Το κρασί ασπίδα κατά της οστεοπόρωσης

Γωγώ Φούντα
Το κρασί ασπίδα κατά της οστεοπόρωσης

Αλλά θυμηθείτε: Παν μέτρον άριστον!

Όπως όταν ήμασταν παιδιά συνηθίζαμε να λέμε ότι ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το κρασί, με μέτρο φυσικά, λειτουργεί ως ασπίδα του οργανισμού κατά της οστεοπόρωσης.

Χωρίς ακόμα να είναι ξεκάθαρο, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η συγκεκριμένη ευεργετική δράση του κρασιού οφείλεται στις πολυφαινόλες οι οποίες και περιέχονται στη φλούδα του σταφυλιού και ουδεμία σχέση έχουν με την αλκοόλη. Το εν λόγω συστατικό λοιπόν αυξάνει την οστική πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη και στα ισχία.

Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν έπειτα από παρακολούθηση 1.000 ζευγών διδύμων γυναικών σε μετεμμηνόπαυση με μέσο όρο ηλικίας τα 55. Αφού λοιπόν οι εθελόντριες απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε εξετάσεις προκειμένου να μετρηθεί η πυκνότητα των οστών τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες κρασιού εμφάνιζαν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα από αυτές που δεν έπιναν καθόλου ή προτιμούσαν κάποιου άλλου είδους ποτό.

Προσοχή, τα παραπάνω ευρήματα συνδέονται αποκλειστικά με την κατανάλωση κρασιού και δη την κατανάλωση με μέτρο. Άλλα αλκοολούχα ποτά ή η υπερβολική κατανάλωση ακόμα και του συγκεκριμένου, σίγουρα δεν μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό.

Διαβάστε επίσης:

Φακοί επαφής στη θάλασσα;

Λιποαναρρόφηση: Το λίπος επιστρέφει με άγριες διαθέσεις!