ΕΡΕΥΝΑ: Πώς ο γάμος βοηθά στο να επιβιώσει κάποιος από τον καρκίνο

ΕΡΕΥΝΑ: Πώς ο γάμος βοηθά στο να επιβιώσει κάποιος από τον καρκίνο

Ένας/ μια σύζυγος φέρνει μεγαλύτερα οφέλη από τη χημειοθεραπεία

Μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν 750.000 ασθενείς απέδειξε ότι οι παντρεμένοι- πάσχοντες από καρκίνο είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.

Ο γάμος τελικά κάνει καλό και στον καρκίνο; Άνδρες και γυναίκες που είναι παντρεμένοι με αποδείχθηκε ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν με επιτυχία την εμφάνιση του καρκίνου από ότι οι μοναχικοί άνθρωποι.

Στις μισές περιπτώσει που μελετήθηκαν, ο/η σύζυγος έφερε μεγαλύτερα οφέλη από τη χημειοθεραπεία! Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το άγρυπνο μάτι του/ της συζύγου είναι πιο εύκολο να καταλάβει πολύ νωρίς ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του συντρόφου της και στη συνέχεια να τον/την βοηθήσει να το νικήσει .

Ο Paul Nguyen ,ογκολόγος, οποίος ηγήθηκε της μελέτης των ΗΠΑ , δήλωσε ότι τα ευρήματα της νόσου στέλνουν ένα σαφές μήνυμα «Αν έχετε ένα φίλο ή ένα αγαπημένο πρόσωπο ή κάποιον που σας ενδιαφέρει και πάσχει από καρκίνο , μπορείτε να κάνετε πιθανώς μια μεγάλη διαφορά στα αποτελέσματά του, πηγαίνοντας μαζί τους στον γιατρό, και βοηθώντας τον να κατανοήσει τη διάγνωσή του» και συμπλήρωσε «Με το να είστε εκεί για το εν λόγω πρόσωπο και βοηθώντας τον να ξεπεράσει όλες τις θεραπείες του , μπορείτε να κάνετε μια πραγματική διαφορά στην έκβαση της ασθένειας".

Οι ερευνητές της Βοστόνης ανέλυσαν δεδομένα από 734.800 ασθενείς με καρκίνο .

Οι άνδρες είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν τον καρκίνο , αν ήταν παντρεμένοι , σε σύγκριση με το 16% των γυναικών.

Αυτό έχει να κάνει με την γυναικεία γκρίνια. Γιατί "γκρινιάζουν" στον σύζυγο να πάει στο γιατρό προκειμένου να ζητήσει βοήθεια με αποτέλεσμα να προλαβαίνουν την ασθένεια στην αρχή.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι υπάρχει μεγαλύτερη βελτίωση και ποσοστά επιβίωσης για τον καρκίνο στο κεφάλι και του τραχήλου. Είχαν επίσης 17% λιγότερες πιθανότητες εξάπλωσης του καρκίνου - γεγονός που δείχνει ότι ζευγάρια βρίσκουν την ασθένεια πιο γρήγορα.

Τέλος ο γάμος κάνει μεγαλύτερο καλό ακόμα κι από τις χημειοθεραπείες σε καρκίνους όπως του προστάτη , του μαστού , του παχέος εντέρου , του οισοφάγου, της κεφαλής ή του τραχήλου .