρανία αναφέρουν ευαισθησία σε ορισμένα πρόσθετα των τροφίμων όπως η μονονατρική γλουταμάτη, η ασπαρτάμη, η ταρτραζίνη, διάφοροι θειωτικοί παράγοντες και το βενζοικό νάτριο.

5.Μασήστε πιπερόριζα: Σύμφωνα με μελέτες όταν κάποιος μασάει ωμή πιπερόριζα καταπραύνεται η ναυτία και τα πεπτικά προβλήματα που συχνά συνοδεύουν την κρίση. Μάλιστα, η πιπερόριζα καταστέλλει τη δράση των προσταγλανδινών, μίας ομάδας ουσιών που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, ενεργοποιώντας μια ημικρανική κρίση.

6.Καταναλώστε πρωτείνες: Έρευνες έδειξαν ότι πολλοί πάσχοντες έχουν στον εγκέφαλό τους χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης. Προκειμένου να τα αυξήσετε, φάτε τρόφιμα πλούσια σε πρωτείνες όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα γαλακτοκομικά, οι μπανάνες, τα φασόλια, ο αρακάς, τα καρύδια, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

7.Να πίνετε πολύ νερό: Η αφυδάτωση είναι αρκετά συνηθισμένος παράγοντας για την εμφάνιση ημικρανίας. Οι ιστοί που περιβάλλουν τον εγκέφαλο αποτελούνται από νερό και η έλλειψή του οδηγεί στη συρρίκνωσή τους με συνέπεια τον ερεθισμό και τον πόνο. Το ιδανικό είναι να καταναλώνετε καθημερινά 2 λίτρα.

8.Πείτε ναι στα συμπληρώματα διατροφής: Το 5ΗΤΡ μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να είναι λιγότερο ευάλωτος στις ημικρανικές κρίσεις, ενώ το συνένζυμο Q10 μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των ημικρανιών.

9.Να τρώτε μαγνήσιο: Η μειωμένη πρόσληψη μαγνησίου πιστεύεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παροχή αίματος στον εγκέφαλο και χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και τα δύο σχετίζονται με ημικρανίες. Τα φρέσκα σκουροπράσινα λαχανικά, ο πολτός τομάτας, τα καρύδια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φασόλια, ο αρακάς, οι πατάτες, οι μπανάνες και η μαγιά είναι μερικά από τα τρόφιμα που περιέχουν μαγνήσιο.

10.Δοκιμάστε τη γιόγκα: Η γιόγκα θεωρείται «φάρμακο» κατά του στρες ενώ καταπραΰνει και διάφορα ενοχλήματα και πονάκια οπουδήποτε στο σώμα. Άλλωστε, ορισμένες στάσεις της καταπραΰνουν την δυσκαμψία στον αυχένα και στους ώμους.

Διαβάστε επίσης:

Κεφάλαιο λευκαντικές οδοντόκρεμες

Πως να εξαφανίσετε την κακή διάθεση σε δεκαπέντε λεπτά