Valentine's Day dinner: Τρεις συνταγές για ριζότο που θα απογειώσουν τη βραδιά σας

Valentine's Day dinner: Τρεις συνταγές για ριζότο που θα απογειώσουν τη βραδιά σας

Ποια πιάτα θα συμπεριλάβεις στο Valentine’s Day menu για να το κάνεις ακόμη πιο special;

Είτε πιστεύεις, είτε όχι στον Άγιο Βαλεντίνο, η ημέρα των ερωτευμένων παραμένει μία εξαιρετική αφορμή για να «σπάσεις» τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να μοιραστείς κοινό χρόνο με τον αγαπημένο σου.

Και αν ισχύει η φράση πως «ο έρωτας περνάει από το στομάχι», τότε δεν μπορούμε να φανταστούμε καλύτερο τρόπο για να περάσετε παρέα το βράδυ του Αγίου Βαλεντίνου, πέρα από το να απολαύσετε υπό το φως των κεριών ένα λαχταριστό dinner μόνο για δύο, το οποίο θα έχεις ετοιμάσει με τα χεράκια σου.

Κάπου εδώ, βέβαια, προκύπτει ένα σημαντικό ερώτημα: Ποια πιάτα θα συμπεριλάβεις στο Valentine’s Day menu για να το κάνεις ακόμη πιο special; Αν αποφασίσεις να ακολουθήσεις τον άγραφο κανόνα των εστιατορίων, θα χρειαστεί να ετοιμάσεις ένα ορεκτικό, μία σαλάτα, ένα κυρίως πιάτο και φυσικά, ένα επιδόρπιο.

Παρόλα αυτά, επειδή το κυρίως πιάτο είναι αυτό που θα καθορίσει την επιτυχία τoυ δείπνου, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τρεις εύκολες και λαχταριστές συνταγές για ριζότο, οι οποίες θα μετατρέψουν το βράδυ της Τρίτης 14 Φεβρουαρίου σε μία πολύ νόστιμη και ξεχωριστή περίσταση, την οποία εσύ και ο σύντροφός σου θα θέλετε να θυμάστε για πάντα!

Ριζότο αλά Μιλανέζε για ένα απολαυστικό «ταξίδι» πίσω στον χρόνο

Αν είσαι λίγο καιρό με τον σύντροφό σου και ακόμη δεν γνωρίζεις καλά τις γευστικές προτιμήσεις του, το ριζότο αλά Μιλανέζε είναι μία επιλογή που θα σε βγάλει ασπροπρόσωπη, ένα πιάτο στο οποίο δεν θα μπορέσει να αντισταθεί. Σύμφωνα με τον θρύλο, το πιο διαχρονικό ιταλικό ριζότο δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα, όταν ο Zafferano, ο νεαρός υαλοτεχνίτης που χρησιμοποίησε το σαφράν για τον χρωματισμό των κρυστάλλων που τοποθετήθηκαν στον καθεδρικό του Μιλάνου, αποφάσισε να παντρευτεί την κόρη του τεχνίτη για τον οποίο εργαζόταν. Ο πατέρας της νύφης, θέλοντας να πειράξει τον Zafferano, έβαλε λίγο σαφράν στο ρύζι του γάμου του. Και κάπως έτσι προέκυψε το «αλά μιλανέζε», ένα πιάτο που έκτοτε έχει αγαπηθεί σε πολλά μέρη του κόσμου.

Για να ετοιμάσεις το ριζότο αλά Μιλανέζε, θα χρειαστείς στον πάγκο της κουζίνας σου τα εξής υλικά:

  • 1 τεμάχιο Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Λαχανικών
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 φλ. ζαμπόν καπνιστό σε κύβους
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 3-4 κλωστές κρόκου Κοζάνης
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη (ή εναλλακτικά βούτυρο)
  • 1 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή προετοιμάζοντας τον «πρωταγωνιστή» του πιάτου, δηλαδή τον Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Λαχανικών, ο οποίος αποτελεί έναν αρμονικό, γευστικά πλούσιο συνδυασμό εκλεκτών συστατικών που έχουν βράσει σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα. Θα βράσεις για δύο λεπτά τον ζωμό σε μία κατσαρόλα με 1 ½ λίτρο νερό. Θα χαμηλώσεις τη φωτιά και θα αφήσεις τον ζωμό να σιγοβράσει.

Έπειτα, θα ψιλοκόψεις το κρεμμύδι και θα κόψεις το ζαμπόν σε κύβους. Θα βάλεις λίγο λάδι σε μία κατσαρόλα και θα το ζεστάνεις, θα ρίξεις μέσα το κρεμμύδι, το ζαμπόν και θα σοτάρεις τα υλικά, για 2 με 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει επαρκώς το κρεμμύδι. Αμέσως μετά, θα προσθέσεις το ρύζι και θα το σοτάρεις ανακατεύοντας συνεχώς. Θα σβήσεις το περιεχόμενο της κατσαρόλα με το κρασί. Αφού προσθέσεις τον κρόκο Κοζάνης, θα αρχίσεις να ρίχνεις σταδιακά τον ζωμό, ενώ συγχρόνως θα ανακατεύεις το μείγμα σου.

Καθώς το μείγμα με το ρύζι θα βράζει επί 20 λεπτά, εσύ θα φροντίζεις το ρύζι να απορροφά καλά τον ζωμό, πριν προσθέσεις κι άλλο νερό στην κατσαρόλα. Λίγο πριν συμπληρωθεί το 20λεπτο, θα προσθέσεις τη μαργαρίνη (ή το βούτυρο) με την παρμεζάνα και θα ανακατέψεις πολύ καλά το μείγμα σου, ώστε να αφομοιώσει τα υλικά. Θα σερβίρεις το ριζότο προσθέτοντας λίγο αλάτι και τριμμένο πιπέρι σε κάθε πιάτο.

Ριζότο με μπλε τυρί δηλαδή ένα εύκολο πιάτο που θα «κλέψει» τις εντυπώσεις

Θέλεις το κυρίως πιάτο να εντυπωσιάσει τον σύντροφό σου, χωρίς να χρειαστεί να περάσεις όλο το απόγευμα στην κουζίνα; Θέλεις να προσθέσεις στο dinner σας μία ψαγμένη, gourmet συνταγή, η οποία δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια; Τότε, το λαχταριστό ριζότο με μπλε τυρί είναι το κατάλληλο πιάτο για μία τόσο ξεχωριστή περίσταση, όπως το δείπνο του Αγίου Βαλεντίνου με τον φίλο σου.

Για να ετοιμάσεις το ριζότο με μπλε τυρί, θα χρειαστείς στον πάγκο της κουζίνας σου τα εξής υλικά:

  • 3 τεμάχια Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Κότας
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 3 σκελίδες σκόρδου
  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 300 γρ. ρύζι αρμπόριο (ή άλλο ρύζι για ριζότο)
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 200 γρ. μπλε τυρί Δανίας
  • 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή, βάζοντας σε μία κατσαρόλα 6 φλιτζάνια νερό και βράζοντας τα τεμάχια από Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Κότας για 2 λεπτά. Ο συγκεκριμένο ζωμός διαλύεται εύκολα στο μαγείρεμα και αναδεικνύει τη φυσική γεύση των φρέσκων συστατικών που χρησιμοποιείς στις συνταγές σου. Μάλιστα, ταιριάζει άψογα στο ρύζι, τα ζυμαρικά, τις σούπες και τα φαγητά που περιέχουν κοτόπουλο.

Στη συνέχεια, θα χαμηλώσεις τη φωτιά στο μάτι της κουζίνας και θα αφήσεις τον ζωμό να σιγοβράσει. Θα ψιλοκόψεις το κρεμμύδι και το σκόρδο και θα προσθέσεις δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο σε ένα τηγάνι. Θα τοποθετήσεις το τηγάνι στο αναμμένο μάτι της κουζίνας και θα σοτάρεις το κρεμμύδι με το σκόρδο. Στη συνέχεια, θα προσθέσεις το ρύζι και θα ανακατέψεις καλά το μείγμα για 2 λεπτά, μέχρι το ρύζι να γίνει διάφανο. Θα σβήσεις το περιεχόμενο του τηγανιού με το κρασί.

Έπειτα, θα προσθέσεις στο τηγάνι ένα φλιτζάνι από τον ζωμό, θα ανακατέψεις καλά και θα αφήσεις το ρύζι να απορροφήσει καλά τα υγρά. Θα επαναλάβεις την ίδια διαδικασία επί 20 λεπτά, μέχρι να βράσει το ρύζι. Θα αποσύρεις το τηγάνι από το μάτι της κουζίνας και την ίδια στιγμή θα προσθέσεις το τυρί, το οποίο προηγουμένως θα έχεις θρυμματίσει, μαζί με το υπόλοιπο βούτυρο. Θα ανακατέψεις καλά το ριζότο, ώστε να ομογενοποιηθούν απόλυτα τα υλικά σου. Τέλος, θα σκεπάσεις το σκεύος και θα αφήσεις το ριζότο για 3 λεπτά να «κάτσει», ενώ έπειτα θα προσθέσεις το θυμάρι και θα μπορείς να το σερβίρεις.

Πολύχρωμο ριζότο με μελιτζάνες, ελιές και κάππαρη για ένα veggie δείπνο

Μήπως η χορτοφαγική διατροφή είναι ένα από τα κοινά που μοιράζεσαι με τον σύντροφό σου; Θέλεις να του προσφέρεις ένα πιάτο που θα συμβαδίζει με την eco friendly φιλοσοφία σας, ενώ την ίδια στιγμή, θα του προκαλεί μικρές, αναπάντεχες «εκρήξεις» απόλαυσης στον ουρανίσκο; Τότε, ετοιμάσου να δοκιμάσεις το πιο λαχταριστό, πολύχρωμο, veggie ριζότο με μελιτζάνες, ελιές και κάππαρη. Πρόκειται για μία εύκολη και γευστική συνταγή, την οποία αξίζει να συστήσεις σε ένα πρόσωπο που αγαπάς πολύ.

Για να ετοιμάσεις το ριζότο με μελιτζάνες, ελιές και κάππαρη, θα χρειαστείς στον πάγκο της κουζίνας σου τα εξής υλικά:

  • 1 τεμάχιο Knorr «Σπιτικός» Ζωμός BIO λαχανικών
  • 1 ½ φλ. ρύζι καρολίνα
  • 1 μελιτζάνα
  • 6-8 ελιές πράσινες
  • 2 κ.σ. κάππαρη
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1 φρέσκια τομάτα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 3 κ.γ. ξύδι από λευκό κρασί
  • 1/2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. δυόσμο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Θα ξεκινήσεις τη συνταγή, προετοιμάζοντας τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις. Θα πλύνεις καλά τα λαχανικά σου, θα κόψεις την μελιτζάνα και τις πιπεριές σε κύβους, τις ελιές και το καρότο θα τα κόψεις σε ροδέλες, θα ψιλοκόψεις το κρεμμύδι και την ντομάτα. Έπειτα, θα διαλύσεις τον Knorr «Σπιτικός» Ζωμός BIO λαχανικών σε 3 φλυτζάνια ζεστό νερό.

Θα βάλεις για 30 λεπτά τους κύβους της μελιτζάνας σε κρύο αλατισμένο νερό, ώστε να ξεπικρίσουν και μετά, θα τις ξεπλύνεις καλά και θα τις αφήσεις να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Έπειτα, θα βάλεις λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, θα το ζεστάνεις και θα σοτάρεις ελαφρά το κρεμμύδι. Θα προσθέσεις τις πιπεριές, το καρότο, την μελιτζάνα, την ντομάτα, την κάππαρη, το σκόρδο, τις ελιές και τον πελτέ ντομάτας.

Θα σιγοβράσεις τα λαχανικά μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν επαρκώς. Έπειτα, θα προσθέσεις το ρύζι, το ξύδι, τη ζάχαρη και το πιπέρι. Θα ρίξεις τον ζωμό και θα σιγοβράσεις το μείγμα σου για 10 λεπτά, ανακατεύοντας πού και πού. Μετά θα προσθέσεις τον δυόσμο και θα αφήσεις το ριζότο να βράσει για 3 με 4 λεπτά ακόμη. Θα αποσύρεις το σκεύος από το μάτι της κουζίνας και θα σερβίρεις το ριζότο ζεστό, προσθέτοντας επιπλέον αλάτι και πιπέρι εφόσον χρειάζεται.

Κλείνοντας, μην ξεχνάς πως… every occasion is a Knorr inspiration, δηλαδή μία ευκαιρία να απολαύσεις μοναδικές foodie εμπειρίες. Και η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι πράγματι μία πολύ ιδιαίτερη περίσταση, μία γιορτή που σε εμπνέει να ετοιμάσεις ένα λαχταριστό, χορταστικό μενού, για ένα πρόσωπο που αγαπάς πολύ!