ΕΡΕΥΝΑ: To Google κάνει κακό στην υγεία, όταν αντικαθιστά τον γιατρό

ΕΡΕΥΝΑ: To Google κάνει κακό στην υγεία, όταν αντικαθιστά τον γιατρό

Εκατομμύρια ασθενείς googlάρουν τα συμπτώματά τους και κάνουν τη δική τους διάγνωση

Πόσες φορές δεν πέσατε και εσείς στην παγίδα να πατήσετε στην αναζήτηση του Google κάποια συμπτώματα αδιαθεσίας που είχατε προκειμένου να πάρετε μια πρώτη...διάγνωση;
Πώς ενώ γνωρίζεται ότι μια μηχανή αναζήτησης σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει έναν επιστήμονα κι όμως την εμπιστεύεστε, ακυρώνοντας μια επίσκεψη στον γιατρό;
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Μεγάλη Βρετανία οι μισοί από τους ασθενείς στρέφονται προς το Google για τη διάγνωση πριν πάνε στο γιατρό τους, 1 στους 6 είπαν πως όταν πήγαν στο γιατρό ήταν "τυχεροί" ενώ παρά πολλοί τόνισαν ότι προτίμησαν το Google από μια επίσκεψη στο γιατρό με την αιτιολογία ότι "δεν θέλουμε να χάνουμε χρόνο γιατρού"
Αν και υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες στον τομέα της υγείας στο διαδίκτυο η ανησυχία των ερευνητών εντοπίζεται στο ότι οι ασθενείς αρέσκονται στην αυτό-διάγνωση και μετέπειτα στην αυτό -θεραπεία, κάτι που θα μπορούσε να είναι πού επικίνδυνο για την υγεία τους.
Το 1/3 λοιπόν παραδέχθηκε ότι δεν πηγαίνει στο γιατρό για να μην χάνει χρόνο ενώ το 20% ότι δεν συμβουλεύετε τόσο πολύ το διαδίκτυο αλλά έκανε την δική του διάγνωση.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι υπάρχει διαφορά στη αντιμετώπιση των γυναικών και των ανδρών , όταν έχετε η στιγμή της επίσκεψης στο γιατρό . Το 43% των γυναικών καθυστερεί να επισκεφθεί τον γιατρό σε αντίθεση με το 37% των ανδρών .
Οι γιατροί με αφορμή αυτή την έρευνα επισημαίνουν: « Όταν έχουμε διαβάσει αξιόπιστες πληροφορίες για την υγεία , τότε μπορεί όλο αυτό να είναι θετικό, δεδομένου ότι είμαστε σε θέση να έχουμε μια πιο τεκμηριωμένη συζήτηση σχετικά με τις επιλογές της θεραπείας, της ασθένειας. Εντούτοις , όταν έχουμε καθυστερήσει να πάμε στο γιατρό λόγω της κακής πληροφόρησης από το διαδίκτυο τότε οι επιπτώσεις στην υγεία μας μπορεί να είναι σοβαρές".
Η συμβουλή που δίνουν είναι να ελέγχουν πάντα αυτό που διαβάζουν και είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε, ότι αν ανησυχείτε για την υγεία σας, είναι απολύτως σημαντικό να επισκεφθείτε το γιατρό σας .

Διαβάστε επίσης:

Τα χόμπι κάνουν καλό στο μυαλό!

Τέλεια γραμμωμένα πόδια: To πιο αποτελεσματικό και διασκεδαστικό πρόγραμμα γυμναστικής