H σεζόν των αλλεργιών: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τις αλλεργίες της άνοιξης

H σεζόν των αλλεργιών: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τις αλλεργίες της άνοιξης

Η Άνοιξη είναι εδώ, μυρωδάτη, λουλουδάτη, λαμπερή και... γεμάτη αλλεργίες. Για να μην σας βρει εκεί που δεν το περιμένετε, λοιπόν, αυτά είναι τα 10 πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες:

Η ηλικία δεν παίζει ρόλο: Τουλάχιστον 25% των ανθρώπων πάσχουν από αλλεργίες, άλλοι τις εμφανίζουν ως παιδιά και άλλοι ως ενήλικοι.

Η περιοχή που μένεις μπορεί να είναι η αιτία: Αν μένεις κοντά σε περιοχή με αγριόχορτα και βλάστηση έχεις περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσεις αλλεργίες από το αν μένεις σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Μπορεί να είναι γενετικό: Αν εσύ ή ο σύντροφός σου το ρίχνετε στο φτέρνισμα κατά τους ανοιξιάτικους μήνες, μάλλον θα το κληρονομήσουν και τα παιδιά σας.

Τα αλλεργιογόνα δεν εμφανίζονται την ίδια στιγμή: Η γύρη από τα δέντρα εμφανίζεται μεταξύ τέλη Μαρτίου με αρχές Ιουνίου, τα αλλεργιογόνα του γρασιδιού εμφανίζονται μεταξύ μέσα Μαΐου και μέσα Ιουλίου, ενώ τα αλλεργιογόνα των αγριόχορτων εμφανίζονται μέσα Αυγούστου μέχρι τα πρώτα κρύα.

Δεν φταίει μόνο το πράσινο: Βρώμικες εξωτερικές εσοχές σε κτίρια, μύκητες, ακόμα και το κατοικίδιό σας μπορούν να σας προκαλέσουν ανοιξιάτικες αλλεργίες.

Μπορεί να είναι ένα κρύωμα: Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε είναι να παρερμηνεύουμε τα συμπτώματα της αλλεργίας ως κρύωμα. Η διαφορά είναι πως αν μιλάμε για αλλεργία, τα συμπτώματα μπορούν να συνεχίσουν για μήνες. Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Αποφύγετε τους επικίνδυνους παράγοντες: Στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι αλλεργίες δεν θεραπεύονται, υπάρχουν όμως τρόποι να τις αποφύγετε. Αν έχετε αλλεργία στο γρασίδι ή τη γύρη, κρατήστε κλειστά τα παράθυρα στο σπίτι και ανάψτε το κλιματιστικό.

Μπορεί να φταίει το κρεβάτι σας: Τα ακάρεα της σκόνης δεν μεταφέρονται στον αέρα αλλά μερικοί άνθρωποι έχουν αυξημένα συμπτώματα αυτή την εποχή του χρόνου. Αυτό συμβαίνει μάλλον γιατί τα ακάρεα της σκόνης εγκαθίστανται συνήθως στο κρεβάτι ή στο στρώμα.

Μην φοβάστε την εξέταση: Αν οι αλλεργίες σας δεν υποχωρούν από μόνες τους ή έχετε κουραστεί να δοκιμάζετε διαφορετικά γιατροσόφια, επισκεφτείτε έναν αλλεργιολόγο για να κάνετε τεστ αλλεργιών και να βρείτε τι ακριβώς έχετε.