Πώς θα κάνεις το σπίτι σου «έξυπνο» το 2019!

Πώς θα κάνεις το σπίτι σου «έξυπνο» το 2019!

Το 2019 θα είναι η χρονιά που θα πάρεις τον έλεγχο του σπιτιού σου στην… παλάμη σου! Θα μπορείς να ελέγξεις το φωτισμό και τις ηλεκτρικές σου συσκευές απ’ όπου κι αν βρίσκεσαι, να παρακολουθείς τους χώρους του σπιτιού σου, να επικοινωνείς με τους δικούς σου και να ενημερώνεσαι στο smartphone ή το tablet σου άμεσα για κάθε συμβάν.

Εάν όλα τα παραπάνω σου φαίνονται πρωτόγνωρα, στη συνέχεια του άρθρου θα βρεις ορισμένες πρακτικές ιδέες για το πώς μπορείς -με πολύ απλές κινήσεις- να κάνεις το σπίτι σου «έξυπνο» και την καθημερινότητά σου καλύτερη, αποδοτικότερη και πιο ευχάριστη.

Wi-Fi Router – Η «καρδιά» ενός Smart Home

Επενδύοντας σε ένα αξιόπιστο Wi-Fi Router -όπως το Tp-Link Archer C50 Wireless Dual Band- θα λύσεις σχεδόν όλα τα ζητήματα που μπορεί να παρουσιαστούν με μία ασύρματη συσκευή (iPad, tablet ή smartphone) και θα ελέγχεις το αυτοματοποιημένο σύστημα στο έξυπνο σπίτι σου. Από τη στιγμή που υπάρχει σταθερό, υψηλής ποιότητας σήμα Wi-Fi σε όλο το σπίτι, όλες οι συνδεδεμένες συσκευές που υπάρχουν στο χώρο θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους χωρίς καμία πιθανότητα να διακόπτεται η επικοινωνία. Πατώντας το αντίστοιχο πλήκτρο στη φορητή σου συσκευή για να ενεργοποιήσεις ή να ρυθμίσεις π.χ. το φωτισμό στο σπίτι, θα γίνεται άμεσα χωρίς προβλήματα και διακοπές.

exipno spiti 2

Πολλές λύσεις έξυπνης δικτύωσης

Μπορείς να επεκτείνεις το δίκτυο στο σπίτι χρησιμοποιώντας Powerline Adapters (ή αλλιώς HomePlugs). Οι Powerline Adapters αξιοποιούν την οικιακή καλωδίωση ηλεκτροδότησης για να διανέμουν ταυτόχρονα ηλεκτρικό ρεύμα και δεδομένα. Δύο adapters αρκούν για να δημιουργήσουν γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ τους. Προτάσεις όπως το WPA8630P Kit Powerline της Tp-Link διαθέτουν ενσωματωμένη πρίζα για να συνδέσεις ταυτόχρονα όποια ηλεκτρική συσκευή επιθυμείς, ενώ μπορείς να εκμεταλλευτείς τις επιπλέον θύρες ethernet για να συνδέσεις τη smart TV, το PC ή την κονσόλα σου (PS4, Xbox One).

Παράλληλα, η τοποθέτηση ενός σετ έξυπνων πριζών Tp-Link Smart Plug HS100 στο σπίτι μπορεί να σου προσφέρει όλα όσα χρειάζεσαι για να είναι σχεδόν τα πάντα στον απόλυτο έλεγχο σου: η ασφάλεια, η θέρμανση, ο φωτισμός, οι ηλεκτρικές συσκευές και τα συστήματα ήχου και εικόνας. Οι έξυπνες πρίζες είναι απλές και εύχρηστες συσκευές που σου επιτρέπουν να ελέγχεις από απόσταση όλες τις συνδεδεμένες συσκευές που υπάρχουν στο σπίτι χρησιμοποιώντας το smartphone, το tablet ή ακόμα και το smartwatch σου. Μένει μονάχα να συνδέσεις τη συσκευή στο οικιακό σου δίκτυο και να κατεβάσεις το σχετικό mobile app για iOS και Android.

exipno spiti

Συνδεδεμένες οικιακές συσκευές

Με την εγκατάσταση συνδεδεμένων συσκευών στο σπίτι, όπως ένας έξυπνος θερμοστάτης, έξυπνες λάμπες LED, έξυπνος φούρνος, έξυπνος θερμοσίφωνας.. ναι σωστά διάβασες, μπορείς να χρησιμοποιείς mobile apps στη φορητή σου συσκευή για να έχεις τον πλήρη έλεγχο των λειτουργιών του σπιτιού σου από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη!

H Smart TV στο επίκεντρο

Οι σύγχρονες smart TVs μπορούν να λειτουργήσουν ως έξυπνοι οικιακοί κόμβοι ενημέρωσης, προσφέροντας πρόσβαση σε άλλα έξυπνα οικιακά προϊόντα όπως ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες, κλιματιστικά, ιονιστές, έξυπνα φώτα, smart ηχεία και πολλές άλλες συσκευές που μπορούν να συνδεθούν στην τηλεόραση μέσω Wi-Fi ή Bluetooth.

Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να εγκαταστήσεις την εφαρμογή στη φορητή συσκευή σου και να δημιουργήσεις ένα προφίλ στη πλατφόρμα στην οποία ανήκει η τηλεόρασή σου. Στη συνέχεια, μπορείς να συνδέσεις όλες τις συμβατές συσκευές και να κάνεις το σπίτι σου εξυπνότερο με προσαρμοσμένο αυτοματισμό. Η Samsung UE55NU7023 55" Smart 4K TV, για παράδειγμα, συνεργάζεται με την εφαρμογή SmartThing και σου επιτρέπει να συνδέσεις διάφορες έξυπνες οικιακές συσκευές στο σπίτι σου, από το ψυγείο έως το κινητό, για απρόσκοπτη αλληλεπίδραση.

Οι κονσόλες νέας γενιάς σαν κέντρο ψυχαγωγίας ενός σύγχρονου σπιτιού

Ενώ το smartphone γίνεται κέντρο ελέγχου για όλες τις έξυπνες συσκευές στο σπίτι και η smart TV κόμβος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, οι κονσόλες νέας γενιάς, όπως τα PlayStation 4 και Xbox One, απογειώνουν την οικιακή διασκέδαση. Παίξε κορυφαία παιχνίδια από την άνεση του καναπέ σου ή αξιοποίησε τη κονσόλα σου για πρόσβαση στις προτιμώμενες εφαρμογές μουσικής όπως τα Spotify, Soundcloud και Pandora, συνδέοντάς τη στον ενισχυτή του home cinema σου και απόλαυσε την αγαπημένη σου μουσική.