Βελονισμός: Τα 6 οφέλη της πανάρχαιας θεραπευτικής μεθόδου

Βελονισμός: Τα 6 οφέλη της πανάρχαιας θεραπευτικής μεθόδου

Και μάλιστα, αποδεδειγμένα επιστημονικά!

Η επικρατέστερη άποψη γενικότερα είναι πως οι εναλλακτικοί τρόποι θεραπείας στα διάφορα προβλήματα υγείας που ενδεχομένως αντιμετωπίζουμε, δεν αποτελούν επαρκή λύση. Για το λόγο αυτό, τις περισσότερες φορές καταφεύγουμε στην φαρμακευτική αγωγή για σίγουρα και πιο άμεσα αποτελέσματα.


Ωστόσο, ο βελονισμός είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία που επικρατεί εκατοντάδες χρόνια και βασίζεται στην κινεζική ιατρική. Μπορεί τα αποτελέσματα της μεθόδου να θεωρούνται κάπως αμφίβολα από πολλούς, όμως αποτελεί μια ολοκληρωμένη θεραπευτική τεχνική με πολλά οφέλη, αφού σύμφωνα με πρόσφατες τεκμηριωμένες έρευνες, είναι ικανή να βοηθήσει στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων.


1.Εξασθενεί επίμονες κεφαλαλγίες
Μια ανασκόπηση από 22 μελέτες σχετικές με τον βελονισμό, τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους, απέδειξε πως η τακτική θεραπεία με τον τρόπο αυτό είναι αποτελεσματική στην μείωση αλλά και την πρόληψη των πονοκεφάλων και των ημικρανιών. Αν λοιπόν έχετε δοκιμάσει κάθε είδους φάρμακο για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων χωρίς αποτέλεσμα, μάλλον είναι καιρός να δοκιμάσετε και αυτή τη μέθοδο.


2. Καταπραΰνει την δυσπεψία
Βραζιλιάνοι ερευνητές δημοσίευσαν πρόσφατα μια έρευνα σύμφωνα με την οποία, η θεραπεία με βελονισμό ανακουφίζει την καούρα και τη δυσπεψία σε έγκυες γυναίκες. Ένας μεγάλος αριθμός εγκύων συμμετείχαν στο πείραμα και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, όπου η μια έπαιρνε φαρμακευτική αγωγή, ενώ η άλλη έκανε βελονισμό. Κατά την ανάλυση των αποτελεσμάτων διαπιστώθηκε πως το 75% των γυναικών στην ομάδα του βελονισμού είδε βελτίωση στις καούρες και τη δυσπεψία, ενώ μόνο το 44% από την άλλη ομάδα είχε τα ίδια αποτελέσματα.


3. Ενισχύει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων
Σύμφωνα με μια μελέτη από την Κίνα, μια μικρότερη δόση αντικαταθλιπτικών σε συνδυασμό με τη θεραπεία με βελονισμό είναι εξίσου αποτελεσματική στη μείωση του άγχους σε ασθενείς με κατάθλιψη, με τη λήψη μιας πλήρους δόσης φαρμάκου. Επομένως, η μείωση της δόσης με την ταυτόχρονη θεραπεία με βελονισμό, μπορούν να μειώσουν αισθητά τις ανεπιθύμητες παρενέργειες του φαρμάκου, οι οποίες μπορεί να συμπεριλαμβάνουν ναυτία, αύξηση του σωματικού βάρους ή ακόμη και μειωμένη σεξουαλική διάθεση.


4.Ανακουφίζει την πλάτη σου
Ακολουθώντας θεραπεία με βελονισμό μπορείς να ανακουφιστείς από τους χρόνιους πόνους της πλάτης και αυτό είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο. Μάλιστα, αυτοί αποτελούν και τον κύριο λόγο που οι ασθενείς κάνουν συνεδρίες βελονισμού. Σύμφωνα με έρευνα, οι άνθρωποι που ακολουθούσαν τέτοιες θεραπείες είχαν κατά 15% μεγαλύτερη βελτίωση στα συμπτώματά τους, σε σχέση με αυτούς που ακολουθούσαν φαρμακευτική αγωγή.


5. Εξουδετερώνει τις παρενέργειες της ακτινοβολίας
Οι ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε θεραπεία ακτινοβολίας είναι πιθανό να υποστούν ποικίλες παρενέργειες, ανάλογα με το μέρος του σώματος όπου πραγματοποιείται η θεραπεία. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί πως με τη θεραπεία του βελονισμού οι συνέπειες των ακτινοβολιών μπορούν να γίνουν λιγότερο έντονες, ιδιαίτερα η ναυτία και η ξηροστομία.


6.Βοηθά στη μείωση της παχυσαρκίας
Η επίδραση του βελονισμού στην παχυσαρκία δεν είναι τόσο καλά τεκμηριωμένη, όπως στα άλλα παραδείγματα , όμως υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματικότατη θεραπεία για την απώλεια βάρους. Ερευνητές από την Κορέα ανέλυσαν 31 μελέτες σε συνολικά 3.013 ανθρώπους, και διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με βελονισμό οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια σωματικού βάρους σε σχέση με τις θεραπείες βασισμένες σε φαρμακευτικές αγωγές.

Διαβάστε ακόμη:

Οι 5 καλύτερες τροφές για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

4 φυσικοί τρόποι για να καθυστερήσεις την περίοδό σου