Ομιλία στην παιδική ηλικία: Ο παιδίατρος Θεοχάρης Λώλης απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις

Ομιλία στην παιδική ηλικία: Ο παιδίατρος Θεοχάρης Λώλης απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις

Λόγος, ομιλία, καθυστερημένη ομιλία. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέες μητέρες για τις πρώτες (και όχι μόνο) λέξεις των παιδιών τους.

Σήμερα θα μιλήσουμε λίγο, για τον λόγο του παιδιού.

Τι ονομάζουμε λόγο;
Ο λόγος είναι ένας κώδικας επικοινωνίας. Η ανάγνωση, η γραφή, οι χειρονομίες και η ομιλία είναι όλες μορφές του λόγου.

Τι είναι η ομιλία;
Η ομιλία είναι ο έναρθρος λόγος.

Πως μαθαίνουμε να μιλάμε;
Τα παιδιά μαθαίνουν να μιλάνε με το να ακούνε προσεχτικά και να εξασκούν αυτό που ακούνε.

Πως μπορώ να βοηθήσω ένα παιδί να μάθει να μιλάει;
Με το να του μιλάτε, να του διαβάζετε και ιδιαίτερα να το ενθαρρύνετε να επικοινωνεί, χωρίς όμως να απαιτείτε να σας μιλήσει. Κάντε την ομιλία να φαίνεται σαν παιχνίδι!

Τι είναι η καθυστερημένη ομιλία;
Υπάρχουν πολλοί φθόγγοι σε μία γλώσσα. Μερικοί από αυτούς είναι ευκολότεροι στο να παραχθούν απ' ότι άλλοι. Το παιδί μαθαίνει να παράγει τους πιο εύκολους φθόγγους πρώτα και τους δυσκολότερους αργότερα. Συνήθως όλα τα παιδιά πρέπει να παράγουν όλους τους φθόγγους με την έναρξη της σχολικής ηλικίας. Καθυστέρηση ομιλίας σημαίνει ότι μερικοί φθόγγοι δεν παράγονται σωστά στην ανάλογη ηλικία.

Τι σημαίνει καθυστέρηση λόγου;
Καθυστέρηση λόγου σημαίνει ότι οι λέξεις ή οι προτάσεις δεν γίνονται κατανοητές ή δεν χρησιμοποιούνται ανάλογα με την αντίστοιχη ηλικία του παιδιού.

Ποιές είναι οι ενδείξεις ότι υπάρχει καθυστέρηση λόγου;
Εάν ένα παιδί δεν χρησιμοποιεί κάποιες λέξεις στην ηλικία των 18 μηνών, ή δεν μιλάει με «προτάσεις» δύο ή τριών λέξεων στην ηλικία των 2-3 ετών, μπορούμε να πούμε ότι παρουσιάζει καθυστέρηση λόγου. Εάν ένα παιδί δεν ανταποκρίνεται σε απλές εντολές (όπως π.χ. «έλα εδώ»), στην ηλικία του ενός έτους ή δεν ακολουθεί δύο εντολές (όπως π.χ. «έλα εδώ και κάθισε κάτω»), στην ηλικία των 2 ετών, η κατανόηση μπορεί να είναι καθυστερημένη.

Πότε θα πρέπει να αναζητήσω τη βοήθεια του ειδικού;
Όταν αρχίσετε να ανησυχείτε! Μην καθυστερήσετε! Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, η πρώιμη παρέμβαση είναι πολύ σημαντική. Εάν δεν υπάρχει δυσκολία, θα ανακουφιστείτε από κάθε είδους ανησυχία.

Υπάρχει κάποια σωματική δυσκολία που συνδέεται με το παιδί που παρουσιάζει καθυστέρηση λόγου και ομιλίας;
Η καθυστέρηση λόγου και ομιλίας μπορεί να συνδέεται με προβλήματα υγείας. Εάν έχετε ερωτήσεις για τη γενικότερη ανάπτυξη του παιδιού, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον Παιδίατρό σας. Εάν θέλετε να ρωτήσετε κάτι σχετικά με τον λόγο και την ομιλία, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον Παθολόγο Λόγου & Ομιλίας. Είναι πολύ σημαντικό το να ζητήσετε βοήθεια το δυνατόν συντομότερο.

Τα προβλήματα ακοής θα επηρεάσουν την ανάπτυξη λόγου και ομιλίας του παιδιού;
Ναι. Τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του ανθρώπου είναι σημαντικά για την εκμάθηση του λόγου και της ομιλίας. Ακόμα και η πιο ελαφριά ακουστική απώλεια μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να μην ακούει καθαρά όλα όσα γίνονται γύρω του. Εάν το παιδί σας έχει συχνές ωτίτιδες, χρόνια σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα ή αλλεργίες, ή ακόμα αν αρρωσταίνει συχνά, θα πρέπει να κάνετε μια ιατρική εξέταση καθώς και μια ακοολογική εκτίμηση για να σιγουρευτείτε εάν υπάρχει ή όχι ακουστική απώλεια.

Ποιός μπορεί να βοηθήσει το παιδί;
Ο Παθολόγος Λόγου και Ομιλίας, θα μας πει αν πρέπει το παιδί να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα. Η πρώιμη παρέμβαση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα στα προβλήματα λόγου και ομιλίας.

Διαβάστε επίσης:

Απαντήσεις στις μεγαλύτερες ανησυχίες των γονέων

Ποια είναι τα συνηθέστερα σημάδια στο δέρμα του νεογέννητου;

Παιδικά ατυχήματα: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε