Θα γεράσω κι ακόμη Φιλαράκια θα βλέπω - Σαν σήμερα το πρώτο επεισόδιο 27 χρόνια πριν

Νατάσσα Σχοινά
Θα γεράσω κι ακόμη Φιλαράκια θα βλέπω - Σαν σήμερα το πρώτο επεισόδιο 27 χρόνια πριν

Νιώθεις κι εσύ πως η Rachel, o Ross, η Monica, ο Chandler, o Joey και η Phoebe είναι τα δικά σου φιλαράκια;

Δεν μπορώ να θυμηθώ πότε άρχισα να βλέπω Φιλαράκια. Ώρες-ώρες νομίζω ότι το κοινό μας παρελθόν πηγαίνει τόσο πίσω που μάλλον οι δικοί μου έπαιζαν το «I’ll be there for you» των Rembrandts για να με νανουρίσουν κι εγώ έβλεπα την παρέα να λαμβάνει τη θέση της σε εκείνον τον πορτοκαλί καναπέ μπροστά στο συντριβάνι. Για να συμβεί, βέβαια, αυτό θα έπρεπε να περάσουν άλλα τρία χρόνια, αλλά αυτό είναι το feeling.

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς προβλήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου του 1994 αρχίζοντας την 20λεπτη συνήθεια που εξελίχθηκε σε εβδομαδιαίο ραντεβού και ένα διαχρονικό τηλεοπτικό πρόγραμμα για κάθε ηλικία και γενιά. Δεν είναι να αναρωτιέσαι πώς έχει κατορθώσει να κρατάει την αφοσίωση του κοινού μέχρι και σήμερα, 27 χρόνια μετά την πρώτη προβολή. Πώς το binge-watching των επεισοδίων της σειράς γίνεται με τέτοιον ενθουσιασμό λες και δεν έχεις ξανακούσει τους διαλόγους. Λες και το ύφος του Ross όταν λέει «Hi» δεν έχει ξαναμαυρίσει χιουμοριστικά τη μέρα σου.



Το περίφημο «Hi» του Ross

Rachel & Ross ζευγάρι στην πραγματικότητα: Ο David Schwimmer στο σπίτι της Jennifer Aniston

Τα Φιλαράκια... οι φίλοι μου

Τα Φιλαράκια για μένα ήταν, είναι και θα είναι οι εικονικοί μου φίλοι. Όχι με την creepy έννοια του όρου, αλλά με αυτήν που εκφράζει με μία φυσική ορμητικότητα τη δύναμη που έχει η μαγεία της δημιουργικότητας. Πώς μερικοί πλαστοί χαρακτήρες σε πλησιάζουν και σου προσφέρουν απλόχερα ένα συναισθηματικό «μαξιλαράκι».

Episode 16 Hug GIF by Friends

Πάντα φανταζόμουν να ανήκω στην παρέα τους. Να μένουμε στα απέναντι διαμερίσματα. Να συναντιόμαστε στον διάδρομο της πολυκατοικίας, να καθόμαστε αναπαυτικά στο Central Perk για καφέ και να μην αφήνουμε κανέναν να μας πάρει τις θέσεις, γιατί φυσικά και δικαιωματικά μας ανήκουν.



Η Rachel με νυφικό στο πρώτο επεισόδιο

Κάθε εβδομάδα στο repeat

Δεν υπάρχει εβδομάδα που να περνάει και να μη βάλω να δω έστω και ένα επεισόδιο. Όχι ότι μένω μόνο στο ένα, για να είμαι ειλικρινής. Όπως και με τα πατατάκια. Τα Φιλαράκια έχουν κάτι το εθιστικό. Η παρεΐστικη διάθεση έχει κάτι το εθιστικό. Το ζεστό και cozy κλίμα στο οποίο θέλεις να περνάς τις ώρες σου. Γεμάτες θετική ενέργεια, στην ουσία της έκφρασης. Αυτήν που είναι παρούσα ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. Οι αγκαλιές που είναι εκεί και σε περιμένουν όποτε τις χρειαστείς. Με τα καλά τους και τα κακά τους.



Η Rachel, o Ross, η Monica, ο Chandler, o Joey και η Phoebe δεν ήταν τέλειοι ούτε άψογοι στη συμπεριφορά και στις επιλογές τους. Και αυτό ακριβώς ήταν που τους έκανε καθημερινούς βγαίνοντας από το γυαλί και γίνοντας οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Ένας και μία από εσένα κι από εμένα. Άνθρωποι που αγαπούν, σφάλλουν, νευριάζουν, μαθαίνουν, επαναλαμβάνουν, παρεκτρέπονται, βοηθούν… ζουν. Κατά μία έννοια, τα αδέρφια που ποτέ δεν είχες.

Happy Season 3 GIF by Friends

Αυτό είναι το αστρονομικό ποσό που πήραν τα «Φιλαράκια» για το επεισόδιο της επανένωσης

Our happy place

Θα δανειστώ μία ατάκα του Chandler που ειπώθηκε στην τελευταία σεζόν όταν υιοθέτησαν με τη Monica τα δίδυμά τους και μετακόμιζαν από το αγαπημένο διαμέρισμα της πολυκατοικίας απέναντι από τον Joey: Τα Φιλαράκια για τους περισσότερους από εμάς δεν είναι απλώς άλλη μία σειρά. Είναι το «happy place» μας, για κάθε μέρα που γυρίζουμε με ψυχολογική φόρτιση για όλα όσα έχουν συμβεί. Πατάμε play σε ένα επεισόδιο και κάπως όλα γίνονται λίγο καλύτερα. (σ.σ. Κι ας μη θυμόμαστε πάντα τι δουλειά έκανε ο Chandler! Για το fun fact, ήταν ΙΤ στο data reconfiguration and statistical analysis (αναδιαμόρφωση δεδομένων και στατιστική ανάλυση).

https://www.instagram.com/reel/CO_WWRZnLh_/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ας θυμηθούμε και μερικές από τις ατάκες που έβαλαν ένα χαμόγελο παραπάνω στα χείλη μας.

«Είναι εντάξει. Μερικές φορές, τα πράγματα δε λειτουργούν με τον τρόπο που πίστευες ότι θα το έκαναν» - Ross σε Rachel

«Στράφηκα σε μία φίλη για παρηγοριά και αντ’ αυτού βρήκα όλα όσα έψαχνα στη ζωή μου» - Monica σε Chandler

«Δεν είσαι μόνη. Δεν ξέρουμε πού πηγαίνουμε. Απλώς πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι σε κάποια φάση όλα θα βρουν τον δρόμο τους» - Monica σε Rachel

Season 2 Friends Tv Show GIF by Friends

Φιλαράκια: Φοίβη και Lady Gaga τραγουδούν μαζί το λατρεμένο Smelly Cat! Πρέπει να το ακούσεις!

«Phoebe, είσαι τόσο όμορφη. Τόσο ευγενική. Τόσο γενναιόδωρη. Τόσο υπέροχα περίεργη» - Mike

«Είναι σαν σε όλη μου τη ζωή όλοι μού έλεγαν ‘Είσαι ένα παπούτσι’ Και ξαφνικά σήμερα απλώς σταμάτησα και είπα ‘Και τι θα γίνει αν δε θέλω να είμαι ένα παπούτσι; Τι θα γίνει αν θέλω να είμαι μία τσάντα; Ή ένα καπέλο;’» - Rachel

«Κοιτάξτε γύρω σας, παιδιά. Αυτό ήταν το πρώτο σας σπίτι και ήταν ένα χαρούμενο σπίτι γεμάτο από αγάπη και γέλιο» - Chandler στα δίδυμα που υιοθέτησε με τη Monica στο τέλος της σειράς