Εορταστικές παραδόσεις απ' όλο τον κόσμο που μπορείς να υιοθετήσεις αυτά τα Χριστούγεννα

Εορταστικές παραδόσεις απ' όλο τον κόσμο που μπορείς να υιοθετήσεις αυτά τα Χριστούγεννα

...για να έχεις ακόμη περισσότερες ημέρες και αφορμές για γιορτή!

Έναν ολόκληρο χρόνο περιμένουμε με ανυπομονησία τον Δεκέμβριο για να σηματοδοτήσει ξανά την τέλεια έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Και μπορεί οι πιθανότητες είναι να βρεθείς πάλι με την οικογένειά σου και να κάνεις γιορτές σε κλειστό κύκλό, όμως οι παραδόσεις και τα έθιμα αυτής της περιόδου είναι πολλές και μεταδίδονται από γενιά σε γενιά.

Αλλά αν ψάχνεις για μερικές extra παραδόσεις για να προσθέσεις στο εορταστικό κλίμα των διακοπών σου (έτσι για να σου δώσουν επιπλέον ευκαιρίες και στιγμές γα να γιορτάσεις) εδώ θα βρεις μερικές ιδέες από όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να κάνεις τον Δεκμέβριο ακόμα πιο εορταστικό!

xristougeniatiki diakosmisi

10 ιδέες για να μετατρέψεις το σαλόνι σου στον τέλειο πρωταγωνιστή των Χριστουγέννων

1. Προόσθεσε μερικές επιπλέον ημέρες για να γιορτάσεις

Το Hanukkah είναι μια κινητή εβραϊκή εορτή, που διαρκεί από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου φέτος. Πρόκειται για μια γιορτή που ονομάζεται αλλιώς και «Γιορτή των Φώτων», δίνοντας την ευκαιρία στον κόσμο να γιορτάσει 8 ολόκληρες ημέρες ανταλλάσσοντας μικρά δώρα, ανάβοντας κεριά και μοιράζοντας ειδικές λιχουδιές.

Η Ημέρα του Αγίου Νικολάου γιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου σε πολλές χώρες, ενώ στις 19 Δεκεμβρίου γιορτάζεται σε μέρη που ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο, όπως η Ουκρανία. Είναι συνήθως μια μέρα όπου δίνονται μικρά δώρα ή κάλτσες γεμάτες καραμέλες και λιχουδιές.

Η Σουηδία γιορτάζει την Ημέρα της Αγίας Λουκίας στις 13 Δεκεμβρίου, όπου τα μικρά παιδιά φορούν λευκά ρούχα, κρατούν κεριά και προσφέρουν λιχουδιές στα μέλη της οικογένειάς τους. Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο αποτελεί επίσης την πιο μικρή ημέρα του χρόνου, την 21η Δεκεμβρίου, και γιορτάζεται σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Στην Ιαπωνία, είναι παραδοσιακό να απολαμβάνει κανείς ένα ζεστό μπάνιο με yuzu (ένα εσπεριδοειδές) στο ηλιοστάσιο, για να αποφύγει τα κρυολογήματα και τη γρίπη.

Η «μικρή παραμονή Χριστουγέννων» της Νορβηγίας λαμβάνει χώρα στις 23, μια εποχή για να μαζευτείτε μόνο με την οικογένειά σου και να κάνετε κάτι διασκεδαστικό όπως χειροποίητα gingerbread houses. Το Kwanzaa είναι μια επταήμερη γιορτή, η οποία εκτείνεται από τις 26 Δεκεμβρίου έως το νέο έτος, όπου οι οικογένειες ανάβουν κεριά κάθε βράδυ και ανταλλάσσουν χειροποίητα δώρα. Και σε χώρες όπως η Βενεζουέλα και οι Φιλιππίνες, η ημέρα των Reyes Magos (δηλαδή των Τριών Βασιλιάδων) στις 6 Ιανουαρίου είναι μια μεγάλη ημέρα γιορτής, με δώρα και γλέντια.

2. Βάλε κι εσύ ένα ξωτικό στο «σπίτι σου»

xristoygenniatikes paradoseis

Φαίνεται ότι οι γονείς σε όλο τον κόσμο θέλουν να χρησιμοποιούν περίεργες ιστορίες με θέμα τις γιορτές για να κρατούν τα παιδιά τους ευτυχισμένα μέσα στο υπέροχο πνεύμα των Χριστουγέννων. Η Ισλανδία έχει 13 «άτακτα ξωτικά» που προσφέρουν λιχουδιές ή χαλασμένες πατάτες, ανάλογα με τη συμπεριφορά του παιδιού. Στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ουγγαρία, υπάρχει ο Krampus, ένα πλάσμα που μοιάζει με δαίμονα που κλέβει πίσω δώρα ή ακόμα και απάγει παιδιά που συμπεριφέρονται άσχημα. Και τα παιδιά της Ιταλίας δεν αναζητούν τον Άγιο Βασίλη, αλλά τη Λα Μπεφάνα, τη γριά μάγισσα που προσφέρει καλούδια στα καλά παιδιά.

3. Διακόσμησε το σπίτι σου λίιιιιγο διαφορετικά

Στην Αυστρία και τη Γερμανία,η παράδοση λέει πως το χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν πρέπει να στήνεται μέχρι το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων. Μερικά μοναδικά στολίδια που μπορείς να προσθέσεις στο δέντρο σου περιλαμβάνουν ψάθινα Yule (Σουηδία), υφαντές χάρτινες καρδιές (Δανία), στολίδια από ιστό αράχνης (Ουκρανία) ή στολίδια από πίκλες(Γερμανία)- το πρώτο παιδί που θα εντοπίσει την πίκλα παίρνει ένα μικρό δώρο ή έχει την τιμή να ανοίξει το πρώτο δώρο των Χριστουγέννων.

4. Πρόσθεσε μερικές νέες δραστηριότητες

Υπάρχουν πολλοί διασκεδαστικοί τρόποι για να γιορτάσεις και να προετοιμαστείς για την πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Το Dreidel, ένα παιχνίδι που παίζεται με σφούρες, αποτελεί μέρος των εορτασμών του Hanukkah (και ένας πολύ καλός τρόπος για τα παιδιά να κερδίσουν ζελέ ή σοκολατένια καραμέλα σε σχήμα νομισμάτων). Στην Ισλανδία, οι άνθρωποι ανταλλάσσουν δώρα με βιβλία την παραμονή των Χριστουγέννων, μετά όλοι κάθονται με τα νέα τους βιβλία και λίγη σοκολάτα για να απολαύσουν τη μέρα.

Οι Ιρλανδοί ανάβουν ένα κερί στο παράθυρό τους για να καλωσορίσουν τους επισκέπτες, νύχτα και μέρα. Στην Ολλανδία, τη Γερμανία και πολλές άλλες χώρες, τα παιδιά βγάζουν τα παπούτσια τους για να γεμίσουν με λιχουδιές, αντί για κάλτσες. Οι Ιάπωνες καθαρίζουν καλά το σπίτι τους ενόψει της Πρωτοχρονιάς για να κάνουν μια νέα αρχή στη νέα χρονιά.



5. Πάρε έμπνευση για τα φαγητά που θα ετοιμάσεις

Το να δοκιμάσεις διαφορετικά πιάτα από διαφορετικές κουλτούρες θα μπορούσε να κάνει τη γιορτή των διακοπών σου λίγο πιο συναρπαστική. Στις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, οι εορτασμοί του Χανουκά συχνά περιλαμβάνουν τηγανητές μπανάνες που ονομάζονται λάτκες, ενώ οι Ινδοί Εβραίοι μπορεί να σερβίρουν μπάρφι, ένα επιδόρπιο με γάλα και φρούτα. Η τηγανητή ζύμη είναι επίσης ένα μεγάλο μέρος των εορτασμών, είτε επιλέγεις το sufganiyot (ντόνατς με ζελέ) στο Ισραήλ, τους λουκουμάδες με άρωμα πορτοκαλιού στο Μαρόκο ή τις μπάλες τηγανητής ζύμης με μέλι που σερβίρονται στην Ιταλία.

Το Dongzhi, ένα κινέζικο φεστιβάλ για το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, περιλαμβάνει την κατανάλωση ζυμαρικών ή tangyuan, κολλώδεις μπάλες ρυζιού που σερβίρονται σε μια γλυκιά ή αλμυρή σούπα. Οι Γάλλοι συμμετέχουν σε ένα μεταμεσονύκτιο γλέντι την παραμονή των Χριστουγέννων που ονομάζεται Reveillon, το οποίο περιλαμβάνει επιλογές όπως φουά γκρα και στρείδια -ορισμένες περιοχές της Γαλλίας επιλέγουν 13 επιδόρπια, όπως ζαχαρωτά φρούτα, αμυγδαλόπαστα και a buche de noel. Στην Ιταλία, υπάρχει το La Vigilia, ένα γεύμα χωρίς κρέας, με θαλασσινά που έχει γίνει δημοφιλές ως η «Γιορτή των Επτά Ψαριών» εδώ στις Η.Π.Α.

Στην Πορτογαλία, οι άνθρωποι τρώνε ένα μικρό γεύμα την παραμονή των Χριστουγέννων που ονομάζεται Consoada, με πιάτα όπως παστό μπακαλιάρο με πατάτες και μια ποικιλία από πουτίγκες. Κατά την παράδοση τα φαγητά και τα πιάτα μένουν στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της νύχτας για να «ταϊσουν» τα πνεύματα των αγαπημένων τους που έχουν πεθάνει, καθώς όπως λένε επισκέπτονται εκείνο το βράδυ το σπίτι τους. Τα Tamales είναι το χριστουγεννιάτικο πιάτο στην Κόστα Ρίκα και το Μεξικό, και η καυτή ζεστή σοκολάτα είναι ένα από τα αγαπημένα των Περουβιανών.

Τα γλυκά είναι επίσης ένα μεγάλο αγαπημένο επιδόρπιο, καθώς οι Ιταλοί και οι Περουβιανοί σερβίρουν panettone, ένα κέικ γεμάτο φρούτα.


https://www.instagram.com/p/CWuzlIEKVU0

Ένα γλυκό ρυζόγαλο είναι δημοφιλές στη Δανία ενώ σε πολλά μέρη της Νότιας Αμερικής, μια βασιλόπιτα σερβίρεται τα Θεοφάνεια (6 Ιανουαρίου), με ένα μικρό κέρασμα ή ένα νόμισμα που είναι κρυμμένο σε ένα κομμάτι, (όπως κάνουμε με τη δική μας βασιλόπιτα) το οποίο όποιος το βρει έχει καλή τύχη (και ίσως ένα επιπλέον δώρο).

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Christmas trends 2021: 4 στυλ για να κάνεις το χριστουγεννιάτικο δέντρο σου να ξεχωρίζει

Μπες σε Christmas mood: 7 στολισμένα σαλόνια που θέλουμε να αντιγράψουμε αμέσως